După trei ani de căutări, a fost găsit un specimen rar de hamster

Este uşor de recunoscut după aspectul îndesat cu botul rotunjit, ochii mici şi rotunzi, urechile rotunde, picioarele scurte, blana catifelată, coada scurtă şi pata transversală de culoare neagră de pe piept.

Urmărește
1028 afișări
Imaginea articolului După trei ani de căutări, a fost găsit un specimen rar de hamster

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare "Delta Dunarii" - INCDDD, Facebook

În perioada 2019-2022, cercetătorii Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare Delta Dunării - Tulcea (Marinov Mihai, Alexe Vasile, Dorosencu Alexandru, Bolboaca Lucian, Pocora Viorel, Pocora Irina, Chisamera Gabriel si Sandor Attila) au realizat operaţiuni de monitorizare a mamiferelor de interes comunitar. 

Institutul declară că au fost folosite mai multe metode clasice de capcane selective şi camere cu senzori pentru a captura specimenele rare.

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, în calitate de beneficiar al finanţării şi în parteneriat cu INCDDD – Tulcea implementează acest proiect finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 -2020, Axa Prioritară 4 - Protecţia mediului prin măsuri de conservare a biodiversităţii, monitorizarea calităţii aerului şi decontaminare a siturilor poluate istoric, precum şi creşterea gradului de protecţie şi conservare a biodiversităţii şi refacerea ecosistemelor degradate.

Institutul raportează că după trei ani de căutări a fost trei exemplare de specie rară- hamsterul dobrogean., rar întâlnit pe coastele nordice şi vestice ale complexului Razim-Sinoie. 

Este cunoscut ca Mesocricetus newtoni şi este uşor de recunoscut după aspectul îndesat cu botul rotunjit, ochii mici şi rotunzi, urechi rotunde şi gri cenuşiu,  picioare scurte, blană catifelată şi cenuşie,  şi cu coadă scurtă, având o pată transversală de culoare neagră pe piept. 

Hamsterul dobrogean este nocturn, având activitate intensă în primele ore de după asfinţit şi primele ore ale dimineţii. Prezenţa sa a fost  semnalată în habitate uscate de stepă şi în terenuri cultivate cu leguminoase furajere şi plantaţii viticole. 

Hamsterii dobrogeni sapă galerii cu adâncimi de 0,6 - 0,8 metri, cu două sau trei ieşiri.  

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici