- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (13.05.2011, 16:50)
- Florin Badescu , Florin Badescu ,
Acoperită cu cristale de gheaţă, o planetă pitică străluceşte dincolo de Neptun - VIDEO
Haumea, a cincea planetă pitică din sistemul nostru solar, este acoperită cu cristale de gheaţă şi străluceşte în spaţiul cosmic dincolo de orbita planetei Neptun, graţie energiei elementelor radioactive şi a forţei mareelor, au anunţat astronomii europeni.
Urmărește
905 afișări
Acoperită cu cristale de gheaţă, o planetă pitică străluceşte dincolo de Neptun (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Această planetă pitică are forma unei mingi de rugby, cu o lungime de 2.000 de kilometri, se învârte cu o viteză foarte mare în jurul propriei axe, efectuând o rotaţie completă în mai puţin de patru ore.
Trei sferturi din suprafaţa planetei Haumea şi întreaga suprafaţă de pe Hi'iaja, unul dintre sateliţii ei, sunt acoperite cu cristale bine ordonate de apă îngheţată, potrivit observaţiilor făcute de Very Large Telescope (VLT) din cadrul Observatorului austral european (ESO) din Chile.
"Deoarece razele solare distrug în mod constant structura cristalină de la suprafaţa gheţii, este nevoie de anumite surse de energie pentru a o conserva", explică Benoît Carry, coautor al acestui studiu, publicat în revista ştiinţifică Astronomy and Astrophysics.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Protest AUR față de anularea alegerilor prezidențiale. Românii care mărșăluiesc pe străzile din București cer demisia lui Iohannis și reluarea turului 2
-
Milanovic, pe cale să câştige alegerile prezidenţiale din Croaţia, potrivit unui exit poll
-
Popularitatea lui Emmanuel Macron în rândul francezilor, în cădere liberă. Cea mai mică rată de aprobare din ultimii şase ani
-
Polonia susţine cererea lui Trump ca ţările NATO să majoreze cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB
Forţa mareelor provocate de apropierea dintre Haumea de cei doi sateliţi ai ei, Hi'iaka şi Namala, dar şi prezenţa elementelor radioactive (potasiu-40, toriu-232, uraniu-238) în interiorul acestei planete pitice ar putea furniza energie.
Haumea, care poartă numele unei zeiţe hawaiene a fertilităţii, ar fi intrat în trecut în coliziune cu un alt corp teluric de la marginile sistemului nostru solar, dând astfel naştere celor doi sateliţi ai ei (cu diametre de 200-300 de kilometri) care poartă numele fiicelor acestei zeiţe. Potrivit astronomilor, o astfel de coliziune ar putea explica viteza mare de rotaţie a planetei pitice şi forma ei de minge de rugby.
Haumea, care orbitează la peste 5 miliarde de kilometri în jurul Soarelui, în mijlocul centurii Kuiper, este a cincea planetă pitică a sistemului nostru solar, o nouă categorie de planete ce a fost creată în 2006 prin decizia Uniunii astronomice internaţionale, din care face parte şi Pluto, considerată în trecut cea de-a noua planetă a sistemului solar.
Citește pe alephnews.ro: Incendiile din Los Angeles fac prăpăd. Ioan Alex povestește despre focurile devastatoare de la fața locului
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Senzori pentru albine și ciuperci ca materiale de construcție: Care sunt inovațiile care vor remodela viața în 2025
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum arată iadul, porivit unui bărbat care a murit timp de 3 minute. Ce a văzut: 'Extrem de...
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe