Proces pe tema gazelor de şist în care Prefectura Vaslui a pierdut la fond, strămutat la Bacău

Un proces pe tema interzicerii explorării şi exploatării gazelor de şist, în care Prefectura Vaslui a pierdut la instanţa de fond, a fost strămutat de la Curtea de Apel Iaşi la instanţa de recurs similară din Bacău, în urma unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Urmărește
185 afișări
Imaginea articolului Proces pe tema gazelor de şist în care Prefectura Vaslui a pierdut la fond, strămutat la Bacău

Proces pe tema gazelor de şist în care Prefectura Vaslui a pierdut la fond, strămutat la Bacău (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Recursul dintre Prefectura Vaslui şi Consiliul Local Alexandru Vlahuţă pe tema interzicerii explorării şi exploatării gazelor de şist pe teritoriul comunei, după ce, la judecata pe fond, Prefectura a pierdut procesul, se va judeca la Curtea de Apel Bacău.

Decizia strămutării procesului în cauză de la Curtea de Apel Iaşi, unde dosarul a stat mai bine de un an, la instanţa similară din Bacău aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) şi s-a făcut în urma solicitării "Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul", ca intervenient în proces pentru CL Alexandru Vlahuţă.

Acesta este al doilea proces strămutat de ICCJ de la Curtea de Apel Iaşi la instanţa similară din Bacău, la cererea aceleiaşi asociaţii din Capitală, pe tema interzicerii explorării şi exploatării gazelor de şist în o serie de comune din judeţul Vaslui, după cel în care Prefectura Vaslui se judecă cu Consiliul Local Pungeşti. În această cauză, Prefectura Vaslui a avut câştig de cauză la instanţa de fond, iar CL Pungeşti a formulat recurs.

Tribunalul Vaslui a dat câştig de cauză, în noiembrie 2013, la judecata pe fond, unui număr de trei consilii locale, respectiv Alexandru Vlahuţă, Şuletea şi Pogana, care au interzis explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriul comunelor, după ce hotărârile date de autorităţile în cauză au fost atacate în instanţă de către Prefectură.

Magistraţii vasluieni au considerat astfel legale hotărârile consiliilor locale pe motiv că resursele minerale "gaze de şist" nu au fost declarate de interes naţional în Legea Petrolului.

"Deşi Prefectura a învederat faptul că doar statul este singurul care poate avea în proprietate resursele, instanţa reţine că aceste resurse la care se face referire, respectiv gazele de şist, încă nu au fost identificate pe teritoriul comunei, nu se cunosc suprafeţele de teren care ar avea în subsolul lor aceste zăcăminte, şi nici nu au fost declarate de interes naţional, aşa cum se prevede în Legea 213/1998, pentru ca singurul care poate dispune de ele să fie statul", se arată în motivarea instanţei de judecată.

În alte zece procese similare, în care au fost atacate în instanţă hotărârile de interzicere a explorării şi exploatării gazelor de şist, Prefectura Vaslui a câştigat în faţa consiliilor locale, hotărârile fiind considerate ilegale. Înainte de a acţiona în instanţă consiliile locale, Prefectura Vaslui a explicat autorităţilor că zăcămintele din subsolul României sunt proprietate publică a statului, astfel încât consiliile locale nu pot decide asupra bogăţiilor subsolului.

"Potrivit Constituţiei României şi prevederilor Legii nr. 213/1998 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia, bogăţiile de orice natură ale subsolului, în stare de zăcământ, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice a statului, şi nu al unităţilor administrativ-teritoriale. În aceste condiţii, prin adoptarea hotărârilor respective, de interzicere a explorării şi exploatării gazelor de şist, consiliile locale şi-au depăşit atribuţiile, având în vedere că acestea au putere de a hotărî exclusiv cu privire la bunurile ce aparţin domeniului public sau privat de interes local", se arăta în motivarea Prefecturii Vaslui.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici