REPORTAJ - Localnicii din Stejăriş, unde s-a prăbuşit elicopterul: O zi de coşmar, păcat de oamenii ăia - FOTO

Localnicii din Stejăriş, judeţul Sibiu, unde, vineri, s-a prăbuşit elicopterul militar povestesc că a fost "o zi de coşmar". La fiecare poartă, tineri şi bătrâni s-au rugat pentru sufletele militarilor morţi.

Urmărește
1753 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ - Localnicii din Stejăriş, unde s-a prăbuşit elicopterul: O zi de coşmar, păcat de oamenii ăia - FOTO

REPORTAJ - Localinicii din Stejăriş, unde s-a prăbuşit elicopterul: O zi de coşmar, păcat de oamenii ăia

Satul Stejăriş este situat la aproximativ 80 de kilometri de municipiul Sibiu, departe de orice drum circulat intens. Oamenii povestesc că uliţele desfundate ale localităţii sunt rareori bătute de străini, iar într-o zi obişnuită cel mult cinci autoturisme deranjează liniştea satului.

Vineri a fost însă o zi complet atipică pentru acest sat, iar vestea că un elicopter s-a prăbuşit pe dealuri a căzut ca un trăznet.

"Am auzit că s-a prăbuşit elicopterul. Toată ziua n-am făcut nimic: am stat la poartă să vedem ce se întâmplă, am intrat în casă doar ca să ne încălzim şi am ieşit iar. E o zi de coşmar. Păcat de oamenii ăia. Am văzut sirenele, Poliţia, pompierii, aşa ceva nu mai vrem să vedem", a povestit corespondentului MEDIAFAX Marinela Buta, o localnică din Stejăriş.

Ea a spus că ziua de vineri a fost cea mai neobişnuită din viaţa satului în care trăieşte de când se ştie.

"Azi a fost circulaţie, stres, lume încolo, lume încoace. Într-o zi obişnuită e linişte, prea puţini oameni pe stradă, cinci maşini poţi să numeri pe stradă, azi au fost cinci pe minut cred", a mai spus Marinela Buta, aflată la poartă cu câteva vecine pentru a rememora fiecare minut al zilei.

Pe timpul zilei nu a existat poartă la care să nu fie ieşiţi oameni. De la cei mai mici la cei mai bătrâni, toţi s-au îngrozit de întâmplarea care s-a abătut asupra satului lor.

Când vorbesc despre cei opt militari morţi, sătenii din Stejăriş îşi fac cruce şi spun scurt o rugăciune în gând. Toţi trăiesc cu speranţa că răniţii îşi vor reveni.

"Ne pare foarte rău, foarte rău de ce s-a întâmplat acolo. Sunt cetăţeni ai României şi ne pare rău tare de ei", a spus Liviu Pădure, un localnic.

Pe unii săteni, "grozăvia" i-a prins în biserică, iar când au ieşit de la slujbă, satul lor era împânzit de maşini de intervenţie şi de sute de străini care se agitau în toate părţile.

"Când am ieşit din biserică am aflat că s-a prăbuşit un elicopter, sus, la cunună. Era plin de maşini aici, a fost şi un elicopter şi i-a luat pe răniţi", a povestit Ion Notar, un alt localnic din Stejăriş.

Acesta a transportat cu tractorul său mai mulţi jurnalişti la locul tragediei şi s-a declarat îngrozit: "Doamne, că nu mai vreau să văd aşa ceva. Eu cred că au ajuns pe vârful la copac, se vede acolo copacul, crengile din vârf sunt retezate şi eu cred că de acolo a pornit toată catastrofa care s-a produs".

Şi Marcel Florea, un tânăr de 27 de ani din localitate, a spus că, după ce a aflat despre tragedie, s-a urcat în tractor şi s-a îndreptat către locul accidentului aviatic.

"Am văzut fum mult şi morţi. O imagine cumplită. Elicopterul era prăbuşit, era foc de nu te puteai apropia", şi-a amintit el.

S-a întors de acolo cu imaginea de coşmar în minte, pentru a scoate cu tractorul mai multe maşini rămase împotmolite în noroi.

Mulţi dintre localnicii din Stejăriş care au cai sau tractoare au dat, vineri, o mână de ajutor, pentru că la locul prăbuşirii elicopterului se poate ajunge doar cu maşini de teren, tractoare sau căruţe, drumurile fiind aproape impracticabile pe dealuri.

Pe timpul nopţii, mai multe echipe de intervenţie vor rămâne la locul tragediei pentru a păzi epava elicopterului.

Sâmbătă, cercetarea la faţa locului va continua, procurorii militari urmând să colecteze toate probele pentru a afla exact ce s-a întâmplat, iar la finalul anchetei la faţa locului epava elicopterului va fi coborâtă de pe dealuri.

În urma prăbuşirii elicopterului militar IAR-330 PUMA, opt militari şi-au pierdut viaţa, iar alţi doi au fost răniţi, fiind transportaţi la Spitalul de Arşi din Bucureşti.

Primul care a ajuns locul accidentului aviatic a fost un cioban din Stejăriş, Beniamin Pădure, care a povestit că a auzit elicopterul în zbor, fără a-l putea vedea din cauza ceţii, după care a auzit o explozie şi s-a îndreptat spre acea zonă, reuşind să vorbească cu unul din răniţi, care l-a întrebat unde se află.

"Era ceaţă de nu vedeai la zece metri în faţa ochilor. Am auzit zgomot ca de elicopter sau avion, dar nu-l puteam vedea. Când am auzit explozia, am fugit cu colegul meu spre locul de unde a venit zgomotul. Când am ajuns lângă elicopter, am început să strigăm dacă ne aude cineva. Ne-a răspuns un bărbat şi m-am dus lângă el, mi-a cerut apă, dar nu aveam la mine", a spus pentru corespondentul MEDIAFAX Beniamin Pădure.

El a spus că bărbatul era plin de arsuri pe mâini, pe corp şi pe picioare, dar era conştient.

"M-a întrebat unde suntem şi i-am explicat că între Stejăriş şi Mălâncrav. A luat telefonul şi şi-a sunat şeful şi i-a zis că elicopterul s-a prăbuşit şi i-a explicat unde", a afirmat el.

Beniamin Pădure a povestit că, la o distanţă de aproximativ 15 metri de primul rănit, l-au auzit gemând pe al doilea.

"Cel de-al doilea era tăiat rău pe faţă şi ars peste tot. Ce am văzut aici nu mai vreau să văd niciodată în viaţa mea şi nici nu cred că voi uita vreodată", a afirmat ciobanul.

El a povestit că ulterior a văzut, în jurul elicopterului, pe o rază de circa 30 de metri, şi celelalte victime.

Beniamin Pădure a spus că el a rămas la locul accidentului până când au venit salvatorii, iar colegul său a plecat cu oile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici