Secretara şefă a UMF Iaşi, căreia i-a fost suspendat contractul de muncă, se consideră nevinovată

Secretarul şef al UMF Iaşi, Gabriela Cuciureanu, căreia i-a fost suspendat contractul de muncă în urma retragerii unei liste cu 45 de studenţi marocani iniţial declaraţi admişi, susţine că pe procesul-verbal primit nu apar motivele suspendării sau perioada, ea adăugând că se consideră nevinovată.

Urmărește
1648 afișări
Imaginea articolului Secretara şefă a UMF Iaşi, căreia i-a fost suspendat contractul de muncă, se consideră nevinovată

Secretara şefă a UMF Iaşi, căreia i-a fost suspendat contractul de muncă, se consideră nevinovată (Imagine: Liviu Chirica / Mediafax Foto)

Gabriela Cuciureanu, secretar şef al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" din Iaşi, a respins, într-o declaraţie acordată corespondentului MEDIAFAX, acuzaţiile de fraudă care au fost aduse "personalului administrativ" în urma acţiunii Corpului de Control al ministrului Educaţiei, ea spunând că a fost suspendată încă de la începutul acestei luni de către Comisia de Disciplină a universităţii ieşene, care a făcut atunci o anchetă în urma unor nereguli sesizate în cazul retragerii unei liste oficiale cu studenţi marocani, despre care rectorul UMF susţine că a anunţat ministerul în 15 octombrie. Cuciureanu spune că a fost "înlăturată", că i s-a "interzis accesul în universitate" şi că se încearcă să fie scoasă "ţap ispăşitor".

"Sunt nişte lucruri ciudate pe care eu nu le înţeleg şi nu mi le explic. Se pare că se vrea să se scoată un ţap ispăşitor şi întotdeauna cei mai mici plătesc. Nu am dispărut nicăieri, am răspuns la toate solicitările universităţii, ale Comisiei de Disciplină, ale Corpului de Control al ministrului“, a declarat corespondentului MEDIAFAX Gabriela Cuciureanu.

Aceasta a spus că nu îşi explică de ce i-a fost suspendat contractul de muncă, susţinând că în perioada 5 - 6 octombrie a fost în concediu de odihnă, iar în 6 octombrie seara a fost informată să vină la universitate, unde rectorul, în momentul respectiv, prof.dr. Dragoş Pieptu, doreşte corespondenţa cu ministerul legată de admiterea cetăţenilor străini.

"Am venit, am intrat în cabinetul dumnealui, moment în care atât dumnealui, cât şi domnul Dimofte (n.r. - prof.dr. Gabriel Dimofte, preşedintele Senatului UMF Iaşi) au început să îmi aducă acuze că eu sunt responsabilă de acest proces şi eu sunt vinovată de toate neregulile în condiţiile în care la momentul respectiv nimeni nu ştia ce nereguli sunt. Eu am fost pur şi simplu scoasă «Acarul Păun» fără ca nimeni, nici măcar eu, să ştiu despre ce este vorba. Am fost înlăturată din universitate, nu ştiu ce s-a făcut în lipsa mea", a mai spus Cuciureanu.

Ea a adăugat că motivul suspendării contractului de muncă nu este trecut pe procesul-verbal trimis de la Comisia de Disciplină a universităţii ieşene, menţionându-se doar că "s-au alterat rezultatele, procesele sau etapele admiterii şi că se fac cercetări“.

Gabriela Cuciureanu a povestit că întâlnirea de la Comisia de Disciplină a decurs "într-un ritm rapid, alert" şi a susţinut că i s-a spus că este necesar să i se suspende contractul de muncă şi că nu mai are "ce căuta în universitate".

"În decizie nu mi se scrie perioada suspendării, şi nici fapta", a completat aceasta.

Contactat telefonic de corespondentul MEDIAFAX, prof.dr. Gabriel Dimofte, preşedintele Senatului UMF Iaşi, a precizat că în documentul pe care l-a primit secretara-şefă i se explică atât pentru ce este suspendată, cât şi durata acesteia.

"Dumneaei are un document scris în care i se explică. Dacă nu a înţeles, îmi pare rău pentru ea. Dacă nu e de acord, poate ataca în justiţie. Legea spune că suspendarea contractului de muncă este pe durata cercetării disciplinare. Ea este o femeie deşteaptă. Are un document pe care scrie pentru ce este suspendată şi pe ce perioadă. Dacă nu a înţeles, înseamnă că nu e atât de deşteaptă pe cât o ştiam eu“, a declarat corespondentului MEDIAFAX prof.dr. Gabriel Dimofte.

În această perioadă, corpul profesoral al UMF Iaşi revizuieşte integral cele 951 de dosare de candidatură pe locurile scoase la concurs de universitate, urmând ca ultimul rând de clasamente, cele finale, să fie făcute publice în cursul zilei de luni.

Aflat, joi, la Iaşi, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a precizat că, pe linie administrativă, atât ncheta internă a UMF "Grigore T. Popa" din Iaşi, cât şi cea a Corpului de Control al ministrului indică faptul că în spatele modificării punctajelor studenţilor străini s-ar afla personalul administrativ.

"Erori? Până ieri (n.red. - miercuri), când am primit raportul preliminar al Corpului de Control, da, se justifica termenul de «erori». În momentul de faţă, din păcate, schimbarea calificativului pentru 94 de studenţi nu mai poate fi denumită «eroare», ci este de-a dreptul o fraudă.Aceste fraude, cel puţin preliminar, s-au situat la nivel administrativ prin schimbarea punctajelor de către persoane din aparatul administrativ", declara, joi, Sorin Cîmpeanu.

Tot joi, procurorii DNA au făcut percheziţii la UMF Iaşi, în condiţiile în care ministrul Educaţiei declarase că în acest caz a fost vorba despre o fraudă a personalului administrativ şi au ridicat mai multe documente.

Miercuri seară, rectorul UMF ”Grigore T. Popa“, Dragoş Pieptu, a anunţat, într-o declaraţie de presă comună cu ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, aflat la Iaşi, că demisionează de la conducerea instituţiei de învăţământ superior, ca urmare a situaţiei create de retragerea unei liste oficiale cu 45 de studenţi marocani care iniţial fuseseră admişi la universitate.

”Mi-am depus deja demisia, noul rector va fi decis de către Senatul de luni al universităţii. Toate dosarele (n.r. - depuse la locurile cu taxă în valută la limba română, engleză şi franceză) vor fi reevaluate până luni, 26 octombrie. Este vorba de 951 de dosare”, declara Dragoş Pieptu.

Cazul a intrat în atenţia presei şi a opiniei publice după ce, potrivit site-ului de ştiri Le360.ma, ambasadoarea României în Maroc, Simona Mariana Ioan, a fost convocată la Ministerul marocan de Externe, pentru a da explicaţii privind retragerea unei liste oficiale cu 45 de studenţi marocani, înscrişi în primul an la Facultatea de Medicină din Iaşi.

Cei 45 de studenţi marocani figurau iniţial ca înscrişi în primul an la Facultatea de medicină din Iaşi, dar numele lor au fost ulterior şterse, fără nicio explicaţie.

Mbarka Bouaida, ministru delegat în cadrul Ministerului marocan al Afacerilor Externe, s-a întâlnit luni cu ambasadoarea României, căreia i-a cerut explicaţii cu privire la acest caz.

Ministrul a apreciat că aceste dificultăţi sunt cauzate de gestionarea opacă a dosarelor de înscriere a studenţilor marocani de către conducerea universităţii, care "a procedat la modificări succesive care au antrenat, fără o explicaţie justificată, excluderea studenţilor maricani, ai căror părinţi şi-au achitat în prealabil, de bună credinţă, obligaţiile faţă de universitate (plata taxelor şcolare cu valori între 2.000 şi 5.000 de euro - n.r.)"

În 5 octombrie, Facultatea din Iaşi a publicat o listă definitivă cu studenţii admişi şi care au îndeplinit condiţiile de eligibilitate, în total 166 de studenţi, inclusiv marocani. În 15 octombrie însă, Facultatea a publicat pe site-ul său o nouă listă, cu 121 de studenţi, care excludea numele celor 45 de studenţi marocani, "fără a prezenta motivele acestei revizuiri", a precizat Bouaida.

Ca urmare a acestei situaţii, conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi a afirmat că s-au găsit inadvertenţe în dosarele de înmatriculare a studenţilor la liniile de studiu în română, engleză şi franceză care plătesc taxa în valută, motiv pentru care înmatricularea a fost suspendată, iar dosarele sunt reevaluate.

"Procesul de înmatriculare a studenţilor la programele de studiu în limbile engleză, franceză şi română pe cont propriu valutar (studenţii care au intrat pe baza unui concurs de dosare şi care plătesc taxa anuală de 5.000 de euro în valută - n.r.) a fost întrerupt după identificarea unor erori care au viciat clasamentul final al candidaţilor. Senatul Universităţii a decis, în şedinţa de pe 19 octombrie, reevaluarea tuturor dosarelor, urmând ca în maxim o săptămână să fie publicată lista finală a candidaţilor admişi", a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, rectorul UMF Iaşi, Dragoş Pieptu.

El a precizat că universitatea a sesizat Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, care a trimis o comisie pentru a investiga problemele semnalate.

În paralel, conducerea UMF Iaşi a declanşat propria anchetă internă, ale cărei rezultate urmează să fie făcute publice.

Între timp, reprezentanţii UMF au anunţat că înmatricularea candidaţilor înscrişi pe locurile cu taxă în valută la limba română, engleză şi franceză au fost suspendate pentru o săptămână, urmând să fie reevaluate toate cele 951 de dosare depuse, până la începutul săptămânii vitoare.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe a precizat marţi că a întreprins demersuri pe lângă Ministerul Educaţiei şi Universitatea de Medicină de la Iaşi în cazul retragerii unei liste oficiale cu 45 de studenţi marocani, însă soluţionarea cazului nu ţine de competenţa sa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici