PREMIERĂ în ştiinţă: S-a realizat visul oamenirii considerat o utopie acum 27 de ani: prima teleportare de pe Terra pe orbită

Cercetătorii din China au reuşit să teleporteze un foton de pe Terra către un satelit aflat la 500 de km depărtare. Acesta ar putea fi un proces important al stabilirii unei reţele de internet cuantice la scală globală.

Urmărește
2574 afișări
Imaginea articolului PREMIERĂ în ştiinţă: S-a realizat visul oamenirii considerat o utopie acum 27 de ani: prima teleportare de pe Terra pe orbită

PREMIERĂ în ştiinţă: S-a realizat prima teleportare de pe Terra pe orbită

În 1990, cercetătorii doar speculau că teleportarea este posibilă cu ajutorul fizicii cuantice. De atunci, procesul a devenit o operaţiune obişnuită în laboratoarele de optică cuantică din lume, informează Futurism. Însă, în urmă cu un an, două echipe de experţi au realizat două experimente de teleportare cuantică în afara laboratorului.

Cercetătorii din China au dus procesul mai departe şi au reuşit să transmită cu succes un foton de pe Pământ către un satelit care orbitează la peste 500km de pământ. 

Satelitul Micius este un fotoreceptor extrem de sensibil, capabil să detecteze stările cuantice ale fotonilor transmişi de la sol. Micius a fost lansat pentru a le permite cercetătorilor să testeze diferite aspecte tehnologice şi cuantice, inclusiv inseparabilitatea cuantică, criptografia sau teleportarea.

Teleportarea este primul rezultat din cadrul experimentelor. Pentru lumea ştiinţifică reprezintâ o dublă premieră: transportarea primului obiect de pe pământ în orbită şi utilizarea primului satelit legat la o reţea cuantică de la sol. Astfel a fost doborât recordul de distanţă al inseparabilităţii cuantice.

Puteţi citi mai multe despre teleportare în revista Descoperă

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici