- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (11.07.2014, 15:52)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
"Graalul dietelor": o proteină modificată permite prepararea de prăjituri cu puţine calorii
Cercetătorii britanici au anunţat că au creat o proteină modificată genetic, supranumită "Graalul dietelor", întrucât permite prepararea de prăjituri şi brânzeturi cu puţine calorii şi care au acelaşi gust şi textură ca alimentele originale.
Urmărește
392 afișări
"Graalul dietelor": o proteină modificată permite prepararea de prăjituri cu puţine calorii (Imagine: Shutterstock)
Noul tip de proteină va permite producătorilor din industria alimentară să renunţe la cantităţi importante de grăsimi - folosite în procesul de preparare -, fără să compromită calitatea produselor comercializate, informează dailymail.co.uk.
Cu ajutorul unei finanţări oferite de Engineering and Physical Sciences Research Council (EPSRC), cercetătorii de la Universitatea Heriot-Watt şi de la Universitatea Edinburgh au reuşit să obţină proteine modificate care se descompun cu uşurinţă în microparticule şi, datorită acestui fapt, imită comportamentul grăsimilor din timpul procesului de fabricare a alimentelor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: A demisionat Nicolae Ciucă din funcția de președinte PNL
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Marcel Ciolacu a demisionat de la conducerea PSD. Partidul nu va contesta rezultatele alegerilor prezidenţiale
-
Iohannis nu a primit informări despre ingerinţe externe în alegeri
"Am deschis calea pentru dezvoltarea unor proteine modificate, care, datorită faptului că imită foarte bine lipidele, pot fi folosite pentru a produce o gamă variată de produse alimentare gustoase şi cu un conţinut scăzut de calorii", a explicat cercetătorul Steve Euston de la School of Life Sciences, coordonatorul studiului.
"Rezultatele ar putea avea beneficii importante asupra sănătăţii şi vor reduce povara financiară care apasă pe sistemul naţional de sănătate, cauzată de obezitate şi de alte boli provocate de excesul de greutate corporală", a adăugat el.
Înlocuirea grăsimilor cu proteine nu este o idee complet nouă, dar, până la acest studiu, ea a fost aplicată doar în cazul anumitor produse, precum iaurtul.
În cazul brânzeturilor şi al prăjiturilor, ideea a avut mai puţin succes, în principal în ceea ce ţine de asigurarea unui gust şi a unei texturi autentice, vitale pentru satisfacţia consumatorului, întrucât proteinele nu pot să imite suficient de bine comportamentul lipidelor.
Dar, studiind structura chimică a proteinelor, cercetătorii britanici au aflat o serie de detalii despre felul în care acestea se comportă atunci când sunt încălzite şi trec prin alte procese utilizate în industria alimentară.
Astfel, proteinele modificate pot fi utilizate ca substituenţi eficienţi pentru grăsimi. Ele vor putea fi folosite pentru a produce o gamă vastă de produse alimentare şi îi vor ajuta astfel pe consumatori să mănânce mai sănătos şi să lupte mai uşor contra obezităţii.
Savanţii britanici au obţinut rezultate promiţătoare folosind proteine modificate pentru a înlocui ouăle, un ingredient folosit frecvent ca gelifiant în produsele de patiserie.
Această înlocuire reduce nu doar conţinutul de grăsimi din produsul final. Ouăle pot fi subiectul unei volatilităţi semnificative de preţuri, iar înlocuirea lor scade costul de producţie şi încurajează consumatorii să mănânce sănătos.
Citește pe alephnews.ro: BREAKING NEWS: Ciolacu demisionează de la conducerea PSD după rezultatele alegerilor prezidențiale din primul tur. „Cine e vinovat?” – „Eu!”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe