Marş al Coaliţiei profesioniştilor din sistemul de sănătate, în 2 noiembrie, în Capitală

Coaliţia profesioniştilor din sistemul de sănătate organizează, în 2 noiembrie, un marş în Capitală, chiar dacă rezultatul discuţiilor cu miniştrii Sănătăţii şi Finanţelor este optimist, a anunţat preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR) Vasile Astărăstoae.

Urmărește
250 afișări
Imaginea articolului Marş al Coaliţiei profesioniştilor din sistemul de sănătate, în 2 noiembrie, în Capitală

Preşedintele Colegiului Medicilor din România Vasile Astărăstoae (Imagine: Liviu Chirică/Mediafax Foto)

Astărăstoae a explicat că acţiunile de protest vor continua până când "promisiunile" făcute de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu şi cel al Finanţelor, Daniel Chiţoiu, vor deveni realitate, adică vor fi prevăzute într-un act normativ publicat în Monitorul Oficial.

"Această coaliţie nu este împotriva cuiva. Discuţiile continuă şi acţiunile de protest anunţate, la fel. Adică în 2 noiembrie între orele 11.00 şi 13.00, vom avea un marş pe traseul Parlament - Ministerul Finanţelor - Guvern. Avem deja 57.000 de semnături pentru grevă, dar nu anunţăm încă data. Le facem pe rând, în funcţie de rezultatele negocierilor", a declarat Vasile Astărăstoae, după o întâlnire a reprezentanţilor coaliţiei cu cei doi miniştri, la Ministerul Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a spus că salarizarea medicilor va fi discutată săptămâna viitoare, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, fiind plecată din ţară.

"Pentru majorarea salarizării rezidenţilor ar fi o soluţie ca ei să primească burse de studiu de la Ministerul Educaţiei Naţionale", a mai spus Eugen Nicolăescu.

Şi Astărăstoae a spus că ar vea ca veniturile rezidenţilor să fie compuse din salariul actual şi o bursă lunară de aproximativ 200 de euro, la care să se adauge, prin noua Lege a rezidenţiatului, posibilitatea de a face gardă după anul II.

Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a spus că Sănătatea ar putea avea 6 la sută din PIB în 2016.

"Decizia este una politică şi trebuie luată de către Guvern. După 31 octombrie, după ce vom avea raportul Eurostat, vom putea şti care va fi nivelul PIB şi nivelul veniturilor legale. Cert este că Sănătatea va beneficia de creştere bugetară", a spus Chiţoiu, explicând că procentul din PIB alocat Sănătăţii, de 4,2 în 2013, ar trebui să crească anual cu 0,5 puncte.

"Dar pentru acest lucru trebuie luaţi bani de la alţi ordonatori de credite", a mai spus Chiţoiu.

Peste 150 de cadre medico-sanitare au început, pe 18 septembrie, protestele la sediul Ministerului Sănătăţii. Ei au pichetat Ministerul Sănătăţii şi în zilele următoare, mergând apoi la Ministerul Finanţelor. Protestatarii reprezintă Coaliţia profesioniştilor din sistemul de sănătate, din care fac parte organizaţii precum Federaţia Sanitas, Colegiul Medicilor din România, Colegiul Medicilor Dentişti, Ordinul Biochimiştilor, Biologilor şi Chimiştilor în Sistemul Sanitar din România (OBBCSSR).

Manifestanţii - medici, stomatologi, asistente medicale şi infirmiere - au cerut minimum şase la sută din PIB pentru Sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.

Potrivit calendarului de proteste anunţat de Coaliţia profesioniştilor din sistemul de sănătate, în octombrie trebuia să aibă loc un protest la Guvern, iar în noiembrie să fie declanşată greva generală, cu asigurarea unei treimi din activitate, dacă până atunci guvernanţii nu răspund solicitărilor medicilor.

Potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, dacă solicitările generale ce vor fi prezentate Executivului pot fi negociate, astfel încât alocarea a 6% din PIB sau dublarea salariilor să se facă eşalonat, solicitările privind dublarea salariilor rezidenţilor nu se negociază.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici