- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Peste 700 de angajaţi ai RAAN au protestat în faţa Prefecturii Mehedinţi - FOTO
Peste 700 de angajaţi ai RAAN au participat, joi după-amiază, la un marş de protest în Droberta Turnu Severin, blocând o stradă din faţa Prefecturii Mehedinţi, ei cerând Guvernului protecţie socială şi un răspuns clar privind modul în care vor fi închise platformele Romag Prod şi Romag Termo.
Peste 700 de angajaţi ai RAAN au protestat în faţa Prefecturii Mehedinţi (Imagine: Justin Stavaru/Mediafax Foto)
Oamenii au început să se adune, în jurul orei 15.30, pe strada Smârdan din Drobeta Turnu Severin, ei plecând apoi în marş pe strada Traian, care a fost închisă traficului rutier de către poliţişti, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Cei aproximativ 700 de angajaţi ai Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) prezenţi la protest s-au oprit pe esplanada din faţa Palatului Administrativ, unde au sedii Prefectura Mehedinţi, Consiliul Judeţean şi Primăria Drobeta Turnu Severin.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
”Nu ni se asigură nimic, lucrăm de 30 de ani, majoritatea peste 30 de ani şi nu ni se dă nimic, asta ne scoate în stradă. Îl închide, îl închide, dar nicio protecţie socială, nimic. Nu au făcut nimic pentru noi atâţia ani, niciunii care au fost nu au făcut nimic pentru noi”, a spus o femeie care lucrează la RAAN din anul 1987.
Oamenii au acuzat Guvernul şi autorităţile locale că au ştiut de ani buni că Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare se va închide şi nu au adus investitori în judeţ care să preia forţa de muncă.
“S-a furat şi nimeni nu ştie cine a furat. Noi am ajuns în colaps, nu mai avem bani, avem apă neplătită din anii anteriori, (n.r. - apă grea). Guvernul nu face nicio mişcare. Au venit, au cerut votul, l-au obţinut, au plecat, sunt cu sacii în căruţă, nu-i mai interesează de situaţia noastră. Dacă locuri de muncă nu au reuşit până acum să facă şi să găsească o alternativă pentru a cuprinde personalul care va fi disponibilizat, măcar protecţie socială”, a spus un protestatar.
Nemulţumirea oamenilor este cu atât mai mare cu cât, de curând, au aflat că nu s-au plătit contribuţiile la sistemul asigurărilor sociale, astfel că persoanele disponibilizate nu ar putea intra în şomaj sau primi plăţi compensatorii.
”Noi nu putem să ieşim la pensie, nu putem să luăm nici plăţi compensatorii, nici şomaj pentru că de un an nu avem plătită contribuţia la pensii. Au fost luaţi cu Poliţia, cu ANAF ca să plătească banii”, a spus un alt angajat al RAAN prezent la protest.
“Vom pleca acasă. La 50 de ani, la 55 de ani, fără absolut nimic şi ştim că în Mehedinţi nu vom găsi niciodată un loc de muncă. Unde o să merg eu la vârsta mea să lucrez? Aş vrea să lucrez, numai că nu avem niciun fel. După cum se vorbeşte, nici măcar şomaj nu vom prinde. Vrem să audă şi prefectul, şi prim-ministrul, că veneau acum doi trei ani şi spuneau «Dacă vreţi să funcţionaţi, ne votaţi!». I-am votat şi am ajuns în situaţia de astăzi”, a mai spus un alt salariat al RAAN.
În condiţiile închiderii RAAN, Ministerul Economiei, al Energiei şi sindicatele au adoptat un memorandum care vizează acordarea de plăţi compensatorii şi venituri de completare pentru salariaţii disponibilizaţi, dar şi închiderea controlată a platformelor Romag Termo şi Romag Prod, care ar reduce problemele de mediu generate de hidrogenul sulfurat din instalaţii.
Sindicaliştii susţin că Guvernul întârzie aprobarea memorandumului, acesta fiind principalul motiv al organizării acţiunii de protest.
”Situaţia cu unitatea noastră nu este clară. Guvernul nu a luat o decizie pe care să o ştim. Oamenii sunt stresaţi de faptul: «Ce se întâmplă cu noi?». Au fost discuţii la Ministerul Economiei pentru elaborarea unui memorandum privind unitatea noastră, dar nu a fost aprobat încă. Se discută în continuare şi, bineînţeles, sumele de bani necesare închiderii controlate a unităţii noastre. Oamenii sunt nesiguri de locul de muncă, nu ştiu dacă vor fi disponibilizaţi şi dacă vor primi o protecţie socială şi, atunci, ei vor automat ceva sigur şi de la autorităţile locale şi de la reprezentanţii Guvernului. Au fost perioade în care nu s-au plătit contribuţiile, oamenii sunt speriaţi şi de faptul că dacă se duc la şomaj, nu primesc, pentru că nu au fost plătite contribuţiile. A fost un raport făcut la ministru în care se arată că mai sunt sume necesare pentru plătirea ANAF, plus a fost ANAF în control şi a făcut dosar penal reprezentanţilor RAAN”, a declarat liderul Sindicatului Romag Prod şi vicepreşedinte al Federaţiei Energetica, Florin Rogobete.
Întrebat despre neplata contribuţiilor către bugetul asigurărilor sociale pentru salariaţi de către RAAN, Rogobete a spus că perioada în care nu s-au plătit vizează, eşalonat, anii 2012, 2013 şi 2014.
Sindicaliştii spun că vor ieşi în stradă în fiecare săptămână. Pe durata protestului niciun reprezentant al autorităţii locale sau judeţene nu a venit la discuţii cu salariaţii RAAN.
În memorandumul adoptat de către reprezentanţii Ministerului Energiei şi sindicate se arată că închiderea paltformelor Romag Prod şi Romag Termo ar urma să se facă etapizat, astfel încât să nu existe riscul poluării mediului cu hidrogen sulfurat sau cel al producerii unei explozii. Cu privire la disponibilizări, acelaşi document precizează ca acestea să se facă în trei etape. Astfel 400 de angajaţi să plece acasă în luna martie, 600 în luna aprilie, iar alte 800 de persoane să fie disponibilizate cel mai târziu la sfârşitul lunii iunie. În urma disponibilizărilor colective, angajaţii ar urma să primească, potrivit memorandumului, un venit de completare în valoare de 1.700 de lei şi plăţi compensatorii de până la şapte salarii, în funcţie de vechimea fiecăruia.
Problema ridicată de sindicate este că memorandumul Ministerului Energiei nu a fost aprobat de Guvern.
La ora actuală, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare are 2.300 de salariaţi.
RAAN a intrat în insolvenţă în septembrie 2013, având datorii de 680 de milioane de lei. În perioada insolvenţei, compania a mai acumulat datorii de peste 70 de milioane de lei.
Pe lista creditorilor întocmită de administratorul judiciar al RAAN la momentul declanşării procedurii de insolvenţă se aflau peste 300 societăţi comerciale, dar şi instituţii publice şi administraţii locale şi bănci care au avut relaţii contractuale cu RAAN.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36