- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (23.12.2009, 12:07)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Medicii recomandă, de sărbători, porţii echilibrate de alimente şi băuturi tradiţionale
Medicii recomandă ca, de sărbătorile de iarnă, care durează aproape două săptămâni, să fie consumate alternativ şi echilibrat alimente şi băuturi tradiţionale în locul preparatelor tip fast food şi a sucurilor industriale, chiar dacă tentaţiile sunt mari, iar oferta foarte diversă.
Urmărește
57 afișări
Medicii recomandă, de sărbători, porţii echilibrate de alimente şi băuturi tradiţionale (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)
"Mai sunt doar câteva zile până la Crăciun, iar oamenii vor intra în febra cumpărăturilor. Şi pentru că fiecare dintre noi ar vrea să aibă cât mai multe pe masă de Sărbători, cred că este bine să tragem câteva semnale de alarmă încă de acum, mai ales că petrecerile de iarnă încep de Crăciun - 25 decembrie - şi se încheie în 7 ianuarie, de Sfântul Ion", a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, Simona Tivadar, specialist nutriţionist la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Donald Trump anunţă noi taxe vamale pentru Canada, Mexic şi China
-
Oficial NATO: Companiile trebuie să se pregătească pentru un scenariu de război
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
Medicul recunoaşte faptul că ar fi imposibil să ceară oamenilor - chiar dacă este în interesul sănătăţii lor - să nu manânce de Crăciun sarmale, cârnaţi, cozonac, şorici sau carne de porc. Totuşi, ceea ce este foarte important, este modul în care sunt consumate aceste preparate şi, mai ales, cu ce sunt asociate.
"Ar fi bine ca în acest interval să fie evitate merdenelele, preparate tip pizza sau fast food şi, nu în ultimul rând, băuturile industriale şi dulciurile concentrate. Este preferabil un pahar cu vin natural, decât un suc galben, roz sau verde", a precizat Tivadar.
De aceea, pentru a evita crizele biliare provocate de consumul în exces al alimentelor şi al băuturii, este necesară o hrană cât mai echilibrată, în care alimentele mai grele să alterneze cu multe fructe, legume şi ceaiuri din plante, a mai spus nutriţionistul.
O altă recomandare este aceea ca oamenii să mănânce câte puţin, de mai multe ori pe zi, fie şi la un interval de trei ore şi, obligatoriu, una din mese să fie alcătuită numai din fructe. Este total contraindicat consumul, la o singură masă, a produselor cu maioneză, icre, cârnaţi, salată boeuf, piftie, sarmale, carne de porc şi dulciuri concentrate. Trebuie scoase complet din alimentaţia acestor zile produsele îmbibate în grăsime (cum ar fi merdenelele, pateurile şi produsele în foietaj, alunele, stickurile sau chipsurile). Băuturile alcoolice pot fi consumate în funcţie de alimentele ingerate, dar nu în cantităţi exagerate.
Pentru diabetici, mesele din perioada sărbătorilor de iarnă trebuie să se încadreze în recomandările făcute de medic. Prăjiturile nu trebuie să conţină zahăr, în prezent existând cofetării care prepară produse pentru suferinzii de diabet. Persoanele cu hipertensiune, cardiacii şi cei cu afecţiuni renale trebuie să evite alimentele sărate, iar hepaticii - consumul de alcool. Iar cei care au postit 40 de zile să înceapa masa cu alimente mai uşoare şi în cantităţi mici. Ar fi de preferat carenea de peşte, de curcan asortate cu multe legume şi fructe
La sfîrşitul mesei festive, este indicată o ceaşcă de cafea neagră sau un pahar dintr-o băutură alcoolică pe bază de plante, ambele lichide avînd proprietatea de a uşura digestia.
Medicul nutriţionist interzice categoric consumul băuturilor energizante. "Recomand ceaiuri din plante, care pot avea acelaşi efect tonic, respectiv un ceai negru, dar sub nici o formă băuturile energizante, indiferent sub ce denumire sunt comercializate. Ar fi bine ca în fiecare casă să existe totuşi un triferment, care ajută la digestie", a adăugat Tivadar.
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe