- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (01.12.2014, 12:09)
- Eliana Radulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video PARADA DE 1 DECEMBRIE - Mii de militari români şi străini au defilat de Ziua Naţională a României, în Bucureşti şi în ţară - FOTO, VIDEO
Parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României a avut loc, luni, în Piaţa Constituţiei din Capitală, în prezenţa preşedintelui în funcţie, Traian Băsescu şi a premierului Victor Ponta. Peste 2.700 de militari, cu 280 de mijloace tehnice, din MApN, MAI, SRI şi SPP au participat la paradă. Momentul de defilare aeriană a fost anulat, din cauza vremii nefavorabile.
Urmărește
9956 afișări
Parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale în Piaţa Constituţiei din Bucureşti s-a încheiat, duminică, după aproximativ o oră şi zece minute, la eveniment asistând peste 4.000 de persoane.
La parada militară au asistat preşedintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta, vicepremierul Gabriel Oprea, ministrul Apărării, Mircea Duşa.
ULTIMELE ȘTIRI
-
PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan.
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Elena Lasconi, mesaj către diaspora: „Vom construi o Românie în care să vă întoarceţi”
Între oficialităţile prezente la eveniment s-au aflat de asemenea preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, fostul preşedinte Emil Constantinescu, şeful Statului Major al Armatei, Ştefan Dănilă, precum şi reprezentanţi ai Armatei, Jandarmeriei, şi ai Corpului Diplomatic acreditat la Bucureşti, parlamentari.
Faţă de anii trecuţi, parada militară organizată de Ziua Naţională s-a desfăşurat anul acesta în Piaţa Constituţiei, după ce Arcul de Triumf a intrat într-un proces de reabilitare şi reparaţii.
Parada a început cu prezentarea Gărzii de Onoare preşedintelui Traian Băsescu şi cu intonarea imnului naţional al României.
Momentul de defilare aeriană a fost anulat, din cauza vremii nefavorabile, potrivit organizatorilor.
Ca urmare a vremii nefavorabile, niciuna dintre aeronave nu s-a ridicat de la sol, au precizat aceleaşi surse.
La paradă au participat peste 2.700 de militari, cu 280 de mijloace tehnice, din MApN, MAI, SRI şi SPP, iar militarilor români li s-au adăugat şi detaşamente de militari din Franţa, Polonia, Republica Moldova, Turcia şi Statele Unite ale Americii.
Citeşte şi:
1 Decembrie la Alba Iulia: Klaus Iohannis, primit cu aplauze de participanţii la manifestări. MESAJUL preşedintelui ales de Ziua Naţională - FOTO
Cluj: Sute de persoane au asistat la parada militară de 1 Decembrie
Sute de persoane au asistat, luni, la Cluj-Napoca, la parada militară de Ziua Naţională, care a avut loc în Piaţa Avram Iancu, printre cei prezenţi numărându-se primarul Emil Boc, preşedintele Consiliului Judeţean, Vakar Istvan, şi prefectul Gheorghe Vuşcan, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Sute de clujeni s-au adunat, luni dimineaţă, în Piaţa Avram Iancu din Cluj-Napoca, pentru a participa la manifestările organizate cu ocazia Zilei Naţionale.
Ceremonia a început cu o slujbă religioasă, oficiată de Mitropoliul Clujului, Andrei Andreicuţ, şi a fost urmată de depuneri de coroane la statuia lui Avram Iancu.
Prima coroană a fost depusă de senatorii şi deputaţii clujeni, în numele Parlamentului, iar următoarele de ministrul pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, în numele Guvernului, apoi de reprezentanţii insituţiilor subordonate Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naţionale.
De asemenea, au depus coroane de flori primarul Emil Boc, preşedintele Consiliului Judeţean, Vakar Istvan, prefectul Gheorghe Vuşcan, veterani şi reprezentanţi ai partidelor politice.
Manifestările de 1 Decembrie au continuat cu o paradă militară la care au participat, potrivit purtătorului de cuvânt al Diviziei IV Infanterie “Gemina”, maiorul Dan Crişan, peste 600 de militari de la garnizoanele militare, dar şi de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj, Inspectoratul de Jandarmi şi Gruparea Mobilă de Jandarmi Cluj, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi Şcoala de Agenţi de Poliţie “Septimiu Mureşan Cluj”.
Dan Crişan a spus că la paradă au defilat şi 40 de dispozitive de tehnică militară, TAB-uri, instalaţii de rachete antiaeriene, dar şi autospeciale de poliţie, jandarmerie, pompieri şi maşini din dotarea Serviciului Român de Informaţii Cluj.
Manifestările de la Cluj dedicate Zilei Naţionale se vor încheia, luni seară, cu retragerea cu torţe la care vor participa peste o sută de militari şi cu un foc de artificii.
Tot luni seară, primarul Clujului, Emil Boc, va aprinde iluminatul festiv de sărbători, în Piaţa Unirii.
Peste 6.000 de ieşeni, la manifestările de Ziua Naţională
Peste 6.000 de ieşeni au asistat, luni, la manifestările de Ziua Naţională, municipalitatea pregătind pentru participanţi 5.000 de porţii de fasole cu cârnaţi şi vin fiert, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Manifestările de la Iaşi dedicate Zilei Naţionale au început luni dimineaţă, în Piaţa Unirii din municipiu, acestea fiind organizate în comun de către Primărie, Consiliul Judeţean şi Prefectură.
După intonarea imnului naţional, IPS Teofan, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, a oficiat o slujbă religioasă.
În discursul ţinut în faţa celor prezenţi, IPS Teofan a spus că sărbătoarea naţională îi găseşte pe români ”în frământare, agitaţie, fapte de eroism, dar şi trădări”, înaltul ierarh afirmând totodată că România este divizată.
La rândul său, prefectul judeţului, Romeo Olteanu, a spus că speră ca viitorul să aducă siguranţă şi bunăstare în casele românilor, care vin ”după o perioadă dificilă”.
Primarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, a afirmat că românii s-au săturat de scandal şi că vor unitate, dar mai ales soluţii la problemele lor.
”Nu vrem laude şi pomeni de la nimeni. Iaşiul trebuie să devină capitală regională a Moldovei, iar prin aceasta nu va câştiga doar Iaşiul, ci va câştiga România”, a spus Gheorghe Nichita.
Pe scena amplasată în Piaţa Unirii au urcat, alături de reprezentanţi ai administraţiei locale, şi lideri ai filialelor locale PSD, PNL, PDL şi PPDD.
După discursurile oficialităţilor locale, au urmat depunerile de coroane de flori la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, precum şi o defilare militară.
Tot în Piaţa Unirii, a avut loc un concert de muzică populară susţinut de interpreţii Irina Loghin, Ionuţ Dolănescu, Maria Ciobanu şi Sofia Vicoveanca.
La o distanţă de aproximativ o sută de metri de Piaţa Unirii, Primăria a oferit participanţilor 5.000 de porţi de fasole cu cârnaţi şi vin fiert, fiind pentru prima dată când de 1 Decembrie se organizează la Iaşi un ”ospăţ” în aer liber. Mâncarea a fost pregătită la cantina Direcţiei de Asistenţă Comunitară Iaşi.
Pentru a se evita aglomeraţia, au fost montate garduri metalice în zona respectivă, intrarea fiind permisă în grupuri de câte 30 de persoane.
În cursul serii, va avea loc retragerea cu torţe a militarilor din Garnizoana Iaşi, pe traseul Piaţa Unirii-Palatul Culturii.
Traficul rutier în Piaţa Unirii a fost întrerupt pe parcursul manifestărilor, iar traseul mai multor linii de transport local a fost scurtat.
Primăria Iaşi a refuzat să comunice suma alocată pentru organizarea manifestărilor oficiale dedicate Zilei Naţionale. Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Sebastian Buraga, a precizat că suma exactă va fi comunicată în zilele următoare.
Citeşte şi:
ZIUA NAŢIONALĂ în imagini - GALERIE FOTO
Bistriţa: Mii de oameni la manifestările de Ziua Naţională, cu paradă militară şi spectacol folcloric
Mii de persoane au participat, luni, la Bistriţa, la manifestările organizate de Ziua Naţională, care au cuprins un ceremonial la statuia poetului Andrei Mureşanu, o paradă militară, un spectacol folcloric, dar şi o masă caldă - fasole, cârnaţi, ceai sau vin fiert.
La ceremonialul de la statuia poetului Andrei Mureşanu au participat autorităţi locale şi judeţene, parlamentari, dar şi ministrul pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană, şi alţi politicieni, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Festivitatea a început cu acordarea onorului militar şi intonarea imnului naţional, apoi prefectul judeţului, Ioan Ţintean, a citit mesajul premierului Victor Ponta.
Un sobor de preoţi în frunte cu protopopul ortodox al Bistriţei, Alexandru Vidican, protopopul greco-catolic Ioan Vasile Frişan şi preotul paroh al Bisericii Evanghelice CA, Johann Dieter Krauss, a oficiat serviciul religios.
La finalul ceremonialului, oficialităţile au depus o coroană de flori la statuia poetului Andrei Mureşanu.
A urmat apoi parada militară la care au participat militari ai Brigăzii 81 Mecanizate “General Grigore Bălan” Bistriţa şi efective ale Inspectoratelor de Poliţie, Jandarmi şi ISU, ale SRI şi Penitenciarului. Parada a avut loc pe străzile Gh. Şincai şi Dornei, în prezenţa câtorva mii de oameni şi a oficialităţilor, care au urmărit şi trecerea celor 44 de mijloace de luptă şi intervenţie.
Lumea a aplaudat de pe margine defilarea detaşamentelor, a blindatelor, tunurilor şi autospecialelor, în timp ce oficialităţile au urmărit parada de pe o scenă amplasată lângă Biserica Evanghelică.
Parada, la care au participat circa 500 de angajaţi ai instituţiilor militarizate, a fost condusă de comandantul Batalionului 812 Infanterie, Cornel Scurt.
Cei aproximativ 350 de militari ai Brigăzii, în total patru detaşamente, au fost urmaţi de efectivele Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, Direcţiei Judeţene de Infomaţii şi Penitenciarului Bistriţa.
După încheierea paradei, toată lumea s-a îndreptat spre pietonalul Liviu Rebreanu unde, din mai multe căsuţe de lemn, oamenii şi-au putut lua câte o porţie de mâncare - iahnie de fasole, o bucată de cârnat de casă, vin fiert sau ceai fierbinte şi pâine. Angajaţii firmelor din Bistriţa, respectiv sindicaliştii, care au primit tichete de la patronii sau liderii lor de sindicat au primit câte o porţie pentru un tichet. Pe cei care nu au avut tichete o porţie i-a costat 10 lei. Masa caldă a fost oferită de Consiliul Judeţean.
Jandarmeria Bistriţa a montat garduri în faţa fiecărei căsuţe de lemn din care se servea mâncare în aşa fel încât să se creeze un circuit, iar lumea să nu se înghesuie.
Cei care au dorit să mănânce în centrul oraşului au avut la dispoziţie câteva mese de lemn. Alţii au preferat să ia mâncarea, la pachet, acasă.
Între timp, pe scena în aer liber de pe pietonal, a avut loc un spectacol folcloric.
Citeşte şi:
PARADA DE 1 DECEMBRIE - Mii de militari români şi străini au defilat de Ziua Naţională a României, în Bucureşti şi în ţară - FOTO, VIDEO
Aproximativ 4.000 de buzoieni la parada de 1 Decembrie, mulţi au stat la coadă la fasole cu ciolan
Aproximativ 4.000 de persoane au participat, luni, la Buzău, la parada militară organizată de Ziua Naţională, mulţi dintre cei prezenţi mergând apoi în Parcul Crâng, unde au stat la coadă pentru a primi fasole cu ciolan sau de post, vin fiert sau ceai, plăcintă cu brânză sau cu mere.
Manifestările de Ziua Naţională de la Buzău au început cu un ceremonial militar şi religios, urmat de depuneri de coroane şi jerbe de flori la Monumentul eroilor militari români căzuţi la datorie, la care au asistat comandantul Garnizoanei Buzău, general de brigadă Lucian Foca, reprezentanţi ai administraţiei publice locale, dar şi veterani de război, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Parada militară, la care au participat aproximativ 500 de militari din Buzău, Vrancea şi Brăila, a avut loc în faţa Prefecturii Buzău, pe Bulevardul Nicolae Bălcescu. Cel mai aşteptat moment a fost prezentarea unui exerciţiu de precizie şi îndemânare în mânuirea armei, executat pentru prima dată de militari din Garnizoana Buzău.
După paradă, buzoienii au mers în Parcul Crâng din oraş, unde Consiliul Judeţean a pregătit 3.000 de porţii de fasole cu ciolan sau de post, vin fiert sau ceai, plăcintă cu brânză sau cu mere.
Spre deosebire de alţi ani, când oamenii se îmbulzeau să primească mâncare, acum buzoienii au primit porţiile direct de la autorităţi.
Peste 2.000 de persoane, la manifestările de Ziua Naţională de la Miercurea Ciuc
Peste 2.000 de persoane au participat, luni, la Miercurea Ciuc, la manifestările dedicate Zilei Naţionale, la paradă defilând, pentru prima dată, detaşamentul Hipo al Unităţii Militare 61 Vânători de Munte şi echipaje canine.
Manifestările au început cu un ceremonial religios, oficiat de arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, IPS Ioan Selejan, în memoria eroilor martiri ai neamului, la Monumentul Ostaşului Necunoscut din centrul oraşului.
Peste 2.000 de persoane, de două ori mai multe decât în anii precedenţi, au participat la manifestări, în pofida temperaturii extrem de scăzute, care la amiază era de minus 10 grade Celsius.
Acestora li s-au alăturat câteva zeci de tineri de la Seminarul Teologic din Buzău, cu drapele tricolore şi cu un steag al României avându-l în centru pe Avram Iancu, un simbol pentru românii din Transilvania.
După depunerile de coroane, pe platoul din faţa Palatului Adminstrativ a avut loc parada militră, la care au participat cadre şi tehnică de luptă de la unităţi ale Ministerului Apărării Naţionale, Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.
În premieră, cu ocazia Zilei Naţionale, a defilat detaşamentul Hipo al Unităţii Militare de vânători de munte de la Subpădure, format din 14 cai care au transportat armament de infanterie şi armament uşor de artilerie.
"Atât în cadrul instrucţiei de specialitate a vânătorilor de munte, cât şi în cadrul exerciţiilor pe care le organizăm atât împreună cu partnerul american cât şi individual, aceşti cai ne ajută foarte mult pentru deplasarea tehnicii în teren muntos împădurit, acolo unde vehiculele militare nu mai fac faţă. Sunt de un real ajutor, sunt parteneri dragi ai vânătorilor de munte, sunt prietenii noştri din rasa Huţul, destul de mici, dar destul de puternici şi frumoşi”, a spus comandatul Unităţii Militare 61 Vânători de Munte ”General Virgil Bădulescu”, colonelul Marius Giurcă.
Tot în premieră, au defilat şi echipajele canine conduse de către conductori care asigură paza depozitelor de armament şi muniţie şi de către Poliţia Militară.
De asemenea, pentru prima dată au participat la defilare un transportor de tip Terra, pentru evacuarea celorlalte mijloace blindate de pe câmpul de luptă, şi o serie de autovehicule de decontaminare chimică şi de radiaţie.
Manifestările de la Miercurea Ciuc continuă cu un spectacol folcloric, urmat de ceremonialul militar al retragerii cu torţe.
Manifestări dedicate Zilei Naţionale au fost organizate şi în alte localităţi ale judeţului. La Gheorgheni, a fost organizată pentru prima dată de 1 Decembrie o paradă militară la care au fost prezenţi peste 100 de localnici.
La Sfântu Gheorghe, circa 1.500 de persoane au participat la manifestările de Ziua Naţională.
Şirul manifestărilor a început cu Marşul Unirii, la care au participat sute de oameni îmbrăcaţi în costume populare, purtând drapelul tricolor. La manifestări au participat şi 70 de reprezentanţi ai Noii Drepte, însă nu au fost înregistrate incidente.
Manifestările de la Sfântu Gheorghe au avut loc la statuia lui Mihai Viteazul, unde s-a desfăşurat un spectacol folcloric, urmat de un ceremonial militar şi religios şi de depuneri de coroane.
Prefectul judeţului Covasna, Marius Popica, a citit mesajului premierului Victor Ponta, apoi secretarul de stat Codrin Munteanu le-a vorbit celor prezenţi despre semnificaţia zilei de 1 Decembrie, spunând că Ziua Naţională nu poate fi schimbată.
"Ziua de 1 Decembrie reprezintă cea mai importantă zi din istoria poporului şi statului român. Oricât de eroice sau de importante ar fi celelalte evenimente din istoria României, ele reprezintă etape în procesul milenar de constituire şi unificare a românilor şi teritoriului românesc, în timp ce în anul 1918 ziua de 1 Decembrie reprezintă finalitate, cheia de boltă a acestui sfânt deziderat. Anul 1918 şi ziua de 1 Decembrie constituie aşadar cel mai important reper în istoria constituirii statului naţional, unitar şi indivizibil, iar data Zilei Naţionale nu poate fi schimbată la cererea unor ignoranţi, persoane meteo sensibile sau duşmani ai României. Noi, actuala generaţie a poporului român, avem în faţa istoriei datoria de a da consistenţă şi de a întări, nu doar de a aclama ocazional şi populist caracterele statului român de stat naţional, suveran, independent, unitar şi indivizibil”, a spus Codrin Munteanu.
La Sfântu Gheorghe, are loc un concert susţinut de Voltaj, iar seara se va încheia cu focuri de artificii şi un spectacol de teatru.
Citește pe alephnews.ro: Protest la Universitate, în București, față de Călin Georgescu: „Iubirea de țară nu e legionară”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: 1 Decembrie la Alba Iulia: Klaus Iohannis, primit cu aplauze de participanţii la manifestări. MESAJUL preşedintelui ales de Ziua Naţională - FOTO
Citește și: PARADA DE 1 DECEMBRIE - Mii de militari români şi străini au defilat de Ziua Naţională a României, în Bucureşti şi în ţară - FOTO, VIDEO
Citește și: ZIUA NAŢIONALĂ în imagini - GALERIE FOTO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 21:23
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
astăzi, 21:21