LIVE TEXT  Războiul din Ucaina, ziua 764. Putin se teme de forţa Europei, dar ameninţă că doboară avioanele F-16 de pe orice aeroport / Scholz e convins: nu trimitem nici trupe, nici rachete Taurus la Kiev

6099 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucaina, ziua 764. Putin se teme de forţa Europei, dar ameninţă că doboară avioanele F-16 de pe orice aeroport / Scholz e convins: nu trimitem nici trupe, nici rachete Taurus la Kiev

Războiul din Ucaina, ziua 764. Putin: Am lovi şi avioanele F-16 pe aeroporturile NATO. Atacăm Europa? Prostii / Scholz e convins: nu trimitem nici trupe, nici rachete Taurus la Kiev

UPDATE Întâlnire între Zelenski şi liderii parlamentari europeni pentru a discuta despre asistenţa pentru Ucraina

Preşedintele Volodimir Zelenski a avut întâlniri cu grupul politic Renew Europe al Parlamentului European şi cu delegaţiile Adunării Naţionale franceze la 28 martie, a informat Biroul prezidenţial, potrivit The Kyiv Independent

În timpul întâlnirii cu grupul politic Renew Europe al Parlamentului European, condus de preşedinta acestuia, Valerie Hayer, părţile au discutat despre problema accelerării asistenţei militare pentru Ucraina din partea capitalelor europene, precum şi despre procesul de continuare a integrării europene a Ucrainei.

Problema propagandei ruseşti în Europa a fost, de asemenea, unul dintre subiectele de discuţie.

UPDATE Întâlnire între Sîrskîi şi preşedintele Statului Major Întrunit al SUA privind strategia pentru lunile următoare

Comandantul-şef al Forţelor Armate ale Ucrainei, Oleksandr Sîrskîi, şi preşedintele Statului Major Întrunit al SUA, generalul Charles Brown, au discutat despre necesităţile Forţelor Armate ale Ucrainei pentru următoarele luni şi au analizat unele aspecte strategice pentru anul în curs, potrivit unei postări publicate de comandantul ucrainean pe Facebook. 

Părţile au discutat despre asistenţa necesară din partea SUA pentru Ucraina, în special pentru a spori apărarea acesteia împotriva atacurilor cu rachete şi bombe ale armatei ruse.

UPDATE Statul Islamic laudă atacul din sala de concerte din Moscova într-un mesaj înregistrat

Un purtător de cuvânt al Statului Islamic a lăudat atacul ucigaş comis de grup la sala de concerte din Moscova, într-un mesaj înregistrat postat online, informează Sky News.

Publicat pe contul de Telegram al grupului, mesajul le cere, de asemenea, susţinătorilor să îi vizeze pe "cruciaţii de pretutindeni". 

O facţiune a grupării Stat Islamic a revendicat responsabilitatea pentru masacru la scurt timp după atac. 

UPDATE Germania acordă un nou sprijin militar Ucrainei

Berlinul a acordat un nou ajutor Ucrainei, constând în vehicule blindate, muniţie şi drone, a anunţat guvernul german la 28 martie, potrivit The Kyiv Independent.

UPDATE Zelenski îl îndeamnă pe preşedintele Camerei Reprezentanţilor să aprobe pachetul de ajutor militar

Volodimir Zelenski i-a spus preşedintelui Camerei Reprezentanţilor din SUA, Mike Johnson, că Ucraina are nevoie ca Congresul să aprobe un nou pachet de ajutor militar - şi are nevoie de acesta rapid, potrivit Sky News.

,,Adoptarea rapidă a ajutorului american pentru Ucraina de către Congres este vitală", a scris preşedintele ucrainean pe X.

UPDATE Rusia blochează monitorizarea de către ONU a programelor nucleare şi balistice nord-coreene

Rusia s-a opus prin veto reînnoirii anuale a unui grup de experţi care monitorizează sancţiunile de lungă durată ale ONU împotriva programelor nucleare şi balistice nord-coreene, scrie Sky News.

Casa Albă a calificat decizia Rusiei drept o acţiune nesăbuită care subminează abordarea Consiliului de Securitate al ONU faţă de Coreea de Nord.

UPDATE Atacul de la Moscova: Rusia susţine că deţine dovezi despre implicarea Ucrainei în masacru

UPDATE Reprezentant rus: Un avion de război rusesc "se prăbuşeşte" în largul coastelor Crimeii

Un avion militar rusesc s-a prăbuşit în mare în apropiere de Crimeea ocupată, a afirmat la 28 martie şeful instalat de Rusia la Sevastopol, Mihail Razvozhayev.

UPDATE Polonia investighează o reţea de propagandă pro-Kremlin legată de serviciile secrete ruseşti

Polonia investighează o reţea de propagandă rusă legată de serviciile secrete ruseşti, după ce Cehia a descoperit operaţiunile unei reţele pro-Kremlin care a răspândit dezinformări anti-Ucraina şi anti-UE, a anunţat la 28 martie Agenţia poloneză de securitate internă (ABW).

UPDATE Economia Ucrainei a crescut cu 5,3% în 2023

UPDATE Avertismentul lui Zelenski: Războiul Rusiei poate ajunge în Europa, dar şi în SUA

UPDATE Kievul cere NATO mijloace de apărare antiaeriană după ce Rusia a lovit sistemul energetic ucrainean

UPDATE Atacurile ruseşti în regiunile Doneţk şi Kherson au provocat 2 morţi şi cel puţin 3 răniţi

Trupele ruseşti au atacat satul Drobysheve, oraşul Mykolaivka din regiunea Doneţk şi centrul regional Kherson, provocând victime în rândul civililor, au raportat autorităţile locale la 28 martie.

UPDATE Ucraina şi Polonia sunt pregătite să încheie un acord privind controlul comun al frontierelor

În documentul publicat în urma discuţiilor, părţile "şi-au confirmat disponibilitatea de a încheia un acord privind asigurarea controlului la punctele comune de control de la frontieră şi cooperarea organismelor de control" şi, odată ce va fi aprobat de Comisia Europeană, "de a lansa schimbul de date logistice la punctele de trecere a frontierei rutiere selectate".

UPDATE Viceprim-ministru: Ucraina va continua să facă presiuni pentru un embargo asupra importurilor de cereale ruseşti în UE

Kievul va continua să promoveze decizia de a implementa o interdicţie completă a importurilor de cereale ruseşti în Uniunea Europeană şi are motive să creadă că Ungaria nu va bloca o astfel de măsură, a declarat vicepremierul ucrainean pentru integrare europeană şi euroatlantică, Olha Ştefania, într-un interviu acordat publicaţiei europene Pravda.

UPDATE Măsurile de securitate vor fi sporite la Kiev în urma atacurilor cu rachete şi a ameninţărilor cu sabotori ruşi

Decizia a fost luată în cadrul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Apărare de la Kiev şi a fost influenţată în mare măsură de utilizarea de către Rusia a rachetelor care lovesc la doar câteva minute după ce au fost lansate, a declarat Serhii Popko, şeful Administraţiei Militare a oraşului Kiev.

UPDATE Atacul rusesc asupra unui sat din regiunea Harkov ucide o femeie şi îl răneşte pe soţul ei

Forţele ruse au lovit satul Monachynivka, în apropiere de Kupiansk, în regiunea Harkov, ucigând o femeie în vârstă de 57 de ani şi rănindu-l pe soţul acesteia, a raportat guvernatorul Oleh Syniehubov la 28 martie.

UPDATE Kievul respinge informaţiile privind pregătirile Rusiei pentru ofensiva de la Harkov

Centrul ucrainean pentru combaterea dezinformării a respins, la 28 martie, rapoartele privind pregătirile Rusiei de a lansa o nouă ofensivă împotriva Harkovului, afirmând că, în prezent, Moscova "nu dispune de resurse" pentru o astfel de operaţiune.

UPDATE Premierul Shmyhal soseşte în Polonia pentru a se întâlni cu Tusk şi alţi oficiali polonezi

Se aşteaptă ca discuţiile să se concentreze pe ajutorul militar al Poloniei pentru Ucraina, pe situaţia de la graniţa dintre Polonia şi Ucraina şi pe "dezvoltarea comerţului şi a infrastructurii", a declarat Shmyhal într-o postare pe X.

UPDATE Aproape 1.800 de copii ucraineni au rămas orfani din cauza războiului din Rusia.

Invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia a făcut ca aproape 1.800 de copii ucraineni să devină orfani, a declarat Serviciul Social Naţional al Ucrainei într-un comentariu pentru Kyiv Independent.

UPDATE Reuters: Pierderile firmelor străine care au ieşit din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari

Măsurile de ieşire implementate de guvernul rus, combinate cu deprecierile, pierderile de venituri şi alţi factori, explică această cifră uluitoare, potrivit Reuters.

UPDATE Centrul Naţional de Rezistenţă: Peste 10.000 de gospodării din regiunea ocupată Doneţk rămân fără alimentare cu energie electrică "de săptămâni întregi"

"Din cauza războiului, mulţi lucrători din domeniul energiei au părăsit teritoriile ocupate temporar, astfel încât ruşii nu pot depăşi distrugerea infrastructurii (energetice) ca urmare a ostilităţilor", a declarat într-un raport centrul, condus de forţele speciale ucrainene.

UPDATE Statul Major General: Rusia a pierdut 439.970 de soldaţi în Ucraina din 24 februarie 2022

De asemenea, Rusia ar fi pierdut 6.914 tancuri, 13.237 de vehicule blindate de luptă, 14.595 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 10.963 de sisteme de artilerie, 1.021 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 729 de sisteme de apărare aeriană, 347 de avioane, 325 de elicoptere, 8.600 de drone, 26 de nave şi ambarcaţiuni şi un submarin.

UPDATE Ministrul de externe al Ucrainei a mers la New Delhi pentru discuţii cu oficialii indieni

UPDATE Kiev: peste 10.000 de familii din zona ocupată de ruşi a regiunii Doneţk au rămas fără electricitate

Peste 10.000 de familii din zona ocupată de ruşi a regiunii Doneţk au rămas fără electricitate „de câteva săptămâni”. Acest lucru a fost raportat de Centrul Naţional de Rezistenţă Ucrainean. Între timp, luptele în regiune continuă intens. Aşezările din prima linie din regiunea Doneţk sunt supuse atacurilor ruseşti zilnice, ducând la numeroase victime civile şi distrugeri pe scară largă. „Din cauza războiului, mulţi lucrători din domeniul energiei au părăsit teritoriile ocupate temporar”, a spus centrul, condus de forţele speciale ucrainene, într-un raport. „Situaţia aprovizionării cu energie este cea mai dificilă în oraşul Horlivka şi în unele cartiere din Doneţk, capitala regiunii”.

UPDATE Ploaie de rachete şi drone peste Ucraina în timpul nopţii

UPDATE Kiev: Moscova ştia de atacul terorist de peste o lună

Rusia era la curent cu planurile pentru atacul terorist din 22 martie asupra sălii de concert din Moscova de peste o lună, cel puţin din 15 februarie, şi a ales să nu facă nimic: potrivit Dmitro Budanov, şeful serviciului de informaţii militare ucrainean, citat de presa ucraineană. Potrivit lui Budanov, „ruşii ştiau de unde vor veni teroriştii şi prin ce ţări vor ajunge în Rusia”. Pe 7 martie, după cum se ştie, Departamentul de Stat al SUA a emis un avertisment cetăţenilor americani să evite adunările şi locurile publice din Rusia timp de cel puţin 48 de ore.

UPDATE Putin: vom lovi F-16 şi pe aeroporturile NATO

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că avioanele de război F-16 folosite de Ucraina împotriva Rusiei vor fi lovite de forţele Moscovei chiar dacă s-ar afla pe aerodromurile NATO. Acest lucru a fost raportat de agenţia de presă Tass.

UPDATE Drone ruseşti la Zaporojie, doi răniţi

Două femei au fost rănite şi mai multe case au fost avariate de resturile de la dronele kamikaze ruseşti lansate aseară peste oraşul ucrainean Zaporojie, au anunţat autorităţile locale, citate de presa de la Kiev.

UPDATE Kiev: ruşii bombardează un sat de lângă Harkov, un copil a murit

În cursul nopţii, ruşii au bombardat satul Borova, din regiunea Harkov, ucigând cel puţin un copil de 12 ani: acest lucru a fost raportat pe Facebook de Parchetul General din Kiev citat de Rbc-Ucraina şi alte surse mass-media ucrainene. .

UPDATE Scholz reiterează: „Nici trupe, nici rachete Taurus la Kiev”

Cancelarul german Olaf Scholz şi-a reiterat refuzul de a furniza rachete de croazieră cu rază lungă Taurus la Kiev şi de a trimite trupe germane în Ucraina. „În calitate de şef al guvernului, trebuie să îmi asum responsabilitatea pentru problemele legate de război, pace şi securitate în Europa: acest lucru este valabil şi pentru problema Taurus. Fără a aduce atingere sprijinului nostru hotărât pentru Ucraina, un lucru este important pentru mine: vom face tot posibilul pentru a evita o escaladare a acestui război, adică un război între Rusia şi NATO”, a spus Scholz, într-un interviu pentru ziarul german Markische Allgemeine Zeitung, preluat şi de agenţia de presă rusă Tass.

UPDAET Rusia: Putin, nu va lupta împotriva NATO, sunt doar prostii

Rusia nu are de gând să lupte cu NATO. Preşedintele rus Vladimir Putin a spus acest lucru declarând că „aceasta este doar o prostie, diferenţa de cheltuieli militare este mare”, relatează Ria Novosti. Putin a amintit că „în 2022 Statele Unite au cheltuit 811 miliarde de dolari pe cheltuieli militare, în timp ce Rusia a cheltuit 72 de miliarde”. „Declaraţiile auzite în Occident despre presupusele planuri ale Rusiei de a ataca Europa după Ucraina sunt o prostie menită să intimideze populaţiile ţărilor europene”, a adăugat Putin.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici