- Home
- Social
- PLOIEŞTI, (19.03.2015, 19:07)
- Daciana Ilie
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ploieşti: Consilierul local liberal Ionuţ Ionescu, reţinut pentru luare de mită
Consilierul local ploieştean, liberalul Ionuţ Ionescu, angajat al S.C. Hidro Prahova S.A., firma la care acţionar este Consiliul Judeţean Prahova, a fost reţinut de procurorii DNA, fiind acuzat de trei infracţiuni de luare de mită în derularea unor contracte pe fonduri europene.
Urmărește
741 afișări
Ploieşti: Consilierul local liberal Ionuţ Ionescu, reţinut pentru luare de mită
Potrivit unui comunicat al DNA, Ionuţ Cristian Ionescu este acuzat de trei infracţiuni de luare de mită, comise în calitate de manager al Unităţii de Implementare a proiectului "Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de apă şi canalizare în judeţul Prahova” în cadrul S.C. Hidro Prahova S.A, firmă la care acţionar este Consiliul Judeţean Prahova, alături de mai multe consilii locale din acest judeţ, transmite corespondentul MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
PISA: Doar unul din cinci elevi se descurcă la matematică. Profesor: „Ar trebui îmbunătățite formarea inițială și continuă a profesorilor”
-
Comisia Europeană trimite România în faţa CJUE pentru că nu a colectat şi epurat în mod corespunzător apele uzate
-
Marcel Boloş: termenul pentru aplicarea amnistiei fiscale, prelungit până la 20 decembrie 2024
-
Japonia egalează România la Billie Jean King Cup 2024. Soarta calificării e decisă de meciul de dublu
Anchetatorii susţin că, în primăvara anului 2013, în contextul derulării unui contract din fonduri europene pentru reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare în oraşele Sinaia, Breaza şi Comarnic, contract în valoare de 62.141.862 lei, Ionuţ Ionescu a pretins suma de 1.000.000 euro, solicitând şi plata cu celeritate a unui avans de 200.000 euro din suma pretinsă, reprezentanţilor asocierii de firme câştigătoare a licitaţiei.
"Aceste sume de bani au fost pretinse de către inculpat pentru a sprijini firmele respective pe parcursul derulării contractului, prin prisma atribuţiilor de serviciu pe care le avea în calitatea deţinută, atribuţii care presupuneau, în esenţă, coordonarea şi controlul derulării procedurilor de achiziţie şi a efectuării lucrărilor după atribuirea contractelor, respectiv conducerea activităţii din punctul de vedere al managementului de contracte, managementului financiar şi al implementării tehnice pentru toate componentele proiectului", se arată în comunicatul DNA.
Anchetatorii susţin că, urma refuzului acestora de a plăti comisionul în cuantumul cerut, Ionuţ Ionescu a mers la sediul uneia dintre firmele care făceau parte din asocierea care câştigase licitaţia, solicitându-i administratorului acesteia să plătească suma de 500.000 euro către cealaltă firmă, pentru ca aceasta să iasă din asociere, lăsând să se înţeleagă faptul că o parte din bani urma să îi revină cu titlu de comision.
Reprezentantul firmei respective nu a fost de acord cu acest lucru, arată anchetatorii. În acest context, prevalându-se de prerogativele funcţiei deţinute care-i permiteau să influenţeze modul de derulare a relaţiilor contractuale cu asocierea de firme, Ionescu a determinat acelaşi administrator să subcontracteze lucrările către o societate pe care i-a indicat-o personal, fapt care s-a şi întâmplat, fiind încheiat un contract de subantrepriză lucrări.
Totodată, anchetatorii au stabilit că, folosindu-se de funcţia deţinută în cadrul Hidro Prahova SA, Ionuţ Ionescu a făcut presiuni asupra directorului tehnic al aceluiaşi agent economic, cerându-i acestuia ca societatea pe care o reprezenta să cedeze altei firme efectuarea lucrărilor de extindere a reţelei de canalizare în localităţile Câmpina, Băneşti, Vălenii de Munte lucrări contractate în baza unui contract semnat la data de 29.10.2013, în valoare de 58.491.111 lei, încheiat cu S.C. Hidro Prahova S.A., tot în cadrul proiectului cu finanţare europeană.
Potrivit DNA, reprezentantul asupra căruia Ionescu a făcut presiuni a cedat realizarea lucrărilor în urma solicitării reprezentantului Hidro Prahova. La data de 23 aprilie 2014, agentul economic care a obţinut efectuarea lucrărilor la Câmpina, Băneşti şi Vălenii de Munte a subcontractat o parte din lucrări către o altă firmă, în condiţiile în care, spun anchetatorii, "între inculpatul Ionescu Ionuţ Cristian şi administratorul firmei existase deja o discuţie prealabilă cu privire la sprijinirea acestuia din urmă în obţinerea de lucrări în cadrul proiectului cu finanţare europeană”.
Ulterior, tot în aprilie 2014, Ionuţ Ionescu i-a pretins aceluiaşi administrator o sumă de bani cuprinsă între 3 şi 7 la sută din valoarea contractului de lucrări încheiat de SC Hidro Prahova SA, respectiv aproximativ un milion de euro, în schimbul ajutorului pentru obţinerea contractului şi pentru a beneficia în continuare de sprijinul său, acordat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, pe parcursul derulării lucrărilor.
"În cursul lunii mai 2014, în urma insistenţelor repetate ale inculpatului, administratorul a ridicat din contul societăţii, o parte din suma pretinsă, respectiv 120.000 lei, bani pe care i-a remis lui Ionescu Ionuţ Cristian în zilele de 22.05.2014 (50.000 lei), respectiv 25.05.2014 (70.000 lei)” precizează comunicatul DNA.
În plus, în luna mai 2013, Ionuţ Ionescu a primit suma de 20.000 lei pentru ca, în calitatea deţinută, să favorizeze, în cadrul procedurii de achiziţie publică, o societate comercială în vederea atribuirii unui contract de lucrări, la Vălenii de Munte, Mizil şi Urlaţi, judeţul Prahova, contract încheiat la data de 30 mai 2013.
Joi, la ieşirea de la DNA Ploieşti, unde a fost audiat timp de patru ore, Ionuţ Ionescu a spus că a fost reţinut în urma unui denunţ şi că nu are legătură cu acuzaţiile care i se aduc.
"Este un denunţ şi nu pot vorbi, mi-aş face singur rău şi ca atare vă rog să înţelegeţi. Pot să vă spun un singur lucru că nu se întâmplă astfel de lucruri cu mine, ştiţi foarte bine cum am acţionat şi merg în faţa instanţei cu sufletul deschis şi cu ajutorul lui Dumnezeu", a spus Ionuţ Ionescu.
Dosarul în care a fost reţinut consilierul local ploieştean este al doilea dosar penal deschis de DNA, după cel al cumnatului premierului Victor Ponta, Iulian Herţanu, care are legătură cu proiectul “Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de apă şi canalizare în judeţul Prahova”, derulat de Hidro Prahova SA.
Proiectul respectiv are ca obiectiv îmbunătăţirea infrastructurii de canalizare şi apă în judeţul Prahova, iar valoarea totală a acestui proiect este de 162.731.194 euro fără TVA. De investiţiile din acest proiect ar fi urmat să beneficieze peste 210.000 de locuitori din opt aglomerări urbane din judeţul Prahova, iar lucrările ar fi trebuit finalizate în 2015, însă în unele localităţi termenele de finalizare au fost depăşite, iar lucrările sunt departe de a fi terminate.
Citește pe alephnews.ro: Primarul Londrei susține că Trump l-a atacat în mod repetat referitor la etnia şi religia sa
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ce au făcut copiii cu trupul lui Silviu Prigoană, înainte de înmormântare. I-au respectat o dorință arzătoare
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe