- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (10.08.2015, 14:28)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PREMIERĂ în spaţiu: Astronauţii vor mânca pentru prima dată salată cultivată pe ISS
Astronauţii de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) vor mânca pentru prima dată, luni, frunze proaspete de salată romană, care provin de la plante cultivate în spaţiu, la bordul avanpostului orbital, informează ibtimes.co.uk.
Urmărește
429 afișări
Premieră în spaţiu: Astronauţii vor mânca pentru prima dată, luni, salată cultivată pe ISS (Foto: AFP / Mediafax Foto)
Frunzele de salată, cultivate în condiţii de microgravitaţie, vor fi spălate cu un agent de curăţare pe bază de acid citric, înainte de a fi consumate.
Jumătate dintre acele plante vor fi trimise pe Pământ, pentru ca savanţii de la sol să elaboreze o serie de analize în privinţa viitoarelor culturi de plante din spaţiu. Ele au fost deja testate în ceea ce priveşte siguranţa microbiologică.
Tehnologia de cultivare în spaţiu a plantelor reprezintă un element crucial pentru viitoarele misiuni spre Marte - şi dincolo de această planetă - care vor avea la bord echipaje umane.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Prima etapă a sistemului a fost iniţiată în luna mai, atunci când seminţele de salată au fost udate pentru prima dată. Apoi, noile plante au fost trimise pe Terra, după o creştere în spaţiu de 33 de zile. Un alt lot de seminţe a fost activat în iulie, după ce a fost depozitat în spaţiu mai bine de un an.
Tehnologia de creştere a plantelor în spaţiu, concepută de Orbital Technologies Corp (Orbitec), a fost livrată la bordul ISS alături de două lădiţe conţinând seminţe de salată şi o lădiţă cu seminţe de Zinnia în timpul unei misiuni de tip cargo de aprovizionare a staţiei, realizată de compania SpaceX, în aprilie 2014.
Sistemul conţine un pat nutritiv iluminat cu LED-uri roşii, albastre şi verzi, pentru a stimula creşterea plantelor.
Lungimile de undă roşii şi cele albastre emit mai multă lumină decât LED-urile verzi şi sunt mai eficiente în ceea ce priveşte conversia de putere. LED-urile verzi au fost adăugate pentru ca plantele să pară în cele din urmă un aliment comestibil, nu plante ciudate şi roşii.
În plus faţă de adaosul de prospeţime pe care îl aduc în meniul zilnic şi de valoarea lor nutritivă, plantele cultivate în aceste unităţi spaţiale vor juca şi un rol psihologic, contribuind la eliminarea stresului astronauţilor, care vor avea posibilitatea de a "grădinări" în timpul misiunilor spaţiale îndelungate.
Rezultatele experimentelor cu plantele cultivate în spaţiu vor putea fi aplicate apoi şi la sol, pe Terra, prin amenajarea unor uzine de plante şi a altor structuri agricole, care necesită cantităţi mici de apă şi în care lumina este furnizată pe cale electrică.
Salate şi alte legume sunt cultivate în prezent de compania Growing Underwood în subteranele Londrei, în tuneluri din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, folosind un sistem hidroponic şi o tehnologie LED, similară aceleia care este utilizată pe ISS.
Sistemul este studiat şi de multe ţări din Orientul Mijlociu, care nu dispun de cantităţi suficiente de apă pentru o irigare eficientă a culturilor agricole.
Citeşte şi: NASA şi-a prelungit contractul cu Rusia ce prevede transportul de astronauţi la bordul ISS
Citeşte şi: CAUZA distrugerii rachetei Falcon a companiei SpaceX, care ar fi trebuit să ajungă pe ISS - VIDEO
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe