- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (10.12.2014, 18:20)
- Departamentul Politic
Modificările privind controlul judiciar, impuse de decizia CC, promovate prin ordonanţă de urgenţă. Ministerul Justiţiei: Toate măsurile de control judiciar, menţinute
Toate măsurile de control judiciar aflate în executare vor fi menţinute, iar în cel mult 60 de zile vor fi verificate din oficiu, urmând să se stabilească dacă vor fi prelungite sau revocate, potrivit Ordonanţei de Urgenţă adoptate miercuri de Guvern, după decizia Curţii Constituţionale.
Urmărește
10009 afișări
Modificările privind controlul judiciar, impuse de decizia CC, promovate prin ordonanţă de urgenţă. Ministerul Justiţiei: Toate măsurile de control judiciar, menţinute (Imagine: Shutterstock)
Guvernul a adoptat miercuri, la propunerea Ministerului Justiţiei, Ordonanţa de Urgenţă prin care se modifică dispoziţiile din Codul de procedură penală referitoare la controlul judiciar şi controlul judiciar pe cauţiune, fiind reglementată durata pentru care pot fi dispuse aceste măsuri, procedura şi durata maximă pentru care pot fi prelungite, astfel încât să corespundă cerinţelor Curţii Constituţionale.
Actul normativ adoptat de Guvern prevede că, în cursul urmăririi penale, măsura controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauţiune se poate dispune de către procuror pe o durată de cel mult 60 de zile, arată Ministerul Justiţiei, într-un comunicat de presă transmis agenţiei MEDIAFAX.
Controlul judiciar sau controlul judiciar pe cauţiune poate fi prelungit de către procuror, prin ordonanţă, dacă se menţin temeiurile care au determinat luarea măsurii sau au apărut temeiuri noi care să justifice prelungirea acestuia, fiecare prelungire neputând să depăşească 60 de zile, potrivit OUG.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Democrativa PSD-PNL s-a degradat în ultimul hal! Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
-
Ciolacu, despre plafonarea preţurilor la energie: Cu certitudine, Guvernul României va lua măsuri
-
Ciolacu: Vom rămâne în deficit de 7% şi în ţinta de 7% din PIB pentru investiţii
-
Sondaj: Emoţii la nivel mondial. Cine este entuziasmat şi cine se teme de a doua preşedinţie Trump
Ordonanţa de Urgenţă mai prevede că inculpatul poate face plângere la judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în fond.
În cursul urmăririi penale, durata măsurii controlului judiciar sau controlului judiciar pe cauţiune nu poate să depăşească un an, dacă pedeapsa prevăzută de lege este amenda sau închisoarea de cel mult cinci ani, respectiv doi ani, dacă pedeapsa prevăzută de lege este detenţiunea pe viaţă sau închisoarea mai mare de cinci ani, conform modificărilor aduse Codul de procedură penală prin OUG.
De asemenea, potrivit OUG, în cursul etapei camerei preliminare şi al fazei de judecată, măsura controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauţiune se poate dispune de către judecător pe o perioadă de cel mult 60 de zile, cu obligaţia judecătorului de a verifica periodic din oficiu, dar nu mai târziu de 60 de zile, dacă subzistă temeiurile care au determinat menţinerea măsurii controlului judiciar sau controlul judiciar pe cauţiune ori dacă au apărut temeiuri noi, care să justifice luarea acestei măsuri.
În cursul judecării în primă instanţă, durata totală a controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauţiune nu poate depăşi un termen rezonabil şi, în toate cazurile, nu poate depăşi cini ani", potrivit actului normativ adoptat de Guvern.
Ministerul Justiţiei precizează că, în urma adoptării OUG, măsura controlului judiciar va fi menţinută în toate cauzele, iar în cel mult 60 de zile se vor face verificări din oficiu, pentru a se stabili dacă va fi prelungită, menţinută sau revocată.
"Potrivit acestui act normativ, toate măsurile preventive de control judiciar şi/sau control judiciar pe cauţiune, aflate în curs de executare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, continuă şi se menţin, iar în termen de cel mult 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, procurorul, în cauzele aflate în cursul urmăririi penale, judecătorul de cameră preliminară, în procedura de cameră preliminară, şi instanţa, în cursul judecăţii, verifică, din oficiu, dacă subzistă temeiurile care au determinat luarea măsurii preventive a controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauţiune ori dacă există temeiuri noi care justifică una dintre aceste măsuri preventive, dispunând, după caz, prelungirea, menţinerea sau revocarea măsurii preventive", se mai arată în comunicatul Ministerului Justiţiei.
Actul normativ a fost elaborat în urma consultărilor cu reprezentanţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Consiliului Superior al Magistraturii, Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, a precizat Ministerul Justiţiei.
Modificarea dispoziţiilor din Codul de procedură penală a fost făcută după ce Curtea Constituţională a stabilit, în 4 decembrie, că articolele care reglementează modul de aplicare a controlului judiciar şi a controlului judiciar pe cauţiune sunt neconstituţionale, pentru că restrâng libertatea individuală, libera circulaţie şi viaţa intimă, în condiţiile în care acestea nu prevede şi durata pentru care pot fi dispuse.
Judecătorii CC au stabilit, cu majoritate de voturi, că sunt neconstituţionale dispoziţiile articolelor 211 - 217 din Codul de procedură penală, care reglementează măsurile preventive ale controlului judiciar şi ale controlului judiciar pe cauţiune, intrate în vigoare la 1 februarie. Excepţia de neconstituţionalitate a fost ridicată într-un dosar aflat pe rolul Judecătoriei Satu Mare.
La o zi după decizia CC, Direcţia Naţională Anticorupţie a propus ca măsura controlului judiciar să fie dispusă pentru 60 de zile şi prelungită succesiv pentru aceeaşi perioadă, dar nu mai mult de doi ani, solicitând ministrului Justiţiei să fie făcute aceste modificări legislative.
Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Codruţa Kovesi, arăta, în scrisoarea trimisă ministrului Justiţiei, că adoptarea deciziei CC poate da naştere unor vulnerabilităţi în cauzele penale aflate în curs şi în care s-a dispus măsura preventivă a controlului judiciar. Kovesi preciza că există riscul ca inculpaţi a căror libertate de mişcare a fost restrânsă de către judecătorul de drepturi şi libertăţi să părăsească teritoriul ţării, îngreunând astfel desfăşurarea procesului penal.
Procurorul şef al DNA aprecia că modificările ar trebui adoptate printr-o ordonanţă de urgenţă care să intre în vigoare anterior publicării deciziei Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial.
Pemierul Victor Ponta spunea, în 9 decembrie, că Guvernul va promova modificările legate de controlul judiciar, dar printr-un proiect de lege, nu ordonanţă de urgenţă, deoarece este o problemă a Parlamentului în ansamblu, nu doar a majorităţii, şi este timp pentru a fi adoptate în actuala sesiune.
Citeşte şi:
Ponta: Guvernul va promova modificările la controlul judiciar prin lege. E o problemă a Parlamentului
În aceeaşi zi, însărcinatul cu afaceri al SUA, Dean Thompson, a discutat la Guvern cu ministrul Justiţiei despre decizia Curţii Constituţionale privind controlul judiciar, surse oficiale declarând atunci că ministrul a avut la el, în timpul discuţiei, proiectul ordonanţei de urgenţă care să aducă modificări în domeniu înainte de publicarea deciziei CC.
În şedinţa de Guvern, premierul Victor Ponta a spus că ministrul Justiţiei a prezentat proiectul sub formă de ordonanţă de urgenţă "ca să nu intrăm în vacanţa parlamentară", iar actul normativ va fi aprobat miercuri şi va intra în vigoare.
Citește pe alephnews.ro: Kate, Prințesa de Wales, a anunțat că boala ei este în remisie. „Este o ușurare. Rămân concentrată pe recuperare”
Citește pe www.zf.ro: În timp ce gazul din Marea Neagră deja a început să se vândă, România are o listă de 22 de centrale de energie care vor avea nevoie de peste 8 mld. metri cubi pe an, cam cât se va scoate anual din Neptun Deep. Care este stadiul pe fiecare proiect?
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Elon Musk, Jeff Bezos și Mark Zuckerberg vor participa la ceremonia de învestire a lui Donald Trump. Ce invitați importanți vor fi prezenți
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Ţara care nu mai vrea să le cumpere străinii casele. Guvernul a impus taxe uriaşe pentru persoanele din afara UE care vin să cumpere proprietăţi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nu scăpăm! Vin ninsorile săptămâna viitoare și în București. Pe ce dată începe să ningă, potrivit meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Motivul pentru care unele persoane se simt epuizate, imediat după ce se trezesc, dimineața, potrivit dr. neurochirurg Vlad Ciurea
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe