Oltean propune primă de instalare pentru profesorii care se încadrează în muncă după absolvire

O iniţiativă legislativă prin care personalul didactic să beneficieze de o primă de instalare, dacă se încadrează în învăţământ pe parcursul a cinci ani de la finalizarea studiilor, a fost depusă de vicepreşedintele PDL Ioan Oltean.

Urmărește
378 afișări
Imaginea articolului Oltean propune primă de instalare pentru profesorii care se încadrează în muncă după absolvire

Oltean propune primă de instalare pentru profesorii care se încadrează în muncă după absolvire (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că a depus o iniţiativă legislativă prin care să fie acordată o primă de instalare oricărui cadru didactic care pe parcursul a cinci ani de la finalizarea studiilor se încadrează în învăţământ.

"Am depus săptămâna aceasta o iniţiativă legislativă prin care personalul didactic de predare, la angajarea în învăţământ, să beneficieze de acea primă de instalare pe care au avut-o cândva în temeiul Legii 128/1997, abrogată ulterior. Apreciez că pentru a încuraja tinerii absolvenţi de învăţământ superior să rămână în învăţământul românesc nu este lipsită de importanţă o asemenea primă de instalare care să poată fi acordată oricărui cadru didactic care pe parcursul a cinci ani de la finalizarea studiilor se încadrează în învăţământ, fie în mediul rural, fie în cel urban. Prima de instalare este la nivelul unui salariu de încadrare", a spus Ioan Oltean.

Liderul PDL a adăugat că este singurul iniţiator al proiectului, însă speră să aibă susţinerea întregului Parlament.

Potrivit lui Oltean, este "regretabil" că profesorii sunt slab plătiţi, parlamentarul referindu-se şi la cazul de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală.

"Este regretabil că se ajunge aici. Este regretabil că dascălii noştri sunt atât de prost plătiţi, astfel că ei sunt de multe ori împinşi la acte care nu sunt compatibile cu calitatea lor de cadru didactic. Această iniţiativă legislativă vrea să consolideze pe de o parte această frumoasă profesiune şi pe de alta să consolideze puterea pentru a se apleca cu mai multă atenţie asupra activităţii didactice. Două domenii sunt fundamentale într-o societate, învăţământul şi sănătatea", a spus Oltean.

Cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost audiaţi luni la Poliţia Capitalei, întrucât au existat suspiciuni de fraudă la proba de limba română a examenului de bacalureat. După ce au fost audiaţi, aceştia au fost lăsaţi să plece, însă fosta directoare a liceului, Costica Vărzaru, a fost arestată preventiv, fiind acuzată că pretins şi a primit bani de la elevi înscrişi la examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2013, pentru a-şi folosi influenţa pe lângă membrii Comisiei de bacalaureat din Centrul de examen al unităţii de învăţământ, astfel încât aceştia "să nu îşi îndeplinească în mod corespunzător atribuţiile de serviciu pe parcursul desfăşurării examenului".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici