- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (27.03.2014, 19:17)
- Florin Badescu
Descoperirea unei planete pitice extinde graniţele Sistemului Solar
Astronomii au descoperit o planetă pitică care se află dincolo de Pluto şi care orbitează în jurul Soarelui, extinzând astfel graniţele Sistemului Solar.
Urmărește
1040 afișări
Descoperirea unei planete pitice extinde graniţele Sistemului Solar (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Dincolo de marginile cunoscute ale Sistemului Solar, Scott Sheppard de la Institutul Carnegie pentru Ştiinţă şi Chadwick Trujillo de la Observatorul astronomic Gemini au descoperit o mică planetă care orbitează în jurul Soarelui, informează cnet.com. Denumită 2012 VP113, se presupune că aceasta este doar una dintre sutele de corpuri cereşti aflate în interiorul Norului lui Oort.
Deşi VP113 are un diametru de doar 450 de kilometri, Scott Sheppard şi Chadwick Trujillo spun că au descoperit dovezi care indică faptul că în acea zonă ar putea exista o planetă mult mai mare. Ei au extrapolat prezenţa ei pe baza efectului gravitaţional asupra orbitei lui VP113 ca şi asupra altor corpuri cereşti din Norul lui Oort.
Anterior, limita Sistemului Solar era stabilită de Centura Kuiper, o zonă în care abundă fragmente de gheaţă - inclusiv Pluto - care se întinde dincolo de planeta Neptun. Până la descoperirea lui VP113, cercetătorii credeau că un singur corp ceresc depăşea Centura Kuiper - planetoidul Sedna, descoperit în 2003, care are un diametru de 995 de kilometri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Protest AUR față de anularea alegerilor prezidențiale. Românii care mărșăluiesc pe străzile din București cer demisia lui Iohannis și reluarea turului 2
-
Milanovic, pe cale să câştige alegerile prezidenţiale din Croaţia, potrivit unui exit poll
-
Popularitatea lui Emmanuel Macron în rândul francezilor, în cădere liberă. Cea mai mică rată de aprobare din ultimii şase ani
-
Polonia susţine cererea lui Trump ca ţările NATO să majoreze cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB
Cei doi cercetători sunt de părere că în acea zonă există aproximativ 900 de corpuri cereşti cu orbite similare şi cu diametre mai mari de 1.000 de kilometri.
Unul dintre acele corpuri cereşti ar putea fi ceea ce astronomii numesc "o super-Terra" - o planetă mai mare decât Terra, dar mai mică decât Uranus. Orbitele lui Sedna şi VP113 - ca şi cele ale unor corpuri cereşti apropiate de la marginea Centurii Kuiper - sugerează faptul că o planetă masivă plasează cele două corpuri pe configuraţii orbitale similare.
Rezultatele acestui studiu au fost publicate online pe site-ul revistei Nature.
Citește pe alephnews.ro: Incendiile din Los Angeles fac prăpăd. Ioan Alex povestește despre focurile devastatoare de la fața locului
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Senzori pentru albine și ciuperci ca materiale de construcție: Care sunt inovațiile care vor remodela viața în 2025
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum arată iadul, porivit unui bărbat care a murit timp de 3 minute. Ce a văzut: 'Extrem de...
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe