- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (04.07.2018, 15:29)
- Ana Petrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Parlamentul a adoptat înfiinţarea comisiei de anchetă a SPP. Aceasta va investiga posibila implicare a serviciului în activitatea unor partide politice
Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a adoptat, miercuri, un proiect de hotărâre prin care se înfiinţează Comisia comună de anchetă pentru verificarea posibilei implicări a SPP în activitatea unor partide politice şi a liderilor formaţiunilor.
Urmărește
1209 afișări
Parlamentul a adoptat înfiinţarea comisie de anchetă a SPP
Proiectul a fost adoptat cu 234 de voturi "pentru", 9 "împotrivă" şi 3 abţineri.
Proiectul de Hotărâre privind constituirea Comisiei parlamentare de anchetă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru verificarea posibilei implicări a Serviciului de Protecţie şi Pază în activitatea unor partide politice şi în activitatea unor lideri ai acestor partide.
În aplicarea deciziei Curţii Constituţionale a României, republicată şi ale art. 9 din Regulamentul activităţilor commune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, aprobat prin Hotărârea Parlamentului României nr. 4/1992 republicată,
ULTIMELE ȘTIRI
-
Beyoncé a făcut show de Crăciun în orașul ei natal, Houston, în timpul pauzei meciului NFL. „Beyoncé Bowl” a fost prima reprezentație televizată în direct din ultimii patru ani
-
Israelul loveşte aeroportul Sana'a, porturile şi centralele electrice din Yemen
-
Guatemala este dispusă să accepte deportaţii din America Centrală propuşi de Trump - surse Reuters
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
În aplicarea deciziei Curţii Constituţionale a României nr. 206/2018, având în vedere declaraţiile viceprim-ministrului Paul Stănescu potrivit cărora un emisar din partea directorului Serviciului de Protecţie şi Pază i-ar fi solicitat colaborarea cu acest serviciu în schimbul susţinerii politice pentru preluarea conducerii Partidului Social Democrat,
Considerând protocoalelor de colaborare cu alte instituţii care pot exceed prevederile legale în îndeplinirea scopului pentru care au fost înfiinţâate şi funcţionează aceste instituţii ca fiind de maximă importanţă publică,
Apreciind că aceste acuze publice la adresa conducerii unui serviciu foarte important în arhitectura instituţiilor de ordine şi siguranţă naţională necesită o verificare şi o analiză foarte atentă, necesară clarificării cauzelor sau împrejurărilor în care s-au produs aceste fapte sau au avut loc aceste acţiuni", se arată în textul proiectului adoptat miercuri de Parlament.
PNL a propus în plenul reunit de miercuri scoaterea de pe ordinea de zi acestui punct, însă solicitarea a fost respinsă de majoritatea parlamentară. Liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan, a acuzat că proiectul nu a fost aprobat în prealabil în Birourile permanente reunite, de aceea nu ar trebui să fie votat miercuri în plenul reunit.
"Începeţi să decapitaţi serviciile de informaţii. Aceste două puncte au fost la şedinţa BPR din 26 iunie, însă plenul reunit, era obligaţia ca după Bpr să fie puse pe ordinea de zi. Evident că nu au figurat acolo şi vă folosiţi de înfiinţarea Comisiei de anchetă a SPP şi aceste două puncte fac parte din procedura dvs de a sfida orice decizie a CCR, pentru că cele două puncte nu au temei constitutional. Acum unul prin care separate şi duceţi la Comisia de apărare SPP şi unul în care înfiinţaţi o nouă comisie. Vă anunţăm de pea cum că vom contesta din nou CCR în legătură cu înfiinţarea unei noi comisii de anchetă. Vă solicităm să scoateţi de pe ordinea de zi aceste puncta, pentru a renunţa la obsesia aceasta de a controla politic Serviciile", a declarat de la tribuna plenului, liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan.
Preşedintele de şedinţă Florin Iordache, i-a transmis Ralucăi Turcan, că proiectul a fost aprobat în şedinţa din 26 iunie a birourilor permanente reunite şi i-a citit din stenograma şedinţei.
"Eu cred că amneziile acestea de moment spuse de la acest microfon pentru că eram exact unul lângă altul când am discutat cu doamna Turcan aceste două puncta pe ordinea de zi. A nu vă aduce aminte intenţionat despre aceste lucruri nu vă fac cinste", a spus liderul deputaţilor PSD, Daniel Suciu, imediat după intervenţia lui Iordache.
Senatorul PMP, Traian Băsescu, a afirmat că Parlamentul nu ar trebui să aprobe înfiinţarea acestei comisii de anchetă, deoarece o investigaţie asupra Serviciului de Pază şi Protecţie va avea repercursiuni internaţionale, în contexutl în care SPP asigură paza şi protecţia reprezentanţilor ONU care călătoresc în zone de conflict.
"În mod categoric Parlamentul are dreptul să facă anchete oriunde şi oricând. Această dorinţă de anchetă pleacă de la delegaţia domnului Stănescu că a venit un trimis care să-I spună la ureche că va fi o intervenţie politică a SPP. Pe fond vă atrag atenţia că SPP execute misiuni externe la Darfour şi în Libia. Misiunile externe pe care le execute e de protejare a trimişilor ONU în aceste zone. Impicarea SPP într-o anchetă parlamentară nu va fi un element care să genere prelungirea mandatului SPP în asigurarea reprezentării celor de ONU în zonele de conflict. Rugămintea mea este să aveţi în vedere acest lucru, când vine vorba despre o structură care aplică securitatea în zone de război. Chiar dacă s-a dat un vot, până la urmă un vot nu e ceva supra căruia nu se poate reveni. Rugămintea mea e că poate revizuim votul, când se ajunge la discuţia cu comsisia de anchetă care va produce neîncredere internaţională. Ţineţi minte că orice demnitar strain care intră pe teritoriul României are securitatea asigurată de SPP. Rugămintea mea e să ne gândim de 10 ori înainte să trecem la o astfel de acţiune", a declarat fostul preşedinte Traian Băsescu, înaintea votului asupra proiectului de lege.
Pe 8 februarie, vicepremierul Paul Stănescu, cel care a relatat că şeful SPP ar fi transmis că Liviu Dragnea va fi "executat undeva prin martie", a declarat că nu s-a plâns la preşedintele partidului, ci le-a spus colegilor din CEx, precizând că nu a vrut să meargă la Parchet.
"Sunt vicepremier al României, dar sunt şi eu un om liber, mă pot plimba, mă pot duce unde vreau eu şi nu am nevoie de pază. Unele lucruri sunt greu de demonstrat. E o decizie politică de a înfiinţa o asemenea comisie (n.r. privind SPP) şi trebuie lămurite foarte multe lucruri şi vă spun cel mai important lucru: deja sunt de câteva luni la minister-exista o mare presiune asupra lor, toată lumea în ministerul meu spune că de ce să semnăm că mi-e frică că oricând pot să mă duc în altă parte. Cred că trebuie să lămurim lucrurile, să devenim o societate normală, ca partenerii noştri din UE, dar nu tot timpul să existe "suspiciuni rezonabile", de fiecare dată să îţi fie frica să faci lucruri. O societată nu se poate dezvolta sub presiune, o societate se poate dezvolta dacă lucrurile sunt normale într-o ţară", a declarat Paul Stănescu.
Pe 3 aprilie, CCR a admissesizările PNL şi USR referitoare la înfiinţarea Comisiei parlamentare de anchetă a activităţii şefului Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP), Lucian Pahonţu, ceea ce înseamnă că această Comisie nu poate funcţiona.
Pe 22 februarie, PNL a atacat la CCR Hotărârea Parlamentului privind înfiinţarea Comisiei parlamentare de anchetă pentru verificarea activităţii directorului SPP, Lucian Pahonţu, afirmând că obiectivele anchetei intră în competenţa CSAT şi ale preşedintelui României.
Citește pe alephnews.ro: Harbin Ice-Snow World te așteaptă cu peste 300.000 de metri cubi de gheață și zăpadă. Tema din acest an este „Vis de iarnă, dragoste în inima Asiei”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Legea Pensiilor a fost modificată. Reduceri de vârstă de pensionare cu 13 ani pentru mai multe categorii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Felicitările de Crăciun au devenit o parte esențială a spiritului vesel din perioada sărbătorilor. Care este istoria acestora
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe