Discrepanţe uriaşe la premiile în bani pentru medaliaţii olimpici. Top premiaţi la Paris 2024

  • Premiile în bani acordate medaliaţilor Paris 2024 de către comitetele lor olimpice au scos la iveală discrepanţe remarcabile.
  • Unii sportivi au primit premii în valoare de 700 000 de euro pentru o medalie, în timp ce Léon Marchand (5 medalii), au primit mai puţin de jumătate din această sumă.
Urmărește
989 afișări
Imaginea articolului Discrepanţe uriaşe la premiile în bani pentru medaliaţii olimpici. Top premiaţi la Paris 2024

Discrepanţe uriaşe la premiile în bani pentru medaliaţii olimpici. Top premiaţi la Paris 2024

Doi sportivi din Hong Kong au câştigat cele mai mari sume de bani la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, fiecare încasând câte 700 000 euro, deşi au câştigat o singură medalie de aur, sumă mult mai mare decât cea primită de Léon Marchand, de exemplu, care a încasat 335 000 EUR pentru cinci medalii (patru de aur).

Luând în considerare doar medaliile de aur, francezul i-a depăşit pe cei doi sportivi din Hong Kong. Dacă Marchand s-ar fi născut în Hong Kong, el ar fi câştigat 2,8 milioane de euro, faţă de 335 000 de euro cât a primit efectiv (puţin peste 11%).

Comparaţia este şi mai nefavorabilă pentru înotătoarea chineză Yufei Zhang, care a câştigat cele mai multe medalii la Jocuri, şase, dar a primit doar 205 000 EUR.

Marchand, care a câştigat cele mai multe medalii de aur, a fost singurul atlet din afara Asiei care a apărut în top zece al celor mai mari câştiguri.

MONEYME a analizat premiile în bani, luând în considerare cele mai recente stimulente financiare pentru câştigurile de medalii pe ţară, iar CEO-ul său, Clayton Howes, a subliniat disparitatea semnificativă a recompenselor financiare între diferite naţiuni la Paris 2024.

„Ca şi în cazul multor Jocuri anterioare, Jocurile Olimpice de la Paris au evidenţiat variaţii semnificative în ceea ce priveşte premiile în bani în cadrul diferitelor sporturi şi evenimente, reflectând diferitele structuri de recunoaştere şi recompensare cu care se confruntă sportivii din întreaga lume”, a declarat Howes, citat de insidethegames.

„În timp ce unele ţări, în special cele din Asia şi părţi ale Europei, oferă stimulente financiare substanţiale, altele, cum ar fi Marea Britanie, unele ţări nordice şi Australia şi Noua Zeelandă, oferă recompense mai modeste”, a declarat CEO-ul.

Medaliaţii cu cele mai mari câştiguri la Paris 2024

1. Cheung, Ka Long

Ka Long Cheung, 27 de ani, din Hong Kong, este medaliatul cu cele mai mari câştiguri la Tokyo 2021, încasând 700 000 EUR după ce şi-a apărat medalia de aur la floretă masculin individual.


1. Kong, Man Wai Vivian

Vivian Kong, tot din Hong Kong, a egalat câştigul de 700 000 de euro al lui Cheung după ce a câştigat aurul la spadă feminin individual.


2. Lin, Yu-Ting

Yu-Ting Lin, din Taipeiul Chinezesc, a câştigat 655 000 euro pentru medalia de aur în proba feminină de box la categoria muscă, la egalitate cu Yang Lee şi Chi-Lin Wang, câştigătorii probei masculine de badminton dublu.


2. Lee, Yang & Wang, Chi-Lin

Perechea de badminton din Taipeiul Chinezesc formată din Yang Lee şi Chi-Lin Wang a câştigat 655 000 euro fiecare după ce şi-a apărat cu succes titlul olimpic.

În Taipeiul Chinezesc, fiecare sportiv care câştigă o medalie de aur într-o probă de dublu la Jocurile Olimpice de la Paris primeşte de obicei întregul premiu în bani în mod individual, în loc să împartă o singură sumă.


3. Yulo, Carlos Edriel

Carlos Edriel Yulo a scris istorie pentru Filipine la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, câştigând două medalii de aur în gimnastica artistică masculină, una la exerciţiul la sol şi cealaltă la sărituri, obţinând un premiu în valoare de 365 000 euro.


4. Haughey, Siobhan Bernadette

Siobhan Haughey din Hong Kong a câştigat două medalii de bronz pentru Hong Kong. Ea a câştigat probele feminine de 100 m liber şi 200 m liber, câştigând 350.000 euro în premii.


5. Pan, Zhanle

Înotătorul chinez Zhanle Pan a doborât recordul mondial la 100 m liber masculin şi a câştigat medalia de aur. Pe lângă succesul său individual, Pan a jucat un rol crucial în victoria echipei masculine de ştafetă 4x100 m mixt şi în medalia de argint a echipei mixte de ştafetă 4x100 m liber din China. În China, premiile în bani pentru probe precum dublu sau ştafetă sunt de obicei acordate membrilor individuali ai echipei. Pan a câştigat 340 000 euro în premii pentru cele două medalii de aur şi una de argint.


5. Sun, Yingsha

Yingsha Sun a concurat în probele de tenis de masă la simplu feminin, pe echipe feminine şi la dublu mixt, câştigând două medalii de aur în probele pe echipe şi o medalie de argint la simplu. Jucătoarea de tenis de masă numărul unu din lume a luat acasă un premiu de 340 000 euro.


6. Marchand, Léon

Léon Marchand, vedeta celei de-a 33-a ediţii a Jocurilor Olimpice din Franţa, a reuşit o performanţă spectaculoasă, devenind singurul medaliat de pe cel mai titrat continent (Europa) din top 10 care nu provine din Asia. Cele patru medalii de aur individuale, fiecare record olimpic, şi bronzul la ştafeta masculină 4x100 m mixt i-au adus premii în valoare totală de 335 000 euro.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici