- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (27.06.2016, 17:35)
- Gabriela Ghitcuta
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
REPORTAJ: Ziua Porţilor Deschise la Penitenciarul Jilava. Cum trăiesc deţinuţii - GALERIE FOTO
Cristi Borcea, fraţii Ioan şi Victor Becali sau Dan Diaconescu sunt doar câţiva dintre cei care sunt încarceraţi, de luni sau ani de zile, în Penitenciarul Jilava, închisoare care şi-a deschis luni porţile pentru ca cei curioşi să vadă cum decurge o zi din viaţa unei persoane private de libertate.
Urmărește
10832 afișări
REPORTAJ: Ziua Porţilor Deschise la Penitenciarul Jilava. Cum trăiesc deţinuţii (Imagine: Marian Ilie/ Arhiva Mediafax Foto)
La data de 29 iunie Administraţia Naţională a Penitenciarelor sărbătoreşte "Ziua lucrătorilor din penitenciarele din România", context în care mai multe penitenciare din ţară au organizat Ziua Porţilor Deschise. Printre acestea, şi Penitenciarul Jilava, situat pe şoseaua de centură a Capitalei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
La ora 10.30 era deja coadă la ghişeul unde vizitatorii îşi predau actele de identitate şi primesc legimitaţii pentru a putea intra în penitenciar. Printre cei care stăteau la rând era şi un grup de nuntaşi. După o relaţie de 20 de ani şi o condamnare a partenerului, primită între timp, o femeie s-a hotărât să se căsătorească la capela închisorii. "Da, azi sunt mireasă, avem cununie aici. Suntem de 20 de ani împreună şi azi facem nuntă. El mai are de stat un an de zile", a declarat femeia cu zâmbetul pe buze.
După primul filtru de securitate, următoare destinaţie este curtea închisorii. Penitenciarul are aproape 1.200 de deţinuţi şi în jur de o sută de spaţii de detenţie. Printre condamnaţii care îşi ispăşesc pedeapsa la Jilava sunt şi figuri cunoscute precum Cristi Borcea, fraţii Ioan şi Victor Becali sau Dan Diaconescu. "Toţi cei închişi aici au regimuri de executare deschis sau semideschis", susţine comisarul Cristian Micu, purtător de cuvânt al închisorii.
Prima prezentare din turul pe care îl fac vizitatorii este cea a unei dube, cu ajutorul căreia deţinuţii sunt transportaţi la instanţe sau la parchete. "Are 16 locuri pentru deţinuţi şi patru locuri pentru escorte. Are două cuşete pentru a asigura separaţiunea", explică purtătorul de cuvânt al penitenciarului.
În curtea închisorii vizitatorii pot vedea o întindere mare de iarbă proaspăt tunsă şi tufe de trandafiri coloraţi, printre care stau ornamente, precum pitici de grădină, o broască din fier forjat şi o zebră, toate îngrijite de deţinuţi. "Zebra asta era măgar, dar au vopsit-o", spune unul dintre gardienii de la însoţire.
Turul continuă prin curte până la o poartă neagră din fier masiv, unde este un alt filtru de securitate. "Aceasta este zona prin care trec, intră şi ies, toţi deţinuţii. Pe partea dreaptă, după filtru sunt curţile de plimbare", susţine comisarului Micu. După filtru, urmează zona în care sunt clădirile cu celule. Spaţiile de plimbare sunt îngrădite, ca nişte curţi, dar de mărimea unor garaje. Pe stâlpii de beton sunt boxe de unde răsună piese celebre. Pe sârme întinse de la un stâlp la altul stau atârnate la uscat mai multe perechi de pantaloni şi un tricou. Este zona în care oamenii pot avea contact cu deţinuţii, fiind locul prin care se întorc în celule de la muncă, de la plimbare sau de la atelierul de recreere.
"De la regimul semideschis au opt ore de stat în afara camerelor. La 08.15 se deschid uşile la celule, rămân aşa până la 11.30 când se distribuie mâncarea. La ora 13 se deschid iar uşile. Cei de la regimul deschis au în permanenţă uşile deschise la celule", explică unul dintre gardieni.
Următoarea destinaţie este etajul 1 al secţiei 6, locul în care stau deţinuţii cu regim semideschis. Un hol lung, uşi pe dreapta şi pe stânga, inscripţionate cu numere şi cu plăcuţe de "fumători" sau "nefumători". Pe vizete deţinuţii pot fi văzuţi cum stau întinşi în paturi, fie aşteptându-şi masa, fie făcându-şi de lucru pentru ca timpul să treacă mai repede.
Prima celulă în care are acces publicul este una cu 18 paturi în care totul este aranjat şi pus în ordine ca pentru expoziţie, pe unul dintre paturi fiind un aşternut cu steagul Marii Britanii. Este goală, cei 18 deţinuţi sunt plecaţi la activităţi de recreere. "Fiecare deţinut are patul lui, sunt puse pe două nivele, are grup sanitar şi cameră de depozitare. Din păcate, cei patru metri pătraţi nu sunt asiguraţi peste tot ", spune purtătorul de cuvânt al închisorii. Camera este una care în mod normal, pentru a respecta toate drepturile celor închişi, ar putea adăposti doar opt persoane.
Pe hol, în faţa celulei, este unul dintre telefoanele folosite de deţinuţi. Condamnaţii încarceraţi la Jilava au dreptul să vorbească 60 de minute pe zi la telefoanele fixe, având voie la o agendă de zece numere, cu aprobare prealabilă din partea penitenciarului. Astfel, de fiecare dată când este ridicat receptorul, o femeie cere celui care vrea să îl folosească să se identifice.
Următoarea celulă în care au acces vizitatorii este la doar câţiva metri distanţă, fiind cu totul diferită de prima. Sunt opt paturi în acelaşi spaţiu, două televizoare şi miroase a vopsea proaspătă. La fel ca prima, este goală. Pe una dintre mese este o farfurie cu mancare iar cele două televizoare funcţionează, unul pe un program de muzică, altul pe unul educativ, semn că deţinuţii au plecat doar pentru ca celula în care stau să poată fi vizitată.
"Este o cameră cu opt paturi în care sunt cazaţi şapte deţinuţi. Toţi cei de aici au decizii CEDO prin care am fost obligaţi să le asigurăm cei patru metri pătraţi", precizează comisarul Micu.
Următorul popas este bucătăria deţinuţilor însă pe drum, vizitatorii pot întâlni deţinuţi nemulţumiţi de condiţiile în care stau. "Filmaţi în camere! Nu mergeţi unde vă duc ei, să daţi minciuni. Veniţi aici, să vedeţi condiţiile!", strigă un deţinut printre gratii.
La bucătărie, printre alţii, lucrează şi deţinuţi ai închisorii, care au drept de muncă. "Sunt închis pentru ultraj, am primit cinci ani şi jumătate. Eu aici sunt brigadier, ajut. Curăţ cartofi, ceapă, fac ce-mi spune bucătarul. M-a ajutat şi faptul că în libertate am fost manager de restaurant. Timp trece altfel aici", spune Bogdan.
Un alt loc unde pare că timpul trece puţin mai repede este atelierul de recreere. O clădire de lângă bucătărie pe ai cărei pereţi stau bannere cu mesaje motivaţionale, ori replici celebre din lumea sportului cum ar fi "ai, n-ai mingea, tragi la poartă".
"Asta am făcut eu, dacă vreţi să vedeţi, e un yacht. Timpul trece altfel aici în atelier. Mai am trei luni până intru la comisie ", spune Mihai, un bărbat condamnat la 11 ani de închisoare pentru că şi-a omorât mama.
Lângă atelier este şi biblioteca, locul unde deţinuţii scriitori vin pentru a-şi pune gândurile pe hârtie, ori pentru a se documenta. În locul unde sunt puse pe rafturi peste 14.000 de volume au venit de-a lungul anilor condamnaţi celebri, precum Adrian Năstase sau George Copos.
După atelier şi câţiva metri prin curte, drumul duce la magazinul închisorii. O cameră mică, încărcată de produse, de la cafea, ţigări, prăjituri, la hârtie igienică şi detergent. Preţurile sunt aproape la fel ca cele dintr-un magazin aflat în zona comunei Jilava. "Cel mai bine se vând cârnaţii şi slănina", spun vânzătoarele.
Camera intimă nu a fost inclusă în turul de vizitare a penitenciarului întrucât: "Este foarte mare aglomeraţie, avem planificări şi cu o lună înainte", spune unul dintre gardieni.
Citeşte şi: Primarul comunei Jilava, reţinut 24 de ore de DNA pentru luare de mită, spălare de bani şi fals în declaraţii
Citeşte şi: PF Daniel a sfinţit Capela închisorii Jilava: Rugăciunea în penitenciar e o formă de umanizare, spun cei care au fost închişi ani mulţi - FOTO
Citeşte şi: Gheorghe Popescu poate fi eliberat condiţionat, a stabilit Comisia Penitenciarului Jilava
Citește pe alephnews.ro: Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe