Un nou dosar penal la Pungeşti: Sunt vizaţi 12 protestatari, pentru tulburare de posesie

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Vaslui au întocmit un nou dosar penal la Pungeşti, în care sunt vizate 12 persoane, pentru tulburare de posesie, în urma unei plângeri depuse de Asociaţia Crescătorilor de Animale în care se arată că protestatarii au ocupat abuziv islazul comunal.

Urmărește
156 afișări
Imaginea articolului Un nou dosar penal la Pungeşti: Sunt vizaţi 12 protestatari, pentru tulburare de posesie

Un nou dosar penal la Pungeşti: Sunt vizaţi 12 protestatari, pentru tulburare de posesie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un număr de 12 persoane care protestează faţă de gazele de şist în comuna vasluiană Pungeşti au intrat în atenţia poliţiştilor de investigaţii criminale, după ce ar fi ocupat abuziv islazul comunal din localitatea Siliştea.

Ancheta în acest caz a fost declanşată în urma unei plângeri depuse de către reprezentanţii Asociaţiei Crescătorilor de Animale Pungeşti, în care se arată că pe o suprafaţă de teren pe care o deţin printr-un contract de concesiune cu primăria se află mai multe persoane, fără acordul proprietarilor.

"În urma plângerii depuse de asociaţia în cauză, s-a întocmit dosar penal în care poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Vaslui fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tulburare de posesie. La momentul depunerii sesizării, poliţiştii deplasaţi la locul indicat au identificat un număr de 12 persoane, precum şi două corturi. Urmează ca aceste persoane să fie citate pentru audieri la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui", a declarat, miercuri, pentru corespondentul MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Vaslui, Mihaela Ştraub.

Porţiunea de islaz pe care au fost găsite cele 12 persoane şi două corturi reprezenta noua locaţie a "taberei de rezistenţă" a protestatarilor de la Pungeşti, după ce Poliţia şi Jandarmeria i-au determinat pe manifestanţi să renunţe la prima tabără, înfiinţată după evenimentele din 16 octombrie 2013 vizavi de locaţia deţinută de compania Chevron.

Odată cu înfiinţarea de către Poliţie a zonei speciale de siguranţă publică, protestatarii au fost nevoiţi să închidă prima tabără, deschizând una nouă pe islazul comunal din Siliştea, la mijlocul lunii decembrie a anului trecut.

Câteva sute de persoane au protestat, în 7 decembrie anul trecut, pe drumul judeţean Vaslui-Gârceni, faţă de intenţia Chevron de a amplasa în zonă prima sondă de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui.

Poliţia Vaslui a constituit o "zonă specială de siguranţă" în localităţile Siliştea şi Pungeşti, unde Chevron deţine un perimetru de 20.000 de metri pătraţi în vederea explorării gazelor de şist. Astfel, traficul pe drumul judeţean Vaslui-Gârceni, în localităţile Siliştea şi Pungeşti, a fost restricţionat.

În 12 decembrie 2013, cererea de ridicare a interdicţiei de circulaţie în Siliştea şi Pungeşti formulată de un reprezentant al protestatarilor a fost respinsă de către magistraţii Judecătoriei Vaslui, care au considerat-o neîntemeiată. Ulterior, protestatarii au atacat cu apel la Tribunalul Vaslui hotărârea Judecătoriei Vaslui, cazul urmând să fie judecat de un complet format din trei judecători.

La 17 decembrie 2013, Parchetul Judecătoriei Vaslui anunţa că s-a început urmărirea penală faţă de 37 de protestatari care au participat în 7 decembrie la manifestaţiile din zona Pungeşti, persoanele respective fiind acuzate că au distrus gardul împrejmuitor al platformei Chevron şi i-au agresat pe jandarmi.

Incidente între jandarmi şi localnicii din Pungeşti au avut loc şi în 2 decembrie 2013, când Chevron a început lucrările pentru amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de şist la Siliştea-Pungeşti. Mai mulţi protestatari au acuzat atunci că au fost agresaţi de jandarmi şi că ar fi fost loviţi inclusiv cu bastoanele de către forţele de ordine.

În 3 octombrie 2013, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţi pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici