- Home
- Sport
- BUCUREŞTI, (22.01.2014, 19:45)
- Andrei Mazurchievici , Marius Ţone
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
DOSARUL TRANSFERURILOR - Neţoiu: Dinamo a încasat 400.000 de dolari din transferul lui Alexa, alţi 400.000 i-a primit o firmă
Fostul acţionar dinamovist Gheorghe Neţoiu a declarat, la Curtea de Apel, unde se rejudecă Dosarul Transferurilor, că el a semnat doar un acord de transfer al mijlocaşului Dan Alexa la Beijing Guoan, FC Dinamo încasând 400.000 de dolari în urma tranzacţiei, jumătate din cât au plătit chinezii.
Urmărește
328 afișări
Gheorghe Neţoiu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Gheorghe Nețoiu a fost audiat, miercuri, la Curtea de Apel Bucureşti şi a mai declarat că alţi 400.000 de dolari au fost plătiţi de Beijing Guoan către firma Piralis, care a intermediat transferul.
"Nu mă consider vinovat. Precizez că în mai 2004 am fost sunat de domnul Badea Nicolae şi am fost anunţat de transferul lui Alexa pentru 800.000 de dolari de la Dinamo la Guoan Beijing. Menţionez, de asemenea, că există un contract între Dinamo şi firma Piralis, semnat la 10 septembrie 2002, din care rezulta că din drepturile de transfer, 50 la sută din sumă revine clubului Dinamo şi 50 la sută firmei Piralis", a spus Neţoiu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Gheorghe Neţoiu a afirmat că el nu a semnat decât un acord de transfer şi nu transferul propriu-zis, deoarece nu avea drept de semnătură.
"Domnul Badea m-a anunţat că Borcea Cristian, care era preşedinte executiv, nu se putea deplasa în China, motiv pentru care mi s-a dat mie mandat pentru deplasare şi semnarea unui acord de transfer şi nu transfer. Eu eram doar membru în Consiliul de Administraţie şi nu aveam drept de semnătură. În mai 2004, am plecat împreună cu Alexa şi cu un translator în China. La sediul clubului Guoan Beijing am semnat doar un acord de principiu, pentru că transferul efectiv a fost făcut de echipa chineză, prin intermediul unui impresar chinez. Acesta a făcut plăţile către Dinamo şi Piralis, câte 400.000 de dolari fiecare. Transferul s-a efectuat în luna iunie 2004, atunci când Dinamo a făcut o adresă către FRF că a încasat banii şi a solicitat eliberarea certificatului internaţional. Deşi contractul lui Alexa era pe trei ani cu Guoan, după un an şi trei luni, el s-a întors gratis la Dinamo", a explicat Neţoiu.
La ieşirea de la audieri, Gheorghe Neţoiu a declarat că la termenul din 29 ianuarie mai sunt câteva persoane de audiat şi s-a arătat surprins de declaraţiile directorului Phoenix BV, Johan Versluis. "S-a amânat pentru că au lipsit Mihai Stoica şi Jean Pădureanu şi cred că la 29 mai sunt trei sau patru de dat declaraţii. Nu ştiu dacă audierile prin videoconferinţă au adus noutăţi. Olandezul a fost destul de confuz din ce am auzit eu. Răspundea ce voia el, asta mi s-a părut şi mie curios, dar, mă rog, fiecare declară ce vrea", a adăugat Neţoiu, care speră să se termine procesul la 29 ianuarie, iar toţi inculpaţii să fie achitaţi.
În cadrul şedinţei de miercuri au fost audiaţi prin videoconferinţă fostul preşedinte al clubului Deportivo Alaves, Gonzalo Anton San Juan, şi olandezul Johan Versluis, directorul firmei Phoenix BV. Totodată, au fost audiaţi fostul acţionar al FC Rapid, Gheorghe Copos, şi fostul acţionar al FC Dinamo, Gheorghe Neţoiu, prezenţi în sală.
Versluis a fost audiat timp 45 de minute, ca martor în Dosarul Transferurilor şi a răspuns negativ sau prin "nu ştiu" la majoritatea întrebărilor. El a declarat în faţa instanţei că nu are nicio ocupaţie în momentul actual, dar în acelaşi timp a precizat că este directorul firmei Phoenix BV. La depunerea jurământului, când judecătoarea l-a întrebat dacă el crede în Dumnezeu, martorul olandez a răspuns "Nu vă priveşte!". La intervenţia unui judecător olandez, Versluis a jurat că o să spună adevărul şi numai adevărul.
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a stabilit un nou termen în dosarul transferurilor de jucători, în care sunt inculpaţi opt oameni de fotbal, pentru data de 29 ianuarie, ora 11.00.
Completul de judecată a solicitat avocaţilor să comunice inculpaţilor Mihai Stoica, absent din cauza faptului că se află cu Steaua în cantonamentul din Spania, şi Jean Pădureanu, absent din motive medicale, să se prezinte la termenul din 29 ianuarie pentru a putea fi audiaţi.
Conform rechizitoriului DNA, în cazul transferurilor efectuate de clubul Dinamo Bucureşti, în perioada 1999-2005, inculpaţii Borcea Cristian, Becali Ioan şi Becali Victor ar fi diminuat sumele de transfer ale jucătorilor de fotbal Codrea Paul, Contra Cosmin, Cernat Florin, Mara Bogdan, Mitea Nicolae, Alexa Dan şi Mihalcea Dumitru, sume de bani care se cuveneau clubului Dinamo, cum stabileau legislaţia în vigoare şi regulamentele sportive. Diferenţa însuşită ar fi fost virată unor firme tip SRL din Olanda (Phoenix BV, Intermark International, ambele din Rotterdam, Van Duisboden BV, Pyralis din Amsterdam), care erau deţinute de un avocat olandez. Acesta, după ce-şi reţinea un comision de 2 % din fiecare sumă de transfer sustrasă, vira banii în conturile firmelor Tierney Int. Ltd., Star Advisors SA şi Star Ventures SA, toate cu sediul in Insulele Virgine Britanice, cunoscut paradis fiscal al firmelor off-shore. Ulterior, aceleaşi sume de bani erau trimise la diverse bănci din Europa (Gibraltar, Luxemburg, Elveţia), iar de aici, din contul personal al inculpatului Becali Ioan, au fost transferaţi în conturile aparţinând inculpatului Becali Victor din România. Acesta din urmă ar fi efectuat retrageri în numerar din aceste conturi în cuantum de 4,5 milioane euro.
La 20 mai, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis să trimită dosarul transferurilor de jucători, pentru rejudecare, la Curtea de Apel Bucureşti, instanţă care, în noiembrie 2012, a dispus pedepse între trei şi opt ani de închisoare cu executare sau cu suspendare pentru cei opt oameni de fotbal judecaţi pentru înşelăciune.
Instanţa supremă a admis atunci recursurile făcute de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi de Gheorghe Popescu, George Copos, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Ioan şi Victor Becali, Jean Pădureanu şi Gheorghe Neţoiu şi a desfiinţat "în totalitate" decizia prin care aceştia au fost condamnaţi de Curtea de Apel Bucureşti în 12 noiembrie 2012.
Potrivit motivării deciziei ICCJ de rejudecare a cauzei, Curtea de Apel Bucureşti a respins toate probele cerute în dosarul transferurilor de jucători, nu i-a ascultat temeinic pe cei opt oameni de fotbal acuzaţi şi a dispus condamnarea pe probe în baza cărora fuseseră anterior achitaţi.
Tribunalul Bucureşti i-a achitat, în 3 aprilie 2012, pe toţi cei opt inculpaţi din dosarul transferurilor de jucători, respectiv Ioan şi Victor Becali, George Copos, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Cristi Borcea, Gigi Neţoiu şi Gheorghe Popescu.
Decizia a fost contestată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie la Curtea de Apel Bucureşti, care în 12 noiembrie 2012 a dispus pedepse între şi opt ani de închisoare cu suspendare sau cu executare.
Ioan Becali a fost condamnat atunci la opt ani de închisoare cu executare, Victor Becali şi Cristi Borcea au primit câte şapte ani de închisoare cu executare, George Copos - cinci ani de închisoare cu executare, Mihai Stoica - patru ani cu executare, iar Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu şi Gigi Neţoiu - câte trei ani de închisoare cu suspendare.
Sentinţa a fost atacată cu recurs la instanţa supremă, care a decis definitiv să retrimită dosarul pentru rejudecare la Curtea de Apel Bucureşti.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată, în 2 octombrie 2008, pe Gheorghe Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Neţoiu şi Cristian Borcea, în legătură cu efectuarea de tranzacţii ilegale la transferurile unor fotbalişti către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.
În rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbalişti români efectuate de la cluburile Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi către cluburi din străinătate, în perioada 1999-2005.
Este vorba despre transferurile jucătorilor Cristian Dulca - realizat în ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid Bucureşti la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire - de la clubul Oţelul Galaţi la Pohang Steelers, realizat în martie 1999, Cosmin Contra - de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat în iunie 1999, Ionel Ganea - de la clubul de fotbal Gloria Bistriţa la VfB Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea - de la Dinamo Bucureşti (împrumutat la FC Argeş Dacia Piteşti) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat în ianuarie 2001, Florin Cernat - din februarie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara - din iulie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea - din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sânmărtean - din august 2003, de la Gloria Bistriţa la Panathinaikos Atena, Florin Bratu - din septembrie 2003, de la Rapid Bucureşti la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa - de la Dinamo Bucureşti la Guoan Beijing, în Republica Populară Chineză, realizat în luna iunie 2004 şi Adrian Mihalcea - din iulie 2005, de la Dinamo Bucureşti, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe