- Home
- Sport
- (07.06.2014, 19:36)
- Paula Rusanu , Adrian Petculescu
Simona HALEP a PIERDUT finala de la Roland Garros, după 4-6, 7-6 (5), 4-6, cu Maria Şarapova. Românca a plâns după meci. Rusoaica a lăudat jocul Simonei - GALERIE FOTO, VIDEO
Jucătoarea Simona Halep, locul 4 WTA şi cap de serie numărul 4, a pierdut finala turneului de Grand Slam de la Roland Garros, după ce a fost învinsă, sâmbătă, cu scorul de 6-4, 6-7 (5), 6-4, de rusoaica Maria Şarapova, locul 8 WTA şi cap de serie numărul 7.
Urmărește
17461 afișări
Simona HALEP a PIERDUT finala de la Roland Garros, după 4-6, 7-6 (5), 4-6, cu Maria Şarapova. Românca a plâns după meci. Rusoaica a lăudat jocul Simonei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Finala de la Roland Garros, ediţia 2014, a fost cea mai echilibrată şi spectaculoasă din ultimii 13 ani şi una dintre cele mai lungi din istorie. Tenisul practicat de cele două sportive a fost de înaltă calitate, iar cei aproape 15.000 de spectatori - mulţi dintre ei români - prezenţi în tribunele arhipline ale arenei Philippe Chatrier au aplaudat de multe ori în picioare evoluţiile din teren. A fost pentru prima oară, din 2001, când finala feminină a French Open s-a disputat în trei seturi.
Halep a reuşit un break în primul ghem şi a făcut apoi 2-0. Şarapova, care s-a încălzit mai greu, dar nu atât de greu ca la utlimele trei meciuri disputate la Paris, le-a câştigat pe următoarele 5. Jocul agresiv şi variat, cu lovituri puternice, al rusoaicei a împins-o permanent în defensivă pe Halep. Totuşi românca a găsit resurse să obţinut un break la 5-3, dar şi-a cedat imediat serviciul şi a pierdut, cu 4-6, primul set la această ediţia a turneului de la Roland Garros, după 57 de minute de joc.
URMĂREŞTE AICI CELE MAI IMPORTANTE MOMENTE ALE FINALEI
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Democrativa PSD-PNL s-a degradat în ultimul hal! Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
-
Şedinţă crucială la banca centrală la început de an. Ce se va întâmpla cu dobânzile?
-
Analiză: Obligaţia de a colecta textile a luat România „prin surprindere“
-
Războiul din Ucraina, ziua 1057. Atac masiv cu rachete ruseşti asupra Ucrainei / Bloomberg: UE ia în considerare interzicerea GNL şi aluminiului rusesc
Şarapova a fructificat avantajul psihologic dat de câştigarea primului set şi a condus cu 2-0, după un break în ghemul 2. Încurajată de numeroşii români din tribune şi de o scădere în precizia jocului Şarapovei, Halep a reuşit rebreak-ul, apoi a egalat la 2. În ciuda a trei duble greşeli comise în ghemul al cincilea, Şarapova şi-a salvat serviciul, 3-2, iar 4-3 a avut două mingi de break. În loc de 3-5, Halep a egalat la 4.
În ghemul al nouălea, cele două jucătoare au avut un schimb spectaculos de 20 de mingi, cel mai lung al partidei, câştigat de Halep, care a reuşit apoi şi breakul, 5-4. Imediat, Şarapova a câştigat pe serviciul româncei, care nu s-a lăsat mai prejos şi a ridicat scorul la 6-5, dar nici la acest scor Halep nu a reuşit să închidă setul.
În tie-break, echilibrul s-a păstrat până la 2-2, fiecare jucătoare câştigând pe serviciul celeilalte. Şarapova a fost prima care şi-a fructificat serviciul, a condus cu 4-2 şi 5-3, însă Halep a întors rezultatul, câştigând setul cu 7-5 în tie-break, după alte 72 de minute de joc.
Seria breakurilor a continuat în setul decisiv, prima obţinându-l Şarapova. Halep a făcut la fel, nu înainte ca, la 15-40, rusoiaca să primească un avertisment pentru depăşirea timpului de serviciu. Tot Halep şi-a câştigat prima serviciul în decisiv, 2-1, a avut două mingi de break în jocul următor, dar rusoiaca nu a cedat şi a câştigat trei ghemuri consecutiv, ducând scorul la 4-2. Din nou Halep a găsit resurse şi, profitând de dublele greşeli ale adversarei, a egalat la 4. Şarapova a câştigat apoi următoarele două ghemuri şi a închis al treilea set cu 6-4 şi meciul după trei ore şi două minute.
"A fost cea mai grea finală din cariera mea. Felicitări, Simona", a spus după meci Şarapova, de nouă ori finalistă a unui Grand Slam.
Printre spectatorii prezenţi în tribune s-au numărat premierul Victor Ponta şi soţia sa Daciana Sârbu, ministrul Tineretului şi Sportului, Gabriela Szabo, omul de afaceri Ion Ţiriac şi preşedintele Federaţiei Române de Tenis, George Cosac. Familia Simonei Halep, apropiaţii ei şi echipa tehnică au fost îmbrăcaţi în tricouri roşii, pe care era inscripţionat "Allez Simona".
Maria Şarapova a câştigat 55 din ultimele 59 de meciuri jucate pe zgură de la semifinalele French Open din 2011, numai Serena Williams, de trei ori, şi Ana Ivanovici au reuşit să o învingă pe zgură.
Învinsa în ultimul act al turneului de la Roland Garros va primi 1.300 de puncte WTA şi un premiu de 825.000 de euro, iar câştigătoarea turneului 2.000 de puncte şi 1.650.000 de euro.
Pentru Şarapova acesta este al doilea succes la Roland Garros (trei finale consecutive) şi al cincilea din carieră.
România rămâne cu un singur turneu de Grand Slam câştigat la simplu feminin - Virginia Ruzici în 1978, tot la Roland Garros. Halep este prima finalistă din România la un Mare Şlem, după 1980, când tot Virginia Ruzici ajungea în ultimul act pe zgura pariziană şi pierdea în faţa americancei Chris Evert, prezentă sâmbătă la festivitatea de premiere.
LIVE TEXT
UPDATE - Halep a declarat, după decernarea premiilor, că a avut două săptămâni incredibile la Roland Garros. Ea le-a mulţumit românilor care au fost alături de ea, precum şi familiei şi prietenilor. "Nu voi uita niciodată aceste momente. A fost prima finală de Grand Slam, sper să nu fie şi ultima", a spus Halep.
UPDATE - Maria Şarapova a declarat că a fost cea mai dificilă finală de Grand Slam pe care a disputat-o şi că Simona Halep a jucat incredibil şi o respectă pentru prestaţia ei. "A fost cea mai grea finală din cariera mea. Felicitări, Simona", a spus după meci Şarapova.
UPDATE - Şarapova câştigă meciul, după ce şi-a adjudecat serviciul. scor 6-4, 7-6 (5), 6-4.
UPDATE - Şarapova reuşeşte un break important, scor 5-4 pentru rusoaică şi tot ea urmează la serviciu.
UPDATE - Şarapova pierde pe serviciul ei, scor 4-4.
UPDATE - Jocul celor două este aplaudat frenetic de spectatori. Simona are foarte mulţi susţinători pe arena de la Roland Garros.
UPDATE - Halep îşi câştigă şi ea serviciul, apropiindu-se din nou de Şarapova, scor 3-4. Setul trei durează deja de 40 de minute. În total, au trecut două ore şi 50 de minute de la debutul partidei.
UPDATE - Game câştigat rapid de rusoaică pe serviciul ei.
UPDATE - Halep îşi pierde din nou serviciul, scor 3-2 pentru Şarapova în setul decisiv.
UPDATE - Un nou game disputat de cele două jucătoare, pe serviciul rusoaicei. Şarapova câştigă.
UPDATE - Game important câştigat de Halep, care a preluat conducerea în setul decisiv.
UPDATE - Break şi pentru Halep, scor 1-1, după numeroase greşeli ale rusoaicei.
UPDATE - Patru duble greşeli pentru Şarapova în acest game. Rusoaica primeşte avertisment pentru că întârzie serviciul.
UPDATE - Rusoaica face break, scor 1-0 în setul trei.
UPDATE - Începe setul trei, cu Halep la serviciu. Şarapova a mers la vestiar pentru a-şi schimba rochia.
UPDATE - Halep câştigă setul doi, după tie-break scor 7-5. Acest set a durat 72 de minute. Meciul se va decide în setul decisiv.
UPDATE - Halep are minge de set în tie-break.
UPDATE - Urmează tie-break-ul.
UPDATE - Halep îşi pierde serviciul într-un moment decisiv, scor 6-6. Şarapova reuşeşte să împingă actul al doilea într-un tie-break esenţial
UPDATE - Setul doi este la fel de disputat ca primul, cele două jucând deja de 60 de minute.
UPDATE - Halep reuşeşte un nou break, scor 6-5 pentru româncă şi urmează la serviciu.
UPDATE - A servit pentru a egala la seturi Halep, însă Şarapova a realizat rebreak-ul în urma unui punct norocos. Mingea a izbit banda fileului, a căzut nestingherită în terenul Simonei, scor 5-5.
UPDATE - Halep câştigă breakul pentru care a muncit foarte mult, scor 5-4 pentru româncă.
UPDATE - Halep câştigă în acest un game un punct spectaculos, după cel mai lung schimb de mingi al meciului - 20 de lovituri.
UPDATE - După un game disputat, Halep egalează în setul secund, scor 4-4.
UPDATE - Şarapova îşi câştigă şi ea serviciul, scor 3-4.
UPDATE - Halep îşi câştigă serviciul, scor 3-3.
UPDATE - În ciuda unor greşeli la serviciu, Şarapova îşi adjudecă acest game, scor 3-2 pentru rusoaică.
UPDATE - Halep îşi câştigă serviciul şi revine în joc, scor 2-2. Publicul o aplaudă cu căldură pe româncă.
UPDATE - Halep reuşeşte un break important pentru moralul ei în acest set doi, scor 1-2.
UPDATE - Jucătoarea din România pare să fi pierdut din energia de la începutul partidei, ea îşi cedează din nou serviciul, scor 2-0 pentru rusoaică în setul doi.
PDATE - Halep se află la serviciu, dar rusoaica a avut deja trei mingi de break.
UPDATE - Şarapova câştigă în numai patru minute primul game al setului doi, pe serviciul ei.
UPDATE - Şarapova reuşeşte un nou break şi câştigă setul cu 6-4.
UPDATE - Românca revine în joc, reuşind din nou un break, scor 4-5.
UPDATE - Halep reduce din diferenţă, după un game câştigat rapid, pe serviciul ei.
UPDATE - Şarapova s-a distanţat, câştigându-şi serviciul, scor 5-2 pentru rusoaică.
UPDATE - Halep se pare că cedează teren, pierzându-şi serviciul. Şarapova urmează la serviciu
UPDATE - După 35 de minute de joc, Şarapova a preluat conducerea la game-uri, scor 3-2 pentru rusoaică.
UPDATE - Un nou game disputat, de aceasta data pe serviciul rusoaicei.
UPDATE - Jucătoarea rusă reuşeşte în final break-ul, Simona ratând să se distanţeze, scor 2-2.
UPDATE - Game-ul patru al primului set este extrem de disputat, Şarapova având patru mingi de break până acum.
UPDATE - Şarapova îşi câştigă serviciul după un schimb de mingi spectaculos.
UPDATE - După un game disputat, Halep îşi câştigă serviciul şi conduce cu 2-0.
UPDATE - Halep reuşeşte primul break al meciului, scor 1-0 pentru româncă. Jucătoarea noastră urmează la serviciu.
UPDATE - Şarapova serveşte.
UPDATE - Jucătoarele se încălzesc. Mai sunt câteva momente până la debutul finalei feminine de la Roland Garros.
UPDATE - Cele două jucătoare au ieşit pe teren. Vremea la Paris este foarte frumoasă, nu a mai plouat, iar terenul este uscat.
UPDATE - Înainte de meci, Halep a declarat pentru Eurosport că are emoţii mari înainte de partida cu Şarapova, dar că tot ce trebuie să facă este să rămână concentrată şi să-şi îndeplinească visul.
"Sunt foarte mulţumită că voi juca în finală", a spus Halep.
Întrebată ce s-a întâmplat între titlul obţinut la junioare la Roland Garros şi finala de astăzi, cu Şarapova, Halep a menţionat despre operaţia de micşorare a sânilor făcută în 2009, care a însemnat o schimbare majoră pentru ea.
Referitor la jocul ei, Halep a spus că trebuie să ea are un joc diferit de al altor sportive, dar că ceea ce trebuie ea să facă este să practice un joc agresiv. "Nu vreau să o las pe Şarapova să-şi pună jocul în aplicare. Vreau să încep agresiv şi apoi voi vedea cum voi încheia meciul", a spus românca.
UPDATE - Mai sunt aproximativ 30 de minute până la începerea partidei dintre Halep şi Şarapova, care i-ar putea aduce româncei primul trofeu de Grand Slam.
Jucătoarea SIMONA HALEP, 22 de ani, locul 4 WTA şi a patra favorită, s-a calificat în finala de la Roland Garros, după ce a învins-o, joi, scor 6-2, 7-6 (4), pe germanca Andrea Petkovici (27 WTA), devenind prima sportivă din România ce ajunge în ultimul act a acestei competiţii după 34 de ani.
Antrenată de belgianul Wim Fissette, Simona Halep, se află la a 12-a finală a carierei, prima de Grand Slam. Palmaresul jucătoarei române este de şapte victorii şi patru înfrângeri în ultimul act al turneelor WTA.
Până acum ea s-a impus la Nurnberg, 's-Hertogenbosch, Budapesta, New Haven, Moscova, Sofia (toate în 2013) şi Doha (2014) şi a jucat alte patru finale, la Madrid (2014), Bruxelles (2012), Fes (2010 şi 2011).
Meciurile pe care le-a mai jucat Simona Halep până în finala turneului de la Roland Garros:
Turul 1: 6-0, 6-2 cu Alisa Kleibanova (Rusia), locul 87 WTA.
Turul 2: 6-2, 6-4 cu Heather Watson (Marea Britanie), locul 92 WTA.
Turul 3: 6-3, 6-0 cu Maria-Teresa Torro-Flor (Spania), locul 55 WTA.
Optimi de finală: 6-4, 6-3 cu Sloane Stephens (SUA), 19 WTA, cap de serie numărul 15.
Sferturi de finală: 6-2, 6-2 cu Svetlana Kuzneţova (Rusia), locul 28 WTA, cap de serie numărul 27.
Semifinală: 6-2, 7-6 (7/4) cu Andrea Petkovici (Germania), locul 27 WTA, cap de serie numărul 28.
Jucătoarea rusă, în vârstă de 27 de ani, fost număr 1 mondial în 2005, este la a treia finală consecutivă pe zgura parziană, unde a câştigat în 2012 şi a fost învinsă în 2013, de americanca Serena Williams. În afară de Roland Garros, Şarapova a cucerit trofeul la celelalte trei turnee de Grand Slam, Australian Open (2008), Wimbledon (2004) şi US Open (2006). A mai fost finalistă la Australian Open (2007 şi 2012) şi la Wimbledon (2011).
Maria Şarapova a câştigat 53 din ultimele 57 de meciuri jucate pe zgură. În total, rusoiaca are în palmares 31 de turnee şi a mai fost de 22 de ori finalistă, acumulând peste 29 de milioane de dolari din premii.
Din acest sezon, Şaraova este antrenată de olandezul Sven Groeneveld, cu care a lucrat şi Sorana Cîrstea în cadrul academiei Adidas.
Meciurile jucate de Maria Şarapova până în finala turneului sunt:
Turul 1: 6-1, 6-2, cu Ksenia Pervak (Rusia), locul 156 WTA.
Turul 2: 7-5, 6-2, cu Ţvetana Pironkova (Bulgaria), locul 42 WTA.
Turul 3: 6-0, 6-0, cu Paula Ormaechea (Argentina), locul 75 WTA.
Optimi de finală: 3-6, 6-4, 6-0, cu Samantha Stosur (Australia), locul 18 WTA, cap de serie numărul 19.
Sferturi de finală: 1-6, 7-5, 6-1, cu Garbine Muguruza (Spania), locul 35 WTA.
Semifinală: 4-6, 7-5, 6-2, cu Eugenie Bouchard, locul 16 WTA, cap de serie numărul 18.
Jucătoarele SIMONA HALEP şi Maria Şarapova s-au mai întâlnit până în prezent de trei ori, în 2012, la Indian Wells şi Beijing, şi anul acesta în finala turneului de la Madrid, în toate meciurile impunându-se sportiva din Rusia.
Prima întâlnire dintre cele două sportive a avut loc în turul doi al turneului de la Indian Wells din 2012, Şarapova câştigând cu scorul de 6-3, 6-4.
În acelaşi an, dar în primul tur de la Beijing, Şarapova s-a impus în faţa lui Halep cu scorul de 7-5, 7-5.
Ultima confruntare dintre cele două sportive a avut loc în primăvara acestui an, când Maria Şarapova a câştigat finala turneului de la Madrid, organizat de Ion Ţiriac, scorul fiind 1-6, 6-2, 6-3.
Maria Şarapova, 27 de ani, fostă numărul 1 mondial, a triumfat în toate cele patru turnee de Grand Slam, ultimul chiar la French Open, în 2012. Anul trecut, ea a fost de asemenea finalistă pe zgura pariziană, fiind învinsă de americanca Serena Williams, cu scorul de 6-4, 6-4.
Calificarea în finala de la Roland Garros, fază în care va juca, sâmbătă, cu Maria Şarapova, locul 8 WTA, o va propulsa pe Halep pe locul 3 WTA, după americanca Serena Williams şi chinezoaica Na Li.
Citește pe alephnews.ro: Trăim mai mult, dar mai prost. Speranța de viață în România a ajuns la 75,1 ani. Vârsta medie până la care trăim sănătos este de 59 de ani
Citește pe www.zf.ro: În timp ce gazul din Marea Neagră deja a început să se vândă, România are o listă de 22 de centrale de energie care vor avea nevoie de peste 8 mld. metri cubi pe an, cam cât se va scoate anual din Neptun Deep. Care este stadiul pe fiecare proiect?
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe