Sorin Frunzăverde, aflat sub control judiciar, a fost trimis în judecată pentru corupţie

Preşedintele CJ Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, care se află sub control judiciar pentru infracţiuni asimilate faptelor de corupţie, a fost trimis în judecată de către procurorii DNA, în acelaşi dosar fiind cercetat şi fostul vicepreşedinte al instituţiei Ionesie Ghiorghioni.

Urmărește
716 afișări
Imaginea articolului Sorin Frunzăverde, aflat sub control judiciar, a fost trimis în judecată pentru corupţie

Sorin Frunzăverde, aflat sub control judiciar, a fost trimis în judecată pentru corupţie (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, de vineri, procurorii anticorupţie au decis trimiterea în judecată, sub control judiciar, a preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, care este şi vicepreşedinte al PNL, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Frunzăverde este acuzat de "săvârşirea infracţiunii de folosire, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, a influenţei ori a autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite", se arată în comunicat.

În acelaşi dosar a fost trimis în judecată, în stare de libertate, şi fostul vicepreşedinte al CJ Caraş-Severin Ionesie Ghiorghioni, care este acuzat de "folosire, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, a influenţei ori a autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, influenţarea declaraţiilor (trei infracţiuni), fals intelectual şi uz de fals".

Potrivit procurorilor, în perioada cuprinsă între cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidenţiale din luna noiembrie 2014, "Sorin Frunzăverde şi-a folosit influenţa pe care o avea în calitatea sa de preşedinte al CJ Caraş-Severin şi de vicepreşedinte al unui partid politic (PNL - n.r.), asupra lui Ionesie Ghiorghioni, vicepreşedinte al CJ şi membru în acelaşi partid politic, pentru obţinerea unor foloase necuvenite, respectiv să obţină, în al doilea tur de scrutin, un număr mai mare de voturi pentru candidatul formaţiunii din care făceau parte şi, implicit, să-şi consolideze poziţia în cadrul acestei formaţiuni politice, dar şi în plan administrativ, prin condiţionarea repartizărilor bugetare de rezultatul votului".

"Ulterior, în zilele de 12 şi 13 noiembrie 2014, inculpatul Ghiorghioni Ionesie a luat legătura cu nouă primari cărora le-a solicitat, folosindu-se de autoritatea şi influenţa sa de vicepreşedinte al CJ Caraş-Severin, să facă demersuri favorabile în direcţia respectivă. De asemenea, pentru a-i determina să procedeze în acest sens, inculpatul Ghiorghioni Ionesie le-a transmis acestora că, de rezultatul votului, vor depinde alocările bugetare efectuate de Consiliul Judeţean către primării în anii 2015 şi 2016, respectiv până la terminarea mandatului conducerii CJ Caraş Severin", se mai arată în comunicat.

De asemenea, în 18 noiembrie 2014, în urma unui accident rutier provocat de autoturismul pe care îl conducea, soldat cu rănirea uşoară a mai multor persoane, Ghiorghioni a determinat trei persoane să facă declaraţii necorespunzătoare adevărului, în sensul că acestea au relatat faptul că maşina implicată în coliziune fusese condusă de către una dintre ele, se mai arată în comunicat.

"Pentru aceasta, Ghiorghioni Ionesie a uzat de mijloace de corupere, constrângere, precum şi prin folosirea autorităţii şi influenţei sale de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, preşedinte al unui composesorat şi de preşedinte al unei asociaţii de vânătoare. De asemenea, în exercitarea atribuţiilor de serviciu de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Ghiorghioni a emis un act intitulat Împuternicire prin care se atesta în mod neconform realităţii faptul că în data de 18.11.2014, una din cele trei persoane a fost împuternicită să conducă autoturismul respectiv, aparţinând Consiliului Judeţean Caraş-Severin. Acest act a fost depus ulterior la dosarul de daune al societăţii de asigurare", se mai arată în comunicat.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Caraş-Severin, cu propunere de a se menţine măsura preventivă dispusă în acest caz.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus, în luna mai, punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând din 15 mai până în 13 iulie, faţă de Sorin Frunzăverde, potrivit unui comunicat de presă al DNA.

"În perioada cuprinsă între cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2014, inculpatul Frunzăverde Sorin şi-a folosit influenţa pe care o avea în calitatea sa de preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin şi de vicepreşedinte al unui partid, asupra persoanei care avea calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean şi membru în acelaşi partid, în scopul obţinerii unor foloase necuvenite - respectiv să obţină, în al doilea tur de scrutin, un număr mai mare de voturi pentru candidatul formaţiunii din care făcea parte şi, implicit, să-şi consolideze poziţia în cadrul acestei formaţiuni politice, dar şi în plan administrativ, prin condiţionarea repartizărilor bugetare de rezultatul votului", arătau procurorii anticorupţie.

Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin a fost audiat timp de patru ore, în 15 mai, la Direcţia Naţională Anticorupţie, după ce cu o zi înainte anchetatorii au făcut percheziţii la biroul lui Frunzăverde de la CJ şi la locuinţa acestuia din municipiul Reşiţa.

Percheziţiile au avut loc la doar două zile după ce procurorii DNA au verificat şi biroul vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Caraş-Severin Ionesie Gheorghioni, acesta fiind ulterior arestat preventiv după ce a fost prins în flagrant în timp ce lua mită 20.000 de lei pentru atribuirea unui contract.

În acest dosar, Ghiorghioni va fi cercetat sub control judiciar, potrivit unei decizii definitive, de joi, a Curţii de Apel Timişoara.

Totodată, primul termen de judecată în procesul lui Ghiorghioni a fost stabilit pentru 16 iulie, la Tribunalul Caraş-Severin.

Ionesie Ghiorghioni şi-a pierdut funcţia de vicepreşedinte al CJ Caraş-Severin imediat după ce a fost arestat preventiv.

Ionesie Gheorghioni a fost deputat PDL de Caraş-Severin în perioada 2004-2008, iar timp de şase ani a fost vicepreşedinte al CJ Caraş-Severin, fiind unul din apropiaţii preşedintelui instituţiei, Sorin Frunzăverde.

Sorin Frunzăverde a fost unul dintre liderii PD din 1993 până în anul 2012, când a ales să părăsească acest partid pentru a se înscrie în PNL.

Din data de 7 aprilie 2012, Frunzăverde ocupă funcţia de vicepreşedinte al PNL la nivel naţional.

În iunie 2012, Sorin Frunzăverde a fost reales în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin pe care o ocupă şi în prezent.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici