REPORTAJ: Mii de oameni, izolaţi de aproape o săptămână în case acoperite de zăpadă de şase metri - GALERIE FOTO

Mii de oameni din localitatea buzoiană Glodeanu Siliştea sunt izolaţi de aproape o săptămână din cauza zăpezii care ajunge până la şase metri. Oamenii spun că nu au mai văzut nămeţi aşa mari de ani de zile şi se plâng că nu au mâncare, energie electrică şi nu pot să îşi îngroape morţii.

Urmărește
4118 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Mii de oameni, izolaţi de aproape o săptămână în case acoperite de zăpadă de şase metri - GALERIE FOTO

REPORTAJ: Mii de oameni, izolaţi de aproape o săptămână în case acoperite de zăpadă de şase metri (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

Şase sate din comuna Glodeanu Siliştea, respectiv Corbu, Caşota, Cîrligu Mic, Cîrligu Mare şi Văcăreasca sunt izolate de duminică, iar casele sunt acoperite de zăpadă, în unele cazuri abia dacă se mai poate vedea hornul caselor. De asemenea, mulţi stâlpi de electricitate au căzut din cauza viscolului, fiind acoperiţi cu zăpadă.

În satele din comuna Glodeanu Siliştea, oamenii nu mai au nici cu ce se hrăni. În magazine mai sunt puţine alimente, însă nici vorbă de pâine, drojdie, lumânări sau apă.

TITLURILE ZILEI

Vineri, după cinci zile, la magazinul din centrul comunei a ajuns maşina cu pâine, iar oamenii au dat năvală pentru a-şi face provizii.

În satul Văcăreasca, trei persoane care au decedat nu pot fi îngropate din cauza troienelor. Una dintre acestea este preotul din localitate, decedat luni, care nu poate fi îngropat, întrucât reprezentaţii Serviciului de Medicină Legală nu au putut ajunge în zonă pentru a face necropsia. Tot în satul Văcăreasca, o bătrână stă în casă cu cadavrul soţului ei, decedat, în urmă cu trei zile, când încerca să cureţe zăpada din curte. Din cauza drumurilor înzăpezite, femeia nu a putut ajunge în oraş pentru a cumpăra cele necesare înmormântării. Femeia este disperată şi plânge continuu, în timp ce trupul soţului său a fost aşezat pe un pat din casă.

VEZI GALERIA FOTO

La Cârligu Mare, situaţia este cu atât mai dramatică cu cât cei mai mulţi locuitori sunt bătrâni. Puţinele persoane mai tinere din sat au săpat culoare prin zăpadă pentru ca oamenii să poată ieşi din case. Unii dintre localnici au reuşit să sape în zăpadă şi să ajungă la animale, însă cei mai mulţi nu ştiu dacă le mai trăiesc animalele, pentru că de trei zile nu au reuşit să ajungă la ele.

Traian Bălan locuieşte la marginea satului Cârligu Mare, alături de soţie, de fiică şi de un nepot de cinci ani şi jumătate. Copilul se bucură de zăpadă, însă cei mari sunt disperaţi. Casa familiei Bălan este complet acoperită cu zăpadă, bărbatul făcându-şi griji pentru animale care nu au mai primit hrană de patru zile. Joi, bărbatul a reuşit, cu ajutorul câtorva săteni, să-şi croiască drum prin nămeţi şi să scoată de sub zăpadă cele 100 de păsări pe care le-a dus la un vecin care nu este atât de afectat de nămeţi. Hambarul este sub zăpadă, astfel că nu poate ajunge să ia hrană pentru animale.

"Am intrat la porc şi zici că este turbat de foame, dacă nu îi dau bătaie e în stare să mă muşte. Abia mai stă acolo pentru că din cauza greutăţii zăpezii acoperişul s-a prăbuşit, nu prea mai are loc, dar nu am ce să fac. Calul şi vacile sunt dincolo, noroc cu copiii ăştia mici că i-am pus să le ducă ceva mâncare că eu nu încap pe gaura aia pe care am făcut-o. Sigurele pe care am reuşit să le salvez sunt păsările pe care tot ăştia mici le-au scos şi le-am dus la un vecin care stă mai în mijlocul satului şi pe care zăpada nu l-a acoperit ca pe mine", s-a plâns nea Traian.

Tot la Cârligu Mare, doi bătrâni de 74 şi 78 de ani au crezut că vor fi înghiţiţi de zăpadă după ce s-au trezit cu omăt chiar şi pe holul locuinţei.

Oamenii nu mai au baterie la telefon pentru a-şi anunţa rudele că sunt în viaţă, butelia este pe sfârşite şi nici lemne pentru sobă nu mai au.

Bătrânii speră ca cineva să vină să-i ajute ca să nu moară îngheţaţi în case.

"Ne-a acoperit zăpada, e bine că am reuşit să ies, m-a ajutat preotul de aici cu câţiva tineri să ies, să ajung la şopronul cu lemne. De o săptămână suntem blocaţi în zăpadă, nu mai avem pâine, apă mai avem pe fundul unei găleţi. Pentru spălat am folosit zăpada pe care am topit-o, dar de băut nu se poate zici că este blestemată zăpada asta. Când o topeşti apa se face neagră, e plină de pământ cum a fost adusă din câmp. Am 78 de ani dar de când sunt nu am văzut aşa ceva. A fost şi în '54 zăpadă mai mare, dar nu ca acum", ne-a spus Iancu Dumitru, un bărbat de 78 de ani din Cârligu Mare.

Soţia bătrânului spune că se teme să nu ningă din nou.

"Am trăit cu ce am avut, dar suntem rupţi de lume, nu mai avem curent, nu mai putem vorbi cu copiii, telefonul fix nu merge, mobilul nu mai are baterie, stau şi mă gândesc cu groază ce va urma. Dacă vine iar ninsoarea nu ştiu ce ne facem. În '54 eram tânără şi stăteam tot în marginea satului, însă nu a fost urgia care este acum", a adăugat soţia bărbatului, Iancu Filofteia, de 74 ani.

Tot la Cârligu Mare, o familie cu doi copii de şase şi nouă ani a ajuns să-şi drămuiască puţina pâine pe care o mai are astfel încât să mai rămână şi pentru ziua de mâine.

Oamenii de aici nu ştiu când vor putea ajunge la magazin să cumpere alimente, întrucât nămeţii depăşesc patru metri. Mama celor doi copii, Georgeta Alexandru, povesteşte că pâinea pe care o mai are o ţine pentru copii, însă şi ei primesc cu porţia pentru că nu se ştie ce îi aşteaptă.

"Uitaţi-vă cum a intrat zăpada în casă, am doi copii de şase şi nouă ani pe care îi ţin acasă, ce să fac cu ei? Nu am nevoie de nimic degeaba, vreau pâine şi pe aia o plătesc, uitaţi-vă la mâinile mele, am palmele bătătorite de muncă, am 65 de hectare de teren nu aştept nimic degeaba, m-am rugat de viceprimar cu milioanele în mână, i-am zis că-i dau bani pentru motorină, nu a vrut să trimită utilajele şi în capătul ăsta de sat. Străzile din Glodeanu le-a curăţat pe toate şi acolo a ajuns şi maşina cu pâine prin Urziceni. Pe noi ne lasă să murim aici. Am ajuns într-o situaţie de nedescris. Vă daţi seama cum suntem dacă copiii de şase şi nouă ani au ajuns să conştientizeze că trebuie să mănânce mai puţină pâine ca să le rămână şi pentru a doua zi", a povestit femeia.

O altă femeie de 85 de ani este blocată în casă de luni. Tanti Georgeta nu are pe nimeni, nu are lumină, casa îi este înconjurată de nămeţi care îi ajung până la streaşină. Sătenii şi-au făcut milă de ea şi i-au deszăpezit geamul de la o cameră şi i-au săpat o potecă până la uşă. Din când în cand vecinii vin şi o strigă la geam, iar dacă nu răspunde ocolesc casa şi intră să vadă dacă bătrâna mai este în viaţă.

(Material realizat de Cristina Sterian, corespondenti@mediafax.ro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici