Şantierul Naval Constanţa renunţă la procesul prin care cerea anularea licitaţiei pentru corvete

Şantierul naval Constanţa renunţă la procesul intentat Guvernului României şi Ministerului Apărării Naţionale, prin care solicita anularea licitaţiei privind programul de înzestrare cu corvete multifuncţionale, motivând că, astfel, procedura de achiziţie s-ar putea finaliza cât mai repede.

Urmărește
1029 afișări
Imaginea articolului Şantierul Naval Constanţa renunţă la procesul prin care cerea anularea licitaţiei pentru corvete

Şantierul Naval Constanţa renunţă la procesul prin care cerea anularea licitaţiei pentru corvete

Şantierul naval a depus, luni, o cerere la Curtea de Apel Constanţa, prin care renunţă la procesul în contencios administrativ, deoarece reprezentanţii MApN au invocat acţiunea în instanţă drept cauză principală pentru care procedura este suspendată.

„Dacă toată lumea spune că din cauza procesului nu se poate face achiziţia, s-a decis să renunţăm la procesul cu Ministerul Apărării. Astfel, la termenul din 20 februarie, la Curtea de Apel se va constata că ne-am retras acţiunea”, au precizat reprezentanţii şantierului.

În actul de renunţare prezentat în instanţă, se face referire la comunicatul de presă din data de 11 ianuarie 2019, când secretarul de stat pentru Armamente din cadrul Ministerului Apărării Nationale, Andrei Ignat, responsabil cu derularea procedurii de achizitie aferentă Programului de inzestrare esential „Corvetă multifunctională”, a anuntat că procedura de achiziţie se suspendă, unul dintre motivele suspendării fiind „existenţa pe rolul Curţii de Apel Constanţa a prezentei cauze, prin care a fost atacată H.G. nr.48 din 15 februarie 2018 care reglementează respectiva procedură”.

„Pentru a veni în întâmpinarea dorinţei exprimate de Guvernul României de a finaliza cât mai repede procedura de achiziţie şi pentru a înlătura orice impediment privind acţiunea formulată de societatea noastră, declarăm expres prin prezenta cerere că renunţăm la judecată”, se arată în documentul citat..

Acţiunea intentată de Şantierul Naval Constanţa Guvernului României şi Ministerului Apărării Naţionale s-a bazat pe faptul că norme europene privind achiziţiile publice ar fi încălcate în acest caz.

Potrivit datelor oficiale, prezentate în portalul Curţii de Apel Constanţa, dosarul, de contencios administrativ şi fiscal, fusese deschis la Secţia a II-a civilă de către Şantierul Naval Constanţa SA, în calitate de reclamant, împotriva Guvernul României, prin Ministerul Apărării Naţionale.

Dosarul a fost înregistrat la data de 19 octombrie 2018.

Prin această acţiune, Şantierul Naval Constanţa SA a solicitat anularea în tot a HG nr. 48 / 2018, act normativ care fundamentează derularea procedurii de achiziţie aferentă Programului de înzestrare esenţial „Corvetă multifuncţională”.

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, declara că nu se putea lua o hotărâre în termen în privinţa achiziţiei noilor corvete, având în vedere faptul că Şantierul Naval Constanţa a atacat în contencios-administrativ hotărârea de guvern privind programul de înzestrare.

Ministerul Apărării Naţionale anunţa că a suspendat procedura de achiziţie a corvetelor multifuncţionale şi că a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, „în temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici