- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (09.12.2009, 17:52)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Hubble a fotografiat cele mai îndepărtate galaxii cunoscute - GALERIE FOTO
Telescopul spaţial Hubble a captat pe peliculă cele mai îndepărtate colţuri ale Universului descoperite până în prezent, reuşind să fotografieze cele mai îndepărtate galaxii cunoscute, potrivit unui studiu publicat în Monthly Notices of the Royal Astronomy Society.
Urmărește
712 afișări
Galaxia NGC 6240 din constelaţia Ofiucus (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Potrivit bbc.co.uk, fotografiile au fost realizate de Wide Field Camera 3 (WFC3), aflată la bordul telescopului Hubble.
Această cameră foto deosebit de sensibilă poate să detecteze lumina stelară provenind de la obiecte aflate la distanţe uriaşe, această lumină fiind "întinsă" din cauza expansiunii Universului.
Specialiştii care au analizat aceste imagini susţin că galaxiile surprinse pe pelicula fotografică sunt cele mai îndepărtate observate vreodată de către oameni.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Camera WFC3 a fost plasată la bordul telescopului Hubble în timpul misiunii spaţiale de renovare a acestuia, realizată de astronauţii americani prezenţi la bordul navetei Atlantis, în timpul acestui an.
Camera este sensibilă la lumina infraroşie, care are o lungime de undă de două ori mai mare decât lumina vizibilă şi nu poate fi detectată de ochiul uman. Ea a primit numele de "dincolo de roşu".
Unele dintre noile imagini transmise de Hubble provin dintr-o regiune a Universului cunoscută sub denumirea de Hubble Ultra Deep Field.
Telescopul Hubble, plasat pe orbită în 1990, a fost complet modernizat, fiind în prezent "mai puternic ca niciodată", dotat cu echipamente tehnice de ultimă generaţie, care îi vor permite să rămână operaţional până în deceniul următor, consideră experţii NASA.
Noile instrumente de la bordul telescopului îmbunătăţesc considerabil capacităţile sale de observare, scrutând profunzimile universului într-o gamă largă a spectrului luminos, de la razele ultraviolete la cele ultraroşii.
Cele două instrumente noi, adăugate la bordul lui Hubble în luna mai, sunt o cameră video cu spectru larg de acţiune şi un spectrograf - Cosmic Origins Spectograph (COS), conceput pentru a studia structura universului şi pentru a înţelege mai bine modul de formare a galaxiilor.
Telescopul Hubble este rezultatul colaborării dintre Agenţia spaţială americană (NASA) şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi a schimbat complet viziunea asupra astronomiei mondiale. Acesta a fost lansat pe orbită de naveta Discovery, la o altitudine de 600 de kilometri, pe 25 aprilie 1990.
Hubble a transmis peste 750.000 de imagini din univers şi milioane de date ştiinţifice, deschizând o nouă eră în astronomie.
Cu ajutorul observaţiilor făcute de Hubble, astrofizicienii au putut să confirme faptul că universul se află în expansiune şi că ritmul acesteia este unul accelerat, reuşind să calculeze şi vârsta universului - 13,7 miliarde de ani.
Succesorul său, telescopul spaţial James Webb, va fi lansat în 2014.
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe