Primul focar de pesta micilor rumegătoare din România, în judeţul Tulcea

Virusul pestei micilor rumegătoare (PMR) a fost confirmat în probele prelevate de la oile dintr-o fermă comercială, cu un efectiv de 49.091 de oi, din localitatea Baia, judeţul Tulcea.

Urmărește
1344 afișări
Imaginea articolului Primul focar de pesta micilor rumegătoare din România, în judeţul Tulcea

Primul focar de pesta micilor rumegătoare din România, în judeţul Tulcea

Primele cazuri de îmbolnavire au apărut în data de 11 iulie, urmate de mortalităţi în zilele următoare.

Medicii veterinari au suspicionat evoluţia unor afecţiuni pulmonare de origine bacteriană exacerbate de temperaturile extrem de ridicate din această perioadă.

Au fost recoltate probe pentru examen de laborator la Laboratorul Sanitar Veterinar Judeţean Tulcea, iar pentru extinderea investigaţiilor pentru boli virale au fost trimise probe la IDSA, care a diagnosticat prezenţa virusului PMR.

În data de 19 iulie, a fost confirmat primul focar de pesta micilor rumegătoare din România.

A fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor, în care s-a prezentat planul de acţiune pentru combaterea bolii şi măsurile de prevenire a extinderii acesteia cu stabilirea responsabilităţilor instituţiilor care vor colabora pentru îndeplinirea acestuia.

S-a decis uciderea imediată a întregului efectiv de ovine, urmat de ecarisarea cadavrelor prin îngropare pe teritoriul fermei, într-o locaţie avizată de Garda Naţională de Mediu şi Sistemul de Gospodărirea a Apelor Tulcea.

În jurul focarului s-au delimitat zonele de protecţie (3km) şi de supraveghere (10km) şi s-au luat măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor şi mijloacelor de transport. Toate exploataţiile comerciale de ovine şi caprine din judeţul Tulcea, au fost notificate şi verificate în vederea respectării măsurilor de biosecuritate.

Au fost notificate judeţele limitrofe Constanţa, Ialomiţa, Brăila, Galaţi, Călăraşi, precum şi Comisia Europeană şi Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animală.

Pesta micilor rumegătoare este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele şi caprinele. Boala se transmite în principal prin contact direct. Mortalitatea în cazul animalelelor infectate poate ajunge la 70%.

ANSVSA le cere operatorilor economici din România implicaţi în activitatea de comerţ cu rumegătoare să acorde maximă atenţie instrucţiunilor transmise de ANSVSA prin intermediul DSVSA judeţene, pentru a îşi proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală.

Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA judeţene.

„ANSVSA solicită sprijinul fermierilor din sectorul ovine şi caprine şi al cetăţenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate, anunţarea imediată a serviciilor veterinare despre suspiciunile la animale şi la respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorităţi pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul ţării noastre. La această oră, situaţia este sub control, au fost luate toate măsurile adoptate în cadrul CLCB pentru gestionarea unui focar de PRM şi nu există posibilitatea afectării sănătăţii populaţiei. Ancheta epidemiologică este în desfăşurare”, transmite ANSVSA.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici