- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (14.07.2017, 12:52)
- Ivona Stog
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ATENŢIE | Cum ne poate îngrăşa praful din casă. Cei mai predispuşi sunt copiii
Cantitatea de praf de doar trei micrograme poate afecta celulele umane, se arată într-un nou studiu al American Chemical Society, potrivit The Independent.
Urmărește
968 afișări
ATENŢIE | Cum ne poate îngrăşa praful din casă
Cantităţi mici de praf de casă care conţin compuşi ai poluanţilor de mediu ar putea juca un rol în dezvoltarea celulelor grase, potrivit unui articol postat de The Independent.
Cercetătorii de la Societatea Americană de Chimie au descoperit că anumiţi compuşi, numiţi compuşi estrogenici perturbatori (EDC), găsiţi în praful din casă, pot stimula creşterea şi dezvoltarea celulelor grase din organism.
În cercetarea efectuată, celulele adipoase au acumulat un tip suplimentar de grăsimi numite trigliceride, ca rezultat al includerii prafului de casă în vasele de laborator Petri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Dan Şucu: Nu aveţi dreptul să aruncaţi în haos economia şi business-ul aşa cum aţi aruncat scena politică. România are nevoie urgent de un guvern credibil
-
Guvernul prelungeşte măsura de limitare la adaosurile comerciale la alimentele de bază până la 30 iunie 2025
-
Nicolas Sarkozy, condamnat definitiv pentru corupţie de cea mai înaltă instanţă din Franţa
EDC-urile sunt compuşi sintetici sau naturali care pot reproduce hormonii organismului. Dovezile din studiile pe animale au sugerat, de asemenea, că expunerea timpurie la unii compuşi EDC poate duce la creşterea în greutate. EDC-urile se găsesc în mod obişnuit în bunurile de consum şi, eventual, ajung în praful din casă. Praful de casă este apoi inhalat, ingerat şi absorbit prin piele.
Se estimează că aproximativ 50 de miligrame de praf casnic acumulat este consumat zilnic de copii, potrivit Agenţiei pentru Protecţia Mediului din SUA.
Cercetatorii au colectat probe de praf din interiorul a 11 case din Carolina de Nord. 7 probe de praf din cele 11 case au declanşat dezvoltarea celulelor grase şi acumularea trigliceridelor.
În nouă eşantioane, praful de casă a impulsionat celulele să se dividă şi s-a creat o sursă mai mare de celule precursoare de grăsime. Celulele de grăsime utilizate în studiu au fost modele de celule de şoarece care sunt utilizate frecvent pentru a testa efectul probabil al compuşilor asupra acumulării grăsimilor trigliceridice.
Studiul prafului din casă a evidenţiat că este nevoie de o cantitate de doar trei micrograme pentru a afecta celulele - o cantitate mult mai mică decât cea la care sunt expuşi copiii zilnic. Cercetătorii sugerează că expunerea la substanţele chimice prin praful de casa poate perturba sănătatea metabolică, în special la copii.
Într-una din cele 44 de probe contaminate s-a constatat că o substanţă care se găseşte frecvent în materialele plastice are cel mai puternic efect de producere a grăsimii în organism.
Citeşte şi: PREMIERĂ în ştiinţă: S-a realizat visul oamenirii considerat o utopie acum 27 de ani: prima teleportare de pe Terra pe orbită
Citeşte şi: Aplicaţie gratuită pentru a gestiona bateria dispozitivelor Android. Te anunţă din timp, ca să nu rămâi fără baterie la telefon
Citește pe alephnews.ro: USR cere demisia Președintelui Klaus Iohannis
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nicolas Sarkozy rămâne vinovat de corupție, conform deciziei Curții Supreme din Franța. Verdictul inițial a fost reconfirmat
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
PROSPORT.RO
Mădălin Ionescu este bolnav! Vedeta s-a internat de luni, în mare secret. Ce diagnostic a primit
CANCAN.RO
Ninge de Sărbători în București. Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în urmă cu puțin timp
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe