- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- STRASBOURG, (13.03.2014, 13:36)
- Florin Badescu
Parlamentul European a aprobat programul Copernicus de monitorizare spaţială a Terrei
Parlamentul European a aprobat, miercuri, proiectul Copernicus, noul program european de monitorizare spaţială a Terrei.
Urmărește
219 afișări
Parlamentul European a aprobat programul Copernicus de monitorizare spaţială a Terrei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Având un buget de 4,29 de miliarde de euro pentru perioada 2014 - 2020, programul Copernicus a fost creat pentru a monitoriza încălzirea climatică şi pentru a asigura securitatea publică.
Raportul care autorizează acest program a fost adoptat cu 640 de voturi "pentru", 32 de voturi "împotrivă" şi 7 abţineri.
"Noi sateliţi vor fi lansaţi în anii care vor veni, pentru a colecta date globale. Principalul obiectiv al lui Copernicus este de a fi util cetăţenilor europeni într-un număr variat de domenii, în special pentru ceea ce ţine de mediul înconjurător şi de încălzirea globală", a explicat eurodeputatul socialist italian Vittorio Prodi, însărcinat cu acest dosar în Parlamentul European.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Protest AUR față de anularea alegerilor prezidențiale. Românii care mărșăluiesc pe străzile din București cer demisia lui Iohannis și reluarea turului 2
-
Milanovic, pe cale să câştige alegerile prezidenţiale din Croaţia, potrivit unui exit poll
-
Popularitatea lui Emmanuel Macron în rândul francezilor, în cădere liberă. Cea mai mică rată de aprobare din ultimii şase ani
-
Polonia susţine cererea lui Trump ca ţările NATO să majoreze cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB
"Copernicus va susţine astfel autorităţile publice în gestionarea catastrofelor naturale precum erupţiile vulcanice, seime, incendii, inundaţii, dar şi în cazul accidentelor cauzate de oameni, precum mareele negre", a adăugat Vittorio Prodi.
Programul Copernicus trebuie, de asemenea, să permită accesul la informaţii complete, libere şi gratuite în domenii precum Terra, mediul marin, atmosferă, încălzire globală, gestionarea urgenţelor şi securitate. Aceste date vor fi adunate cu ajutorul mai multor sateliţi de observare şi a unor senzori plasaţi în sol, oceane şi aer.
Copernicus va putea să ofere astfel date importante despre curenţii, vânturile şi îngheţul de la nivelul mării, care vor permite o ameliorare a serviciilor de trafic marin şi a operaţiunilor de căutare şi salvare.
Noul sistem va furniza şi date despre climă (de exemplu, despre creşterea temperaturilor, creşterea nivelului mării, topirea calotei glaciare, încălzirea oceanelor), razele solare, previziuni despre creşterea apelor, despre gazele cu efect de seră, gazele reactive - ozon şi aerosoli.
Programul Copernicus va intra în vigoare imediat după ce va fi publicat în Monitorul Oficial al Uniunii Europene, după aprobarea formală a reprezentanţilor celor 28 de state membre.
Citește pe alephnews.ro: Incendiile din Los Angeles fac prăpăd. Ioan Alex povestește despre focurile devastatoare de la fața locului
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Senzori pentru albine și ciuperci ca materiale de construcție: Care sunt inovațiile care vor remodela viața în 2025
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum arată iadul, porivit unui bărbat care a murit timp de 3 minute. Ce a văzut: 'Extrem de...
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe