- Home
- Social
- BUCUREŞTI , (22.12.2018, 09:05)
- Ionut Muresan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
RETROSPECTIVĂ. Modificarea Legilor Justiţiei, revocarea Codruţei Kovesi şi eliberările în dosarele de corupţie. Marile scandaluri ale anului 2018
2018 a fost marcat de modificări legislative şi decizii cu impact major asupra Justiţiei, pornind de la revocarea Laurei Codruţa Kovesi de la Direcţia Naţională Anticorupţie şi până la înfiinţarea unei Secţii speciale de anchetare a magistraţilor sau re-compunerea Completurilor de 5 judecători.
Urmărește
581 afișări
RETROSPECTIVĂ 2018 Modificarea Legilor Justiţiei, revocarea Codruţei Kovesi şi eliberările în marile dosare de corupţie. Marile scandaluri ale anului 2018
Propunerile de modificare au venit din partea Executivului, au fost adoptate de Parlament şi au fost trimise spre promulgare după controlul constituţionalităţii, generând ample discuţii în spaţiul public.
Nu întotdeauna forma dezbătută în comisia parlamentară de specialitate a fost agreată de Ministerul Justiţiei, aşa cum nu de fiecare dată modificările aşternute pe draft-ul proiectului s-au şi regăsit în paginile Monitorului Oficial.
Nu toate modificările aduse de Legiutor au fost înţelese de instituţiile chemate să aplice legea, aşa cum vom arăta mai jos.
ULTIMELE ȘTIRI
-
O navă a Rusiei s-a scufundat în largul Spaniei în urma unei explozii. De ce analișii privesc accidentul cu suspiciune
-
Nou record al numărului de investitori activi la Bursa de Valori
-
Cum sărbătoresc europenii Crăciunul? Tradiţii unice şi fascinante din diferite culturi
-
Israelul vrea ca grupul rebel Houthi să fie desemnat organizaţie teroristă
Mai mult, efectele acestor schimbări nu sunt pe deplin cunoscute, dovadă numărul mare de sesizări la Curtea Constituţională, chemată să rezolve conflicte între puterile statului sau între normele de drept şi legea fundamentală.
În procesul de legiferare, parlamentarii s-au folosit de toate pârghiile avute la îndemână pentru a obţine modificarea Codului Penal şi a aşa-ziselor Legi ale Justiţiei, respectiv Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.
Cel puţin una dintre normele intrate în vigoare îi ţine pe judecători cu ochii pe Curtea Constituţională, pentru a vedea câţi procurori rămân la structurile de vârf ale Parchetelor.
Este vorba de Ordonanţa de urgenţă nr. 92/2018 din 16 octombrie pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei.
În actul normativ citat, articolul 7 prevede: „Procurorii care, la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţei de urgenţă, îşi desfăşoară activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DIICOT şi DNA, precum şi în cadrul celorlalte parchete, rămân în funcţie în cadrul acestora, numai dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”.
Prevederile celor două legi amintite au fost modificate în sensul instituirii unui prag de vechime pentru magistraţi: minimum 7 ani pentru cei care vor să obţină grad de judecător de Tribunal sau Parchetul afarent, 10 ani pentru Curte de Apel şi 18 ani pentru Înalta Curte sau Parchetul de pe lângă Înalta Curte.
Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât, pe 17 octombrie, încetarea delegării pentru 48 de procurori din Parchetul General, DIICOT şi DNA, ca urmare a intrării în vigoare a Ordonanţei pe legile justiţiei. Activitatea procurorilor încetează deoarece nu îndeplinesc condiţiile de 10 ani de vechime.
Totodată, legea prevede că promovarea se face prin concurs: „Promovarea efectivă a judecătorilor şi procurorilor se face numai prin concurs organizat la nivel naţional, în limita locurilor vacante existente la tribunale şi curţi de apel sau, după caz, la parchete”.
Aceste prevederi intrate în vigoare pe data de 16 octombrie l-au făcut pe un judecător de la Tribunalul Bucureşti să exclame într-o şedinţă publică din data de 22 noiembrie, cu procurorul de şedinţă al DNA aflat de faţă: „Articolul 7 e din neatenţie. (...) Ce să interpretezi la articolul 7? Opt din zece judecători nu acceptă această idee, spun că aşa ceva nu există. Ce să interpretezi, când textul de lege spune clar: rămân în funcţie numai dacă îndeplinesc condiţiile... Intenţia Guvernului nu a fost să închidă DNA, ci să termine cu detaşările. Au introdus concurs, care de fapt e un interviu şi cinci rechizitorii. În opinia mea minoritară, nimeni de la DNA nu are concurs”, a spus judecătorul, apoi a amânat toate dosarele DNA în aşteptarea unei decizii a Curţii Constituţionale.
CITEŞTE în pagina 2
Citește mai departe:
Citește pe alephnews.ro: Netanyahu a declarat că există progrese în negocierile cu Hamas în Gaza. O rachetă lansată de Houthi a fost interceptată deasupra Israelului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Guvernul a introdus „taxa pe lăcomie”, dar la ROBOR mai mare de 2%, faţă de 1,5%, cât era în propunerea iniţială. Toate companiile din energie şi telecom vor fi taxate pe cifra de afaceri
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
De Crăciun, dăruiește din suflet: Prințul William urmează pașii caritabili ai mamei sale, prințesa Diana
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
Citește mai departe:
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe