STAREA VICTIMELOR de la Colectiv - 127 de oameni sunt încă internaţi în Bucureşti şi Ilfov, dintre care 65 în stare critică şi gravă

Ultimele date referitoare la starea victimelor din Clubul Colectiv indică un număr de 127 de pacienţi încă internaţi în spitalele din Bucureşti şi judeţul Ilfov. Dintre aceştia, potrivit ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, 65 în stare critică şi gravă, faţă de 83 în urmă cu o zi.

Urmărește
24820 afișări
Imaginea articolului STAREA VICTIMELOR de la Colectiv - 127 de oameni sunt încă internaţi în Bucureşti şi Ilfov, dintre care 65 în stare critică şi gravă

STAREA VICTIMELOR de la Colectiv - 130 de oameni sunt încă internaţi în Bucureşti şi Ilfov. Pentru cinci răniţi de la Elias s-au făcut intervenţii pentru a fi ajutaţi să respire. Băniciou: Situaţia celor 85 de răniţi e neschimbată, dar poate evolua în bine sau în rău (Imagine: Andreea Tanase/Mediafax Foto)

"Avem un număr mare de pacienţi stabilizaţi, dar vă rog să primiţi această veste fără optimism. O pate dintre ei, care ar putea fi transferaţi în străinătate, sunt luaţi în calcul de Raed Arafat şi restul echipei de medici", a spus ministrul Nicolae Bănicioiu, într-o conferinţă la Ambasada Franţei, la care sunt prezenţi specialişti francezi şi români în tratamentul arsurilor grave.

Dintre cei 127 de pacienţi, cei mai mulţi sunt internaţi la Spitalul de Arşi, Spitalul "Bagdasar-Arseni", Spitalul Universitar, Spitalul Floreasca, Spitalul Elias şi Spitalul Militar Central. De asemenea, pacienţi răniţi în urma incendiului din clubul Colectiv sunt internaţi la Spitalul "Grigore Alexandrescu", Spitalul "Sfântul Ioan", Spitalul "Sfântul Pantelimon", Spitalul "Dimitrie Gerota" şi Spitalul SRI "Agrippa Ionescu".

O misiune franceză se află în România, din 1 noiembrie, iar duminică şi luni urmează să vină din Franţa prima echipă de medici voluntari care va ajuta doctorii români la tratarea chirurgicală a victimelor incendiului de la clubului Colectiv.

Echipa de medici voluntari va fi formată din doctorul Marc Guibert, chirurg plastician, la Spitalul Saint Louis din Paris şi doctorul Ciprian Isacu, chirurg plastician şi şef al secţiei de tratament al arsurilor de la Centrul Spitalicesc Universitar din Bordeaux. Aceştia se numără printre primii medici care s-au declarat solidari şi s-au înscris ca voluntari pentru a veni în ajutorul medicilor români.


EVOLUŢIA VICTIMELOR, JOI, 5 NOIEMBRIE

UPDATE 21:00 - Belgia, Olanda, Germania, Israel, dispuse să preia pacienţi răniţi în incendiul de la Colectiv

Belgia, Olanda, Germania, Israel şi-au exprimat intenţia să preia o parte dintre pacienţii răniţi în incendiul de la clubul Colectiv, urmând ca aceştia să fie transportaţi, în principal, cu avioanele Spartan ale MApN, România având în prezent 51 de paturi pentru arşi din care jumătate au ventilaţie.

Declaraţiile au fost făcute, joi, la Palatul Victoria, de secretarul de stat în MAI Raed Arafat şi de ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, care au precizat că bolnavii care au arsuri pe o suprafaţă mare a corpului au nevoie de paturi dotate cu un sistem de ventilaţie mecanică.

"Numărul este de 51 de paturi la nivel de Bucureşti şi 300 de paturi de chirurgie plastică. (...) Sunt pacienţi care, în mod normal, sunt consideraţi cu o patologie total aparte, mult mai gravă decât cei cu arsuri obişnuite, de data aceasta vorbim chiar de o situaţie atipică şi, pentru nivelul şi capacitatea României, numărul de pacienţi care a rezultat din acest accident este mult mai mare. (...) Nicio ţară, asta îmi spunea colegul nostru francez şi colegii israelieni, nicio ţară din Europa nu are o astfel de capacitate pentru un număr atât de mare de pacienţi deodată", a declarat Nicolae Bănicioiu, joi, la Palatul Victoria.

UPDATE 19:43 - Bănicioiu: Situaţia celor 85 de răniţi la Colectiv e neschimbată, dar poate evolua în bine sau în rău

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat că situaţia celor aproximativ 85 de pacienţi în stare în gravă şi critică rămâne neschimbată, dar poate evolua în bine sau în rău oricând, şi a făcut apel către cetăţeni să verifice informaţiile de pe Facebook pentru că în urma unui mesaj eronat au fost donate banane.

"Situaţia, astăzi, a pacienţilor internaţi în spitalele bucureştene, din păcate veştile sunt aceleaşi. În continuare sunt peste 80 de pacienţi grav şi critici, undeva la 84, 85 de pacienţi. Este adevărat că starea evoluează de la oră la oră şi se poate schimba şi în mai bine, şi în mai rău, în multe situaţii. Până acum putem vorbi de o evoluţie liniară pentru majoritatea dintre ei, mulţi au depăşit perioada prognozată şi destul de pesimistă de început, însă intră într-o etapă la fel de dificilă şi de acum încolo şi în care va conta în orice moment îngrijirea medicală şi atenţia medicilor", a spus Nicolae Bănicioiu, joi, la Palatul Victoria.

El a precizat că sunt asigurate stocurile de materiale medicale şi medicamente, precum şi gărzile.

"Sunt şi echipe străine în colaborare cu medicii români, deci se acţionează cu echipe multidisciplinare, dar şi echipe multinaţionale, practic aşa aş putea vorbi de aici încolo. Toate sunt în plină acţiune în sălile de operaţii, pe secţiile de terapie intensivă şi le ţinem tuturor pumnii şi ne rugăm la Dumnezeu ca starea pacienţilor să se îmbunătăţeească", a precizat Nicolae Bănicioiu.

El a adăugat că, în prezent, medicii români sunt ajutaţi de colegi de-ai lor veniţi din Franţa, Belgia, Israel şi Marea Britanie, dar în zilele următoare este posibil să vină echipe medicale şi din alte state, în principal europene.

UPDATE 17:00 - Starea a cinci răniţi de la Elias s-a agravat. S-au făcut intervenţii pentru a fi ajutaţi să respire

Starea a cinci dintre răniţii din clubul Colectiv internaţi la Spitalul Elias s-a agravat, astfel că aceştia au fost suspuşi unor intervenţii - respectiv patru traheostomii şi o intubare orotraheală, pentru a fi ajutaţi să respire.

În Spitalul Elias continuă să fie internaţi 14 pacienţi dintre victimele incendiului de la Colectiv, 10 - în Secţia de terapie intensiva, şi patru, la chirurgie.

Bolnavii din Secţia de chirurgie generală au o stare generală bună şi necesită tratament local zilnic.   În ceea ce priveşte bolnavii din terapie intensivă (ATI), în cursul zilei de miercuri, ei au suferit deteriorarea funcţiei respiratorii. Dintre aceştia, patru au fost supuşi traheostomiei şi unul este intubat orotraheal, toţi fiind ventilaţi mecanic.

Pronosticul continuă să fie rezervat pentru pacienţii de la terpie intensivă, din cauza leziu   Spaţiul Secţiei de ATI este dedicat, de duminică, exclusiv îngrijirii bolnavilor arşi, de care se ocupă personalul Compartimentului de chirurgie plastică, al Secţiei de ATI şi al Secţiei de chirurgie generală.

UPDATE 15:25 - Timişoara: Doi medici, chemaţi să monteze dispozitivul ”plămân artificial” unor răniţi de la Colectiv

Doi medici de la Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean din Timişoara au fost chemaţi la Bucureşti să monteze dispozitivul ”plămân artificial” unor răniţi în urma incendiului din clubul Colectiv, pentru a asigura eliminarea dioxidului de carbon în exces.

Managerul Spitalului Judeţean Timişoara, medicul Marius Craina, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că doi medici de la Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă au plecat la Bucureşti pentru a monta dispozitivul ”plămân artificial” la doi pacienţi răniţi în urma tragediei de la clubul Colectiv.

”Deja au plecat doi colegi de la Secţia ATI a Spitalului Judeţean din Timişoara, la Bucureşti. Este vorba despre dr. Marius Păpurică şi dr. Claudiu Neamţu. Cei doi sunt specialişti în montarea dispozitivului «plămân artificial». Au fost solicitaţi să monteze acest dispozitiv unui pacient rănit în clubul Colectiv şi care acum se află internat în stare gravă la Spitalul Bagdasar din Bucureşti. Al doilea pacient căruia i se va monta acest dispozitiv se află la Spitalul Pantelimon şi nu este în stare gravă precum primul”, a declarat Marius Craina.

Dispozitivul ”plămân artificial” aparţine spitalelor din Bucureşti şi nu va fi transportat de la Timişoara.

Potrivit managerului Spitalului Judeţean din Timişoara, în cursul zilei de vineri alţi patru medici de la Secţia ATI vor merge la Bucureşti pentru a desfăşura, timp de o săptămână, activităţi medicale, inclusiv servicii de gardă.

Dispozitivul ”plămân artificial” a fost utilizat pentru prima dată la noi în ţară, la Timişoara, în anul 2013. Acesta a costat atunci aproximativ 2.000 de euro şi a fost folosit pentru prima dată pentru un pacient cu insuficienţă respiratorie acută severă.

Prin această tehnică, sângele pacientului este trecut printr-un dispozitiv care asigură eliminarea dioxidului de carbon în exces şi oxigenarea sângelui.

UPDATE 12:47 - Spitalul SRI "Dr. Agrippa Ionescu": Cei doi cetăţeni spanioli sunt externaţi. Sun în continuare spitalizate patru victime ale tragediei, două dintre acestea fiind în stare critică

Potrivit SRI, cei doi cetăţeni spanioli internaţi la Spitalul "Dr. Agrippa Ionescu" sunt externaţi joi, după aproape o săptămână de spitalizare, timp în care au beneficiat şi de consiliere psihologică.

La acest moment, la Spitalul "Dr. Agrippa Ionescu" mai sunt internaţi patru pacienţi - doi în stare critică şi doi cu o evoluţie pozitivă, în stare stabilă.

Cei doi pacienţi în stare critică sunt o tânără italiancă de 20 de ani şi bodyguardul de la Clubul Colectiv, în vârstă de 35 de ani.

UPDATE 12:00 - Spitalul Militar: Alţi trei pacienţi sunt supuşi unor operaţii de transplant de piele

Alţi trei pacienţi internaţi la Spitalul Militar Central după incendiul din clubul Colectiv sunt pregătiţi, joi, pentru transplant de piele, doi cu autogrefe şi al treilea cu piele artificială, a anunţat directorul general unităţii sanitare, colonel medic Florentina Radu-Ioniţă.

"Starea celor trei pacienţi operaţi miercuri şi cărora li s-a făcut transplant de piele cu autogrefă este bună, ei spunând chiar că se simt mai bine. Alţi trei pacienţi sunt pregătiţi pentru intervenţii similare joi, la unul dintre răniţi fiind luată în calcul varianta unei grefe cu piele artificială, datorită rănilor care nu ar permite autogrefa", a spus directorul general al Spitalul Militar Central.

Florentina Radu-Ioniţă a precizat că în Spitalul Militar Central sunt în continuare internaţi 12 răniţi în incendiul din clubul Colectiv, doi dintre ei fiind în stare critică.

"Avem doi pacienţi în stare critică. Din păcate, starea unuia dintre răniţi s-a agravat miercuri, devenind critică. Este vorba despre o tânără arhitectă care la momentul incendiului avea pneumonie. Am tratat suferinţa cu antibiotice, dar, din păcate, starea acesteia s-a agravat, ştiut fiind că afectarea pulmonară este cea care poate crea probleme după primele zile de la accident. Ceea ce pot să spun este că până acum nu am avut niciun caz de infecţie, dar riscul cel mai mare în astfel de situaţii este apariţia infecţiilor la locul plăgii", a mai spus directorul general al spitalului.

UPDATE 7:00 - Ministerul Sănătăţii: 130 de victime, încă internate. 83 sunt în stare critică şi gravă

La ora actuală, din datele centralizate la Ministerul Sănătăţii, în spitalele din Bucureşti şi din judeţul Ilfov sunt internate 130 de victime ale incendiului din Clubul Colectiv, informează Ministerul Sănătăţii într-un comunicat de presă. Dintre aceştia, 83 de pacienţi sunt în stare critică şi gravă.

Datele pentru fiecare unitate sanitară:

Spitalul de Arşi – 25 de pacienţi internaţi

Spitalul Bagdasar Arseni – 21 internaţi

Spitalul Grigore Alexandrescu – 7 pacienţi internaţi

Spitalul Sfântul Ioan – 7 pacienţi internaţi

Spitalul Elias – 14 pacienţi internaţi

Spitalul Militar Central – 12 pacienţi internaţi

Spitalul Sfântul Pantelimon – 4 pacienţi internaţi

Spitalul de Urgenţă din Bucureşti – 14 pacienţi internaţi

Spitalul Universitar – 18 pacienţi internaţi

Spitalul Dimitrie Gerota – 2 pacienţi internaţi

Spitalul Agrippa Ionescu – 6 pacienţi internaţi


EVOLUŢIA VICTIMELOR, MIERCURI, 4 NOIEMBRIE

UPDATE 17:43 - Spitalul Militar: Trei dintre pacienţi, supuşi primelor operaţii de transplant de piele cu autogrefe

Trei dintre pacinţii internaţi la Spitalul Militar Central "Carol Davila" după incendiul din clubul Colectiv sunt supuşi, miercuri, primelor operaţii de transplant de piele cu autogrefe, a anunţat director general, colonel medic Florentina Radu-Ioniţă.

Patru pacienţi au fost transferaţi, în cursul zilei de marţi, în saloanele Secţiei de chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă.
 
"În secţia ATI (anestezie terapie intensivă, n.r.), la acest moment, sunt opt pacienţi internaţi, din care şase sunt în stare gravă. La pacientul la care s-a tentat detubarea, din cauza degradării constantelor biologice şi a stării psihosomatice, am optat pentru sedarea şi asistarea funcţiei respiratorie pe ventilator. Toţi aceşti pacienţi au un prognostic rezervat asupra evoluţiei stării de sănătate, dat fiind diferitele grade de arsură a pielii şi arsurile de căi aeriene superioare", a precizat Florentina Radu-Ioniţă.
 
Potrivit directorului, toţi pacienţii sunt evaluaţi zilnic de specialişti ATI şi de chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă, dar şi de medici specialişti în ORL, oftalmolgie, pneumologie (zilnic realizându-se bronhoscopie cu aspiratie şi lavaj), boli infecţioase şi psihiatrie.
 
La examinarea realizată de medicii specialişti ORL, s-au identificat, la trei pacienţi internaţi în Secţia ATI, arsuri semnificative la nivelul pavilionului urechii şi ale canalului auditiv extern şi mediu, astfel că aceştia sunt atent monitorizaţi, pentru prevenirea infecţiilor la acest nivel.
 
Totodată se acordă o atenţie specială pe partea consilierii psihologice, atât pentru pacienţi, cât şi pentru familie.
 
Cei care doresc să doneze sânge la Centrul de hematologie transfuzională al Ministerului Apărării Naţionale, aflat în incinta Spitalului Militar, se pot înscrie la adresele de e-mail rel_pub@scumc.ro şi secretariat@scumc.ro, unde pot lăsa datele de contact (nume, prenume şi număr de telefon), urmând ca ulterior să fie contactaţi pentru a se prezenta la donare.

UPDATE 16:44 - Spitalul de Arşi: Un pacient critic, transferat în Israel. În spital sunt în continuare 9 pacienţi critici, 3 în stare gravă, dar care evoluează bine, şi alţi 14 în stare bună

Unul din pacienţii critici de la Spitalul de Arşi, dintre victimele incendiului din clubul Colectiv va fi transferat în Israel pentru tratament, în spital fiind în continuare nouă pacienţi critici, trei în stare gravă, dar care evoluează bine, şi alţi 14 în stare bună.

Şeful Secţiei de terapie intensivă şi purtătorul de cuvânt al Spitalului de Arşi Adrian Stănculea a spus că unul dintre cei nouă pacienţi în stare critică a fost evaluat miercuri dimineaţă de o echipă de medici din Israel şi va fi transferat probabil joi, la cererea familiei.

Alte solicitări de transferuri în străinătate nu au fost exprimate, a mai arătat medicul. Există în schimb solicitări de la alte spitale de transfer de pacienţi în măsura în care ar mai fi locuri la Spitalul de Arşi.

Stănculea a mai precizat că spitalul primeşte ajutor de la alte unităţi, şi de stat, şi private, având nevoie de persoanl suplimentar - asistente şi infirmiere - la terapie intensivă, unde este un volum foarte mare de muncă.

El a mai arătat că se şi sfătuieşte cu medici din alte spitale, dar ar fi avut foarte mare nevoie de experienţa a doi colegi de la terapie intensivă care sunt suspendaţi.

Întrebat dacă spitalul dispune de medicamentele necesare pentru toţi răniţii, Stănculea a răspuns că în principiu da, după ce stocurile au fost refăcute.

UPDATE 13:00 - Spitalul Elias: 14 pacienţi internaţi, 10 în terapie intensivă, patru la chirurgie generală

Zece pacienţi internaţi la Spitalul Elias după incendiul din Colectiv sunt în continuare la Terapie Intensivă, dintre care doi intubaţi şi ventilaţi mecanic, iar un altul a necesitat din nou asistare, din cauza problemelor respiratorii, ceilalţi patru răniţi fiind în secţia Chirurgie generală.

"Dintre cei 10 pacienţi aflaţi în Terapie Intensivă, doi continuă să fie intubaţi şi ventilaţi mecanic, iar un altul a prezentat peste noapte o deteriorare a performanţelor respiratorii, necesitând din nou asistarea ventilaţiei", a declarat managerul Spitalului Elias, profesor dr. Doina Dimulescu, citată într-un comunicat de presă.

Managerul Spitalului Elias a precizat că, miercuri dimineaţă, pentru doi dintre pacienţii intubaţi s-a efectuat traheostomie.

De asemenea, miercuri continuă intervenţiile de grefare a pacienţilor care pot şi trebuie să suporte această intervenţie, precum şi toaleta locală zilnică a arsurilor la ceilalţi pacienţi.

"Ca şi până acum, complexitatea lezională face ca pacienţii internaţi în Terapie Intensivă să aibă un prognostic rezervat", a mai spus Doina Dimulescu.

În urma incendiului din clubul Colectiv au murit 32 de persoane, iar alte aproximativ 200 au fost rănite, majoritatea fiind internate.

În prezent, în spitalele din Capitală mai sunt 133 de pacienţi, dintre care 81 în stare critică şi gravă. Astfel, în Spitalul Universitar sunt 19 pacienţi, la Spitalul de Arşi - 26, Spitalul Floreasca - 14, Spitalul "Bagdasar-Arseni" - 21, Spitalul Elias - 14, Spitalul Militar - 12, Spitalul "Grigore Alexandrescu" - 7, Spitalul "Sfântul Ioan" - 7, Spitalul Pantelimon - 4, Spitalul "Gerota" - 3, Spitalul "Agrippa Ionescu" - 6.


EVOLUŢIA VICTIMELOR, MARŢI, 3 NOIEMBRIE

Un număr de 135 de persoane se află încă internate, marţi, în spitalele din Bucureşti, în cea de-a patra zi de la producerea incendiului din Clubul Colectiv, peste 35 dintre acestea fiind în stare critică sau gravă. Bilanţul deceselor a urcat, marţi dimineaţă, la 32 de persoane, după ce o tânără de 28 de ani internată la Spitalul "Sfântul Pantelimon" a murit.

Dintre cele 135 de persoane internate în mai multe spitale din Bucureşti, 18 sunt în stare critică, 16 în stare gravă, 30 sunt intubate şi 72 sunt în stare stabilă.

STAREA VICTIMELOR DE LA COLECTIV:

Stare critică:

Olteanu Alexandru, Maftei Teodora, Niţu Elena, Matei Alexandru,  Zaharescu Liviu, Boghian Roxana Elena, Ciobanu Daniel, Enache Bogdan, Popescu  Ionuţ, Ciocănel Silviu, Pătlăgeanu Cosmin, Nicodemus Marvin (cetăţean german), Maior Ionuţ, Hogea Alexandru, Golu Tudor, Vlăduţ Roberto, Rob Iulian (Spitalul de Arşi, Spitalul Militar, Spitalul Universitar)

Stare gravă: 

Szilagi Andrei, Mocanu Cătălin, Fluieraş Miluţa, Tudor Ionuţ, Răducanu Cristian, Mantu Răzvan, Petrache Mădălina, Vasiliu Remus, Oprea Mariana,  Dorbinoiu Nicoleta, Dumitrache Costin, Popa Bogdan, Damian Radu, Maior Livia, Popescu Florin, Tullia Ciotola (Spitalul de Arşi, Spitalul Militar, Spitalul Universitar, Spital Agrippa Ionescu)

Intubaţi:

Serian Mavi, Istrate Claudiu Bogdan, Popovici Pavlos Gabriel, Şerban Valentina Nicoleta, Şerban Alexandru, Molesag Bogdan, Iancu Mihai Alexandru, Ştefan Andreea, Costache Laurenţiu, Albu Ana, Giambaşu, Haifawi Hani, Apostol Ionela Adriana, Grecea Mihai, Andrei Galut, Darescu Loredana, Strungaru Mădălina, Mitroi Cristian, Ilnitchi Cătălin Mircea, Popa Cătălina Irina, Popa Adrian, Rădulescu Alexandra, Penescu Alexandru, Sinert Radu, Toader Elena, Aliman Alexandru, Pascu Alexandru Dragoş, Ayberk Manci, Rotariu Oana, Caloian Ciprian (Spitalul Bagdasar, Spitalul Grigore Alexandrescu, Spitalul Sf. Ioan, Spitalul Elias, Spitalul Sf. Pantelimon, Spitalul Floreasca)

Stare stabilă: 

Popescu Ionuţ Liviu, Mitrea Radu Costel, Iliescu Andrei,  Suta Andreea, Ziemba Radu Mihai, Flavia Lupu, Teodorescu Valentin, Furnea Alexandra, Buzoianu Nicolae, Achim Marian, Tartau Cristina, Tiaru Alice Ioana, Nicula Alexandru, Belu Laura Cristina, Chitiga Alexandra, Bud Viorel Andrei, Latraru Răzvan, Popescu Andreea, Scateie Alexandrina, Trifu Andrei, Scateie Cătălin, Panculescu Ioana, Moise Marian, Planga Alexandru, Sălăjan Ioan, Marin Cezar, Frăţoaică Marius, Ştefan Alexandru, Leuştean Marin, Lazăr Sorin Gabriel, Grigore Ioana Ruxandra, Matei Cristian, Băcanu Mircea Ştefan, Băloiu Atena Teodora, Popescu Mihai, Anghel Mihai, Marin Andra, Dumitrescu Răzvan, Stancu Radu, Ioniţă Alice, Albu Adrian, Ursu Andreea, Dinu Alina Petru, Morăraşu Ancuţa, Ioniţă Corina, Marin Catalina, Filipescu Cristian, Rădoi Constantin, Mihăilescu Andra,  Şerban Vlad, Pavlovici Liviu, Tudor Elena, Chelba Alexandru, Ursu Gabriela, Mihai Alexandru, Grădinaru Cătălin, Constantin Alexandru, Constantin Claudia Cristina, Bucur Ana Maria, Alban Popescu Christian, Oancea George, Profirescu Apostol Mihail, Dumitrescu Liviu, Bălăşeanu Irina, Dincă Dragoş, Socol Mirela, Şerban Cătălin, Spitalul Gerota, Brânduşan Ioan, Agirreazabala Iradi Xabier, Dan Ştefan, Etxarri Gallartza Imanol (Spitalul de Arşi, Spitalul Bagdasar, Spitalul Sf. Ioan, Spitalul Elias, Spitalul Militar, Spitalul Sf. Pantelimon, Spitalul Floreasca, Spitalul Universitar, Spitalul Gerota, Spital Agrippa Ionescu).

Potrivit unui ultim bilanţ de marţi, în urma incendiului izbucnit vineri noapte în clubul Colectiv au murit 32 de persoane, ultima fiind o tânără de 28 de ani, care era internată la Spitalul "Sfântul Pantelimon". 

Luni şi-a pierdut viaţa un tânăr rămas neidentificat şi care era internat la Spitalul Militar.

UPDATE 21:04 - Lascăr: De miercuri, răniţii în incendiul din club vor fi operaţi în funcţie de evoluţia fiecăruia

Răniţii în incendiul de la Colectiv vor fi supuşi, începând de miercuri, unor intervenţii chirurgicale, care vor fi particularizate în funcţie de evoluţia fiecărui pacient, această etapă fiind foarte importantă, a declarat, marţi, prof dr Ioan Lascăr, aflat la Spitalul Universitar.

"Vreau să vă spun că astăzi (n.r. - marţi) pacienţii au o evoluţie normală faţă de ziua în care sunt, adică practic urmează chiar perioada chirurgicală şi este o perioadă foarte importantă pentru că trebuie particularizat în funcţie de fiecare caz, întrucât, având acele arsuri de căi respiratori superioare, plus arsura chimică, plus inhalaţia aceea cu totul specială, mixtura pe care nu o cunoaştem suntem obligaţi să fim precauţi şi să alegem acei bolnavi în momentul cel mai potrivit când îi foloseşte această excizie", a declarat profesorul Ioan Lascăr, şeful Comisiei de coordonare coordonare a activităţii în spitalele în care sunt internaţi răniţii.

Potrivit lui Lascăr, echipele de medici trebuie să găsească momentul cel mai potrivit pentru a scoate suprafeţe cât mai mari şi pentru a-i aşeza într-o stare cât mai aproape de cea din care să poată fi aşezaţi într-o secţie de chirurgie plastică normală, după care să ajungă acasă în timpul cel mai scurt.

"În clipa aceasta nu pot să fac prognoze, dar sunt destul de optimist faţă de ceea ce am văzut, adică bolnavii arată foarte bine, pentru ziua respectivă, pentru această zi. Ce se va întâmpla în zilele următoare vom vedea şi vă spun este etapa esenţială", a declarat profesorul Ioan Lascăr.

Chirugul a precizat că este important ca "momentul chirurgical" să fie făcut "aşa cum trebuie".

"Pacienţii au arsuri pe suprafeţe diferite. Arsura chimică, automat otrăvurile, au intrat prin căile aeriene, s-au absorbit şi practic au intrat în sânge. Au produs ce au produs şi se simte la nivelul plăgilor. Plăgile au o textură şi o culoare cu totul particulare. Personal, n-am mai văzut niciodată o culoare de plagă de arsură de această nuanţă, adică este ceva între cenuşiu, roşu, negru, de nepovestit. Sângele a ajuns într-o anumită compoziţie şi a produs anumite transformări acolo, ca atare şi excizia noastră va trebui să fie specială, nu obişnuită, adică trebuie să ne adaptăm la acest fel de arsură", a mai spus Lascăr.

La rândul său, managerul SUUB, Cătălin Cârstoiu, a spus că operaţiile vor începe împreună cu Spitalul "Grigore Alexandrescu", pentru că Spitalul Municipal are o secţie destul de mică de chirurgie plastică.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Dorel Săndesc, specialist în terapie intensivă, a spus că rănile bolnavilor sunt grave, complexe şi ciudate.

"Am văzut în clinica din Timişoara, unde lucrez, mai ales cei veniţi din Valea Jiului în perioada marilor tragedii de acolo. Rana provocată de agresiune pe piele este foarte complexă, ciudată, deosebită. Închipuiţi-vă că aceleaşi leziuni există la nivelul plămânului, care este o structură extrem de sensibilă şi vitală, acolo are loc schimbul de oxigen şi de fapt trebuie să o spunem cu seriozitate,  această leziune dă gravitatea cazurilor. Pentru că e matematică pură, faptul că este o arsură de peste 30%, ca suprafaţă corporală, asociată cu o arsură a căilor aeriene creşte de opt până la zece ori riscul de mortalitate. Este statistica din toate studiile de specialitate şi care ne face să rămânem în continuare rezervaţi, deşi rezultatele tratamentului până acum sunt remarcabile", a spus profesorul Dorel Săndesc.

Secretarul de stat a mai spus că medicii au reuşit  să-i stabilizeze şi să facă posibilă intervenţia chirurgicală curativă.

UPDATE 16:18 - Bănicioiu: Şapte chirurgi lucrează la un singur om; experţi străini spun că nu au mai avut aşa cazuri

Întrebat dacă sistemul medical actual îi poate ţine în viaţă pe cei 90 de răniţi în incendiul de la Colectiv, aflaţi în stare gravă şi critică, în spitale din Capitală, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat pentru agenţia MEDIAFAX că pacienţii respectivi "nu sunt în stare gravă, ci într-o stare fără precedent".

"Suntem într-o situaţie cu totul neaşteptată. Cei 90 de pacienţi în stare gravă înseamnă, de fapt, o mie de pacienţi cu arsură cunoscută până acum. Şi nu spun asta doar eu, ci o recunosc specialiştii dn ţară şi din străinătate", a spus Bănicioiu.

Ministrul Sănătăţii a precizat, în ceea ce priveşte dimensiunea unei echipe medicale în cazul acestor pacienţi fără precedent, că şapte chirurgi lucrează simultan la un singur om. "Unul la faţă, altul la mână, altul, la picior, şi tot aşa. Francezii ne-au zis că ei nu credeau că pot face faţă la aşa ceva. Revin. O echipă are şase - şapte chirurgi. O echipă completă are cam 10-15 persoane. Numai la Floreasca sunt 40 de chirugi şi 25 de rezidenţi. Pe lângă Spitalul de Arşi, există clinici de chirugie plastică, reparatorie şi arsuri şi în marile spitale de urgenţă. Spitalele au făcut dovada unor echipe medicale foarte bine pregătite", a declarat Bănicioiu.

Întrebat dacă Ministerul Sănătăţii a făcut solicitare pentru ca răniţii să fie transportaţi în alte ţări, ministrul Bănicioiu a spus că ministerul nu a făcut o asemenea cerere, dar că au venit experţi din mai multe ţări cu acest gând. "După ce au văzut că este vorba despre cazuri cu care nu s-au mai confruntat nici ei, au renunţat. Mai mult, am spus-o şi repet, noi nu ne-am opus niciunui ajutor. Şi mulţumim tuturor care şi-au oferit sprijinul", a afirmat Nicolae Bănicioiu.

Referitor la situaţia actuală a băncii de piele, ministrul Sănătăţii a spus că, în prezent, sunt 7.000 de centimetri de piele. "Cel mai bun este autotransplantul. Sigur că în acest moment nu s-ar lua în calcul o astfel de intervenţie. Dar să ştiţi că în bancă sunt 7.000 de centimetri de piele. Mai mult, să ştiţi că sistemul a fost pregătit foarte bine. În noaptea incendiului am plecat prin spitale şi am văzut că, de exemplu, albumina, atât de necesară în aceste cazuri era în stocuri suficiente, incredibile", a spus Bănicioiu.

Întrebat despre Departamentul de Chirugie Plastică de la Spitalul Floreasca, ministrul Sănătăţiii a răspuns: "Vorbim din nou depre situaţii aparte. Primele 72 de ore au fost cele în care s-au făcut intervenţii şi de câteva ori pe zi. Nu era cazul să-i transferăm. Pe măsură ce situaţiile o vor impune, vor fi mutaţi în acest departament, profesorul Ioan Lascăr va decide".

Un expert francez în tratamentul arsurilor grave venit în misiune în România a declarat, luni seară, după ce a vizitat mai multe spitale din Bucureşti în care sunt pacienţii răniţi în incendiul de la Colectiv, că nu au întâlnit niciodată o astfel de situaţie.

Profesorul Marc Chaouat, secretarul general al Societăţii Franceze de Studiere şi Tratare a Arsurilor şi medic la Centrul de Tratare a Victimelor Arsurilor Grave din Spitalul St. Louis din Paris, a declarat, luni seară, într-o conferinţă la Ambasada Franţei, că el şi un alt medic francez, Vincent De Broucker, veniţi împreună în misiune, au vizitat spitalele din Bucureşti pentru o acţiune care era planificată cu mult timp înainte, dar şi pentru a discuta cu colegii români despre această situaţie de criză. El a spus, după ce a vizitat mai multe spitale din Bucureşti în care sunt pacienţii răniţi în incendiul de la Colectiv, că nu au întâlnit niciodată o astfel de situaţie. "Am văzut mobilizarea de care colegii noştrii dau dovadă, este o situaţie cu care rar te întâlneşti în experienţa profesională. Am o experienţă de peste 20 de ani, dar nu am cunoscut niciodată o astfel de situaţie cu un număr atât de mare de pacienţi în stare gravă care să fie trataţi în acelaşi timp", a spus Marc Chaouat.

UPDATE 14:00 - Spitalul Elias: În cursul nopţii au fost detubaţi cinci pacienţi, patru sunt încă în stare gravă

Zece din cei 14 pacienţi internaţi la Spitalul Elias sunt în Terapie Intensivă, cinci fiind detubaţi în cursul nopţii, iar patru sunt în continuare în stare gravă, informează marţi, printr-un comunicat de presă, managerul unităţii medicale, prof. dr. Doina Dimulescu.

Potrivit sursei citate, în Spitalul Elias sunt 14 pacienţi internaţi după incendiul din Clubul Colectiv, 10 fiind în secţia Terapie Intensivă şi patru în secţia Chirurgie generală.

"Din cei 10 pacienţi din Terapie Intensivă, patru pacienţi se află în stare gravă (doi pacienţi sunt încă intubaţi şi ventilaţi mecanic, aceştia asociind şi arsuri de căi aeriene). În cursul nopţii au fost detubaţi cinci pacienţi, aceştia fiind conştienţi, cooperanţi şi respirând spontan. Trei pacienţi prezintă arsuri pe aproximativ 20 la sută din suprafaţa corporală, dar asociază arsuri ale feţei şi ale căilor aeriene. Şapte pacienţi prezintă arsuri pe suprafeţe cuprinse între 40 şi 50 la sută", se arată în comunicatul transmis agenţiei MEDIAFAX.

Managerul Spitalului Elias precizează că pacienţii continuă să beneficieze de toaleta chirurgicală zilnică a arsurilor şi de măsuri complexe de terapie intensivă, iar de marţi vor începe intervenţiile seriate de excizie a leziunilor şi grefare.

"Având în vedere întinderea suprafeţei arse, prinderea feţei şi asocierea arsurilor de căi aeriene, prognosticul este în continuare rezervat pentru pacienţii internaţi în terapie intensivă", precizează Prof. dr. Doina Dimulescu.

UPDATE 12:47 - Spitalul Floreasca: Şase pacienţi sunt în stare critică, iar nouă sunt intubaţi şi în stare gravă

Şase din cei 15 pacienţi răniţi în incendiul din clubul Colectiv şi internaţi la Spitalul Floreasca sunt în stare critică, iar restul sunt intubaţi şi se află în stare gravă, a declarat, marţi, şeful Clinii de Chirurgie Plastică de la Spitalul Floreasca, Ioan Lascăr.
 
"Aşa cum v-am avertizat de la început, va fi un drum lung. Programul nostru a început mai devreme de ora 7.00, cu introducerea în sală a tututor pacienţilor arşi, cu echipe complexe. După evaluarea de azi începem să facem o oarecare disociere a indicelui de gravitate, în sensul că deja se conturează existenţa unui lot cu şase pacienţi în stare critică, iar restul sunt cu toţii intubaţi, aproape în exclusivitate traheostomizaţi şi sunt în stare gravă", a precizat Ioan Lascăr.

Acesta a menţionat că de la început unul dintre pacienţi a venit în stop cardio-respirator la spital şi el este unul dintre cei aflaţi în stare critică.

"Pentru astăzi ne-am progrmat să continuăm intervenţiile de reconstrucţie tegumentară, care se desfăşoară în etape succesive, pentru încă trei pacienţi, iar unul dintre pacienţi va necesita traheostomie", a mai spus şeful Clinicii de Chirurgie Plastică de la Spitalul Floreasca.

Întrebat dacă în acest moment există necesarul de sânge pentru pacienţi, profesorul Ioan Lască a precizat că la acest moment nu există nicio problemă legată de necesarul de sânge. ”În perspectiva zilelor viitoare, vom discuta", a spus el.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Dorel Săndesc, care i-a vizitat marţi dimineaţă pe pacienţii de la Floreasca, a spus că a constatat că aceştia rămân într-o stare critică şi gravă.

"Ne interesează să aibă absolut tot ceea ce este necesar pentru tratament şi, într-adevăr, spitalul are ceea ce trebuie, iar noi avem deschidere şi vom aproba toate cererile de finanţare suplimentară pentru a asigur un tratament adecvat", a spus secreatrul de stat.

UPDATE 11:35 - Spitalul Militar: La Terapie Intensivă au rămas opt pacienţi, şase dintre ei sunt în stare critică

Opt din cei 12 pacienţi internaţi la Spitalul Militar după incendiul din Clubul Colectiv sunt în continuare la Terapie Intensivă, şase dintre aceştia sunt în stare critică, cu arsuri pe 35-55% din suprafaţa corpului, iar cinci şi cu arsuri de căi respiratorii superioare, a declarat dr. Laurenţiu Ene.

Şeful Secţiei de Terapie Intensivă din Spitalul Militar Central, colonel dr. Laurenţiu Ene, a declarat, marţi, că cei opt pacienţi de la ATI sunt în diferite stadii de evoluţie, iar în prezent se poate spune că s-a depăşit o etapă acută, respectiv şocul post-combustional, care ţine trei zile.

Doctorul Larenţiu Ene a precizat că pacienţii care sunt la Terapie Intensivă au arsuri între 35 şi 55 la sută din suprafaţa corpului, cu diferite grade, predominând gradele II şi III, dar sunt şi pacienţi cu arsuri de gradul IV, în cazul cărora prognosticul este rezervat.

Acesta a adăugat că, în prezent, nu sunt pacienţi care necesită dializă, dar Spitalul Militar Central este pregătit pentru orice tip de complicaţie.

Şeful Secţiei de Terapie Intensivă din Spitalul Militar Central a mai spus că arsurile de căi respiratorii ridică cele mai mari probleme, pentru că ce este de suprafaţă se vede, dar nimeni nu vede ce este în interior.

Managerul Spitalului Militar Central, Florentina Radu Ioniţă, a declarat că pacienţii care sunt la secţia de chirurgie plastică au o stare generală mai bună şi se poate comunica mai bine cu ei. Ea a precizat că se face psihoterapie cu aceşti pacienţi, dar şi pentru părinţii acestora se asigură consiliere psihologică.

Florentina Radu Ioniţă a mai spus că săptămâna viitoare se va încerca autogrefa, iar pentru pacienţii cu arsuri mai mari se va apela la rezerva de piele.

În ce priveşte ancheta legată de incendiu, managerul Spitalului Militar a spus că nu vor permite anchetatorilor să discute, în această etapă, decât cu pacienţii care sunt la secţia de chirurgie plastică, nu şi cu cei aflaţi la Terapie Intensivă, pentru că aceştia sunt sub sedative şi, în această situaţie, nu este edificatoare declaraţia lor.

UPDATE 8:33 - Încă o victimă a incendiului din Colectiv a murit. Numărul persoanelor decedate a ajuns la 32

O altă tânără, în vârstă de 28 de ani, rănită în urma incendiului din Clubul Colectiv a murit, marţi, la Spitalul "Sfântul Pantelimon", numărul celor care şi-au pierdut viaţa în tragedie ajungând astfel la 32.

Managerul Spitalului "Sfântul Pantelimon", Gheorghe Popescu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că tânăra care a decedat marţi dimineraţă avea arsuri pe aproximativ 50 la sută din suprafaţa corpului.

Tânăra avea 28 de ani şi era printre cei cinci pacienţi care după incendiul din Clubul Colectiv a fost dusă, în stare gravă, la Spitalul "Sfântul Pantelimon".

Numărul persoanelor decedate în urma inendiului din Clubul Colectiv a ajuns astfel la 32. Alte aproximativ 130 de persoane sunt internate în mai multe spitale din Bucureşti, peste 50 fiind în stare critică sau gravă.

EVOLUŢIA VICTIMELOR ÎN PRIMELE ZILE DUPĂ INCENDIU POATE FI CONSULTATĂ AICI

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici