- Home
- Social
- IAŞI, (27.10.2015, 20:13)
- Catalin Hopulele
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Scandalul de la UMF Iaşi: Optsprezece studenţi din cei 94 admişi neregulamentar sunt şi pe listele finale
Optsprezece studenţi din cei 94 care fuseseră admişi în urma unor măriri nejustificate ale punctajelor se regăsesc şi pe lista finală de la UMF Iaşi, întocmită după reevaluarea dosarelor, iar în cazul altor 38 de studenţi vor fi deschise procese întrucât au reuşit deja să se înmatriculeze.
Urmărește
5033 afișări
Scandalul de la UMF Iaşi: Optsprezece studenţi din cei 94 admişi neregulamentar sunt şi pe listele finale (Imagine: Liviu Chirica / Mediafax Foto)
Reprezentanţii Universităţii de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" din Iaşi au precizat că, în urma comparării listelor de studenţi obţinute după reevaluare cu cele iniţiale, există 18 studenţi ale căror punctaje au fost iniţial modificate "din pix" şi care se regăsesc şi pe listele finale, transmite corespondentul MEDIAFAX.
De asemenea, universitatea va deschide procese civile, în contencios administrativ, împotriva a 38 de studenţi care au fost înmatriculaţi după măriri nejustificate ale punctajelor şi care au apucat să se înmatriculeze înainte să fie sistat procesul de admitere, iar după evaluare nu se regăsesc pe listele finale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Ion Cristoiu: Mă întrebam pe 14 noiembrie 2014: Sunt românii capabili, duminică, la al doilea tur, de o Revoluţie prin vot?
-
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
-
Cutremur joi dimineaţa în Arad
"Cei 94 nu reuşiseră cu toţii să se înmatriculeze, acesta este marele merit al opririi la timp al admiterii. O evaluare preliminară trimisă organelor în drept arată că circa 18 dosare au trecut şi a doua oară evaluarea, fiecare nume va fi urmărit", au declarat, corespondentului MEDIAFAX, surse din UMF Iaşi.
Conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) "Grigore T. Popa" din Iaşi a finalizat, luni, reevaluarea celor 951 de dosare depuse de studenţi străini pe locurile cu plata în valută şi a publicat pe site-ul instituţiei de învăţământ superior noua listă cu studenţii care pot să se înscrie până în 2 decembrie.
"S-a încheiat reevaluarea dosarelor, s-a realizat noua clasificare, s-au făcut noile liste, au fost validate în Senatul Universităţii, în seara aceasta (luni seara - n.r.) apar pe site. S-a declarat limita minimă a punctajelor a celor admişi în funcţie de cifra de şcolarizare. Nu am făcut încă o comparaţie cu privire la cele 94 de dosare să vedem care au rămas şi după reevaluare pe liste, după ce o vom realiza o să o predăm şi organelor în drept", afirma Dragoş Pieptu, fostul rector al UMF Iaşi, în şedinţa Senatului instituţiei.
De asemenea, în şedinţă s-a stabilit ca noul ordonator de credite, care va conduce universitatea până la următoarele alegeri, să fie chirurgul Ştefan Georgescu, acesta candidând la ultimele alegeri, din 2012, împotriva lui Vasile Astărăstoae.
"Este o propunere care va fi trimisă ministerului (Ministerul Educaţiei - n.r.) şi care va decide. Va trebuie să ne concentrăm în perioada următoare să organizăm alegerile pentru organele de conducere. Organizarea lor trebuie anticipată şi făcută în condiţii cât mai transparente cu putinţă ca să dispară tot felul de bănuieli şi semne de întrebare, care n-au făcut bine niciodată nimănui sau universităţii", declara Ştefan Georgescu.
Pe de altă parte, conducerea UMF Iaşi anunţa că va declanşa procese civile în contencios în cazul studenţilor care se regăseau pe lista celor 94, care au fost admişi după măriri nejustificate, dacă aceştia s-au înscris deja în noul an universitar.
Reprezentanţii universităţii ieşene vor ataca în contencios legalitatea înscrierilor.
"Universitatea va declanşa procesele civile în contencios pentru anularea acestui act adminsitrativ pentru că ei sunt intraţi prin vicierea procesului de admitere. Vor fi studenţi şi vor putea urma cursurile, justiţia va hotărî dacă această înmatriculare este corectă sau nu. Ei vor fi informaţi şi fiecare va decide, dacă să fie sau nu studenţi", declara Gabriel Dimofte, preşedintele Senatului UMF Iaşi.
El preciza că sancţiunile în cazul celor care au modificat dosarele de admitere vor fi stabilite de Comisia de disciplină a universităţii, care anchetează acum cazul.
"Am fost prinşi nepregătiţi în faţa unei persoane, a unei structuri, a unei reţele, nu ştim ce sunt, dar cu siguranţă nu este o persoană, care a făcut o fraudă de proporţii. Anul acesta a fost concurenţă foarte mare şi probabil că fiind mai dificilă intrarea au început să funcţioneze şi alte mecanisme de a putea accede la această denumire de student la UMF Iaşi", adăuga Gabriel Dimofte, care preciza că sanţiunile pot ajunge până la desfacerea contractului de muncă.
Aflat, joia trecută, la Iaşi, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, preciza că, pe linie administrativă, atât ancheta internă a UMF "Grigore T. Popa" din Iaşi, cât şi cea a Corpului de Control al ministrului indică faptul că în spatele modificării punctajelor studenţilor străini s-ar afla personalul administrativ.
"Erori? Până ieri (miercuri - n.r.), când am primit raportul preliminar al Corpului de Control, da, se justifica termenul de «erori». În momentul de faţă, din păcate, schimbarea calificativului pentru 94 de studenţi nu mai poate fi denumită «eroare», ci este de-a dreptul o fraudă. Aceste fraude, cel puţin preliminar, s-au situat la nivel administrativ prin schimbarea punctajelor de către persoane din aparatul administrativ", declara, joi, Sorin Cîmpeanu.
Tot atunci, procurorii DNA au făcut percheziţii la UMF Iaşi, de unde au ridicat mai multe documente.
Miercurea trecută, rectorul UMF ”Grigore T. Popa", Dragoş Pieptu, anunţa că demisionează de la conducerea instituţiei de învăţământ superior, ca urmare a situaţiei create de retragerea unei liste oficiale cu 45 de studenţi marocani care iniţial fuseseră admişi la universitate.
"Mi-am depus deja demisia, noul rector va fi decis de către Senatul de luni al universităţii. Toate dosarele (n.r. - depuse la locurile cu taxă în valută la limba română, engleză şi franceză) vor fi reevaluate până luni, 26 octombrie. Este vorba de 951 de dosare", declara Dragoş Pieptu.
Secretarul şef al UMF Iaşi, Gabriela Cuciureanu, căreia i-a fost suspendat contractul de muncă, a respins, într-o declaraţie acordată corespondentului MEDIAFAX, acuzaţiile de fraudă care au fost aduse "personalului administrativ" în urma acţiunii Corpului de Control al ministrului Educaţiei. Cuciureanu spunea că a fost "înlăturată", că i s-a "interzis accesul în universitate" şi că se încearcă să fie scoasă "ţap ispăşitor".
Cazul de la UMF Iaşi a intrat în atenţia presei şi a opiniei publice după ce, potrivit site-ului de ştiri Le360.ma, ambasadoarea României în Maroc, Simona Mariana Ioan, a fost convocată la Ministerul marocan de Externe, pentru a da explicaţii privind retragerea unei liste oficiale cu 45 de studenţi marocani, înscrişi în primul an la Facultatea de Medicină din Iaşi.
Cei 45 de studenţi marocani figurau iniţial ca înscrişi în primul an la Facultatea de Medicină din Iaşi, dar numele lor au fost ulterior şterse, fără nicio explicaţie.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Citește și: Conducerea UMF Iaşi a publicat o nouă listă cu studenţi străini, după reevaluarea celor 951 de dosare
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe