Perioada ianuarie-noiembrie 2014, cea mai caldă din lume din anul 1880 până în prezent

Perioada ianuarie-noiembrie din acest an a fost cea mai caldă înregistrată pe planeta noastră de la debutul măsurătorilor de temperatură, în 1880, a anunţat agenţia americană National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), care prevede un record de căldură pentru 2014.

Urmărește
152 afișări
Imaginea articolului Perioada ianuarie-noiembrie 2014, cea mai caldă din lume din anul 1880 până în prezent

Perioada ianuarie-noiembrie 2014, cea mai caldă din lume din anul 1880 până în prezent (Imagine: Hepta)

Însă noiembrie 2014 a ocupat doar locul al şaptelea în topul celor mai călduroase luni de noiembrie din înregistrările anuale, cu o temperatură medie care a depăşit cu 0,65 grade Celsius media secolului al XX-lea, a precizat aceeaşi agenţie americană.

Pentru primele zece luni ale anului, temperatura medie de la suprafaţa oceanelor şi a uscatului a fost cu 0,7 grade Celsius mai mare decât media înregistrată în secolul trecut şi, de asemenea, cea mai caldă înregistrată vreodată după anul 1880, depăşind cu 0,01 grade Celsius precedentul record de temperatură pentru acelaşi interval de timp, stabilit în 2005.

Suprafaţa medie a gheţurilor arctice a fost în luna noiembrie cu 5,7% (6.216 kilometri pătraţi) mai mare decât media înregistrată între 1981 şi 2010, precizează NOAA.

Suprafaţa gheţii din Arctica a ocupat locul al nouălea în topul celor mai mici suprafeţe arctice acoperite cu gheaţă de după anul 1979, când au început măsurătorile realizate cu ajutorul sateliţilor, a dezvăluit o altă agenţie americană, National Snow and Ice Data Center (NSIDC).

În Antarctica, suprafaţa acoperită cu gheţuri a fost în luna noiembrie cu 2% (3.367 kilometri pătraţi) mai mare decât media înregistrată între 1981 şi 2010. Ea ocupă locul al optulea în topul celor mai mari suprafeţe antarctice acoperite de gheaţă măsurate vreodată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici