- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
REPORTAJ: Un bătrân de 95 de ani vine la Alba Iulia întrucât ”iubeşte patria”. Tinerii, atraşi de paradă - FOTO
Un bătrân de 95 de ani din judeţul Hunedoara vine de zeci de ani la Alba Iulia de Ziua Naţională pentru că, spune el, ”iubeşte patria şi fiecare brazdă din ţara asta". Tinerii, în schimb, afirmă că au venit în oraşul istoric pentru a se întâlni cu prietenii şi pentru a vedea parada şi concertele.
REPORTAJ: Un bătrân de 95 de ani vine la Alba Iulia întrucât ”iubeşte patria”. Tinerii, atraşi de paradă (Imagine: Dan Lungu/Mediafax Foto)
Cornel Pârv, în vârstă 95 de ani, din localitatea Baru Mare din judeţul Hunedoara, spune că vine de zeci de ani la Alba Iulia de 1 Decembrie, iar după Revoluţie, când ziua a devenit sărbătoarea României, nu a lipsit în niciun an.
Bătrânul povesteşte că s-a pregătit încă de duminică pentru Ziua Naţională, şi-a luat "straie de sărbătoare”, un fular tricolor la gât şi pe cap o căciulă tradiţională de astrahan, la care a prins cu ace de siguranţă o poză cu Avram Iancu, dar şi mai multe cocarde tricolore.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Beyoncé a făcut show de Crăciun în orașul ei natal, Houston, în timpul pauzei meciului NFL. „Beyoncé Bowl” a fost prima reprezentație televizată în direct din ultimii patru ani
-
Israelul loveşte aeroportul Sana'a, porturile şi centralele electrice din Yemen
-
Guatemala este dispusă să accepte deportaţii din America Centrală propuşi de Trump - surse Reuters
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
Badea Cornel, aşa cum îi spun apropiaţii, îşi aminteşte că prima dată a călcat în Alba Iulia când avea 13 ani, în timpul domniei lui Carol al II-lea, şi spune că nu i-ar fi greu să vină în "cetatea sfântă” nici dacă ar merge pe jos din satul său şi până în oraşul Unirii.
"Nu mi-a fost greu să vin la Alba Iulia. Mi-am zis că merg şi cu trenul, şi cu autobuzul, şi cu căruţa, şi pe jos la picior, dacă trebuie, dar e musai să ajung de 1 Decembrie la Alba Iulia, în cetatea sfântă”, afirmă Cornel Pârv.
Din cauza ploii, bătrânul şi-a acoperit hainele cu o folie de plastic şi, deşi este foarte frig, ţine strâns în mâinile aproape îngheţate un steag tricolor vechi.
"Mi-am uitat mănuşile acasă pe pat şi mi-e frig, dar nu contează nu dau drumu’ la tricolor. Nu mă las până pic. Voi duce steagul acesta românesc, tricolorul, până închid ochii. Şi vreau ca pe sicriul meu să pună un drapel tricolor, drapelul acesta pe care îl port în mână”, spune bătrânul, cu lacrimi în ochi.
El povesteşte că este veteran de război şi că, orfan fiind, s-a înrolat voluntar în Armată la 18 ani, pentru că a vrut să îşi cinstească şi să îşi servească patria. Îşi aminteşte că în 1940 a avut un accident - camionul în care se afla împreună cu alţi 50 de soldaţi s-a răsturnat într-un lac de acumulare în judeţul Cluj, iar ulterior a stat mult timp în spital.
Veteranul spune că îşi iubeşte patria şi vrea să dovedească acest lucru venind an de an la Alba Iulia de 1 Decembrie.
"În fiecare an am venit la Alba Iulia pentru că îmi iubesc patria. Iubesc fiecare brazdă din ţara asta şi vă spun că am înconjurat-o de cinci ori. Eu îi stimez pe toţi cei care iubesc patria şi le spun să lucrăm împreună pentru ea”, mai spune Cornel Pârv.
Întrebat ce le-ar spune celor care nu vin la Alba Iulia de 1 Decembrie, Cornel Pârv afirmă că nu doreşte să îi critice, dar ar trebui ca măcar în această zi să se gândească la ţara lor.
"Noi aici tremurăm de frig, dar dacă nu ar veni nicicare la Alba Iulia, dacă ar veni doar scumpa noastră Armată, cum ar fi 1 Decembrie? Trebuie şi civilii să facă un efort şi să vină în capitala Unirii şi să arate că îşi iubesc patria”, adaugă veteranul de război, care, cu lacrimile curgându-i pe obraji, le transmite tuturor românilor, de Ziua Naţională, "să nu îşi uite rădăcinile şi istoria şi să fie uniţi”.
În mulţimea pestriţă de la Alba Iulia îl întâlnim şi pe Petru Groza, un bărbat din Alba care flutură mândru un steag vechi, zdrenţuit şi cu stema decupată.
Bărbatul, care glumeşte pe seama numelui său asemănător unui fost lider comunist, povesteşte că steagul îl are din 21 decembrie 1989, din timpul Revoluţiei, şi de atunci îl aduce în fiecare an la manifestările de la Alba Iulia pentru a-l flutura în memoria celor care s-au jertfit pentru libertate.
"Am ieşit atunci în stradă pentru libertate, viaţă mai bună şi pentru liniştea acestui popor. Acum avem obligaţia să ieşim şi noi în stradă, cei care am avut norocul să rămânem în viaţă, pentru a cinsti memoria celor care s-au jertfit pentru libertatea ţării”, afirmă bărbatul.
El spune că din 1989 păstrează "cu sfinţenie” steagul şi îl va lăsa moştenire copiilor şi nepoţilor săi, cu obligaţia de a veni în fiecare an la Alba Iulia, de 1 Decembrie, pentru a-l flutura în mulţime.
"Păstrez cu sfinţenie steagul şi îl voi lăsa copiiilor şi nepoţilor mei ca să îl aducă şi ei la Alba Iulia”, adaugă Petru Groza.
De Ziua Naţională au venit la Alba Iulia şi mulţi tineri, care spun că au fost atraşi în special de parada militară dar şi de concertele de muzică uşoară.
"Am venit cu un grup de prieteni din Cluj. Avem alţi prieteni aici şi sărbătorim mai tinereşte Ziua Naţională, la concerte şi pe seară sperăm într-un club”, spune un tânăr legat în jurul gurii cu un fular tricolor.
O altă tânără care are pictată pe faţă o inimă tricoloră afirmă că este din Bucureşti şi a venit şi în anii trecuţi la Alba Iulia.
"Alba Iulia este locul unde s-a făcut Unirea şi aici trebuie să fim de 1 Decembrie. Avem prieteni cu care ne întâlnim aici. Plouă, ninge, nu contează, trebuie să ne cinstim ţara. Îmbinăm datoria de ţară şi cu puţină distracţie şi totul e ok”, a spus tânăra.
Într-un alt grup de tineri, un student care poartă o căciulă tricoloră pe cap, spune că a venit la Alba Iulia din Iaşi, la invitaţia unor prieteni care sunt studenţia aici.
"Mi-au spus de parada militară, de concerte şi am venit. Eu sunt rocker şi am venit încă de ieri pentru a vedea concertul Iris”, spune tânărul.
La Alba Iulia au ajuns şi peste 100 de tineri care militează pentru unirea Basarabiei cu România, aceştia fiind vizibili pe parcursul manifestărilor prin pancartele şi bannerele afişate cu mesajul "Unirea - obiectiv naţional”.
"Reprezentăm Platforma Unionistă Acţiunea 2012. An de an venim la Alba Iulia, în cetatea Unirii, în primul rând să tragem un semnal de alarmă că ţara noastră nu este întreagă şi să milităm pentru aducerea acasă a Basarabiei”, explică Mădălina Huţuleac, secretarul general al Platformei Unioniste Acţiunea 2012.
Printre cei adunaţi la Alba Iulia de Ziua Naţională s-a aflat şi un grup de tineri care ies în evidenţă cu o "ofertă” inedită pentru participanţi - "îmbrăţişări gratis”. Tinerii sunt din Alba Iulia, au steguleţe tricolore în mâini şi afişe cu mesaje "Îmbrăţişări gratis”. Ei spun că aşa vor să îşi arate recunoştinţa pentru cei care au venit de 1 Decembrie în Cetatea Marii Uniri şi că pe parcursul zilei şi-au făcut astfel numeroşi prieteni.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:03
-
astăzi, 18:30