- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (13.08.2015, 19:22)
- Laura Mitran
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Resursele generate în acest an de Pământ, epuizate joi, cu două luni mai repede decât acum 15 ani
Anul acesta ziua în care resursele generate anual de Pământ s-au epuizat este 13 august, cu o săptămână mai devreme decât anul trecut şi cu aproximativ două luni faţă de acum 15 ani, anunţă WWF, citând datele Global Footprint Network.
Urmărește
819 afișări
Resursele generate în acest an de Pământ, epuizate joi, cu două luni mai repede decât acum 15 ani (Imagine: Shutterstock)
În mai puţin de opt luni am consumat toate resursele naturale pe care Pământul le poate genera într-un an, conform datelor Global Footprint Network, partener WWF.
Această organizaţie urmăreşte cerinţele umanităţii de la natură (amprenta ecologică), comparându-le cu posibilitatea naturii de a face faţă acestor cerinţe (biocapacitatea). Ziua în care se termină resursele generate de Pământ, Earth Overshoot Day, marchează data când solicitările umanităţii depăşesc capacitatea de regenerare a Pământului în acel an.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care permite României achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35
-
Secretarul general al NATO îi transmite lui Donald Trump că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa SUA
-
Încă o dronă a căzut azi în Republica Moldova
Dacă acum 15 ani Earth Overshoot Day avea loc în octombrie, anul acesta s-a mutat pe 13 august, cu o săptămână mai devreme ca anul trecut.
Costurile acestui consum ecologic excesiv sunt din ce în ce mai evidente: defrişări, secete, lipsa apei potabile, eroziunea solului, pierderea biodiversităţii şi acumularea dioxidului de carbon în atmosferă. Aceasta din urmă poate amplifica efectele descrise anterior, dacă modelele climatice actuale sunt corecte. În consecinţă, factorii de decizie de la nivel guvernamental care iau în considerare aceste cheltuieli ecologice în momentul elaborării politicilor vor avea o şansă mult mai bună de a pune dezvoltarea economică pe termen lung a naţiunii pe un drum favorabil, potrivit WWF.
"Amprenta de carbon a umanităţii a crescut mai mult decât dublu între anii 1961 şi 1973, perioada când lumea a intrat într-un consum ecologic mai mare decât posibilitatea de regenerare a planetei", spune Mathis Wackernagel, preşedinte al Global Footprint Network şi unul dintre creatorii măsurătorii care contabilizează resursele din punctul de vedere al amprentei ecologice.
Amprenta de carbon este strâns legată de alte componente ale amprentei ecologice - terenuri cultivate, păşuni, păduri şi teren fertil peste care s-au construit clădiri şi drumuri. Toate aceste cereri sunt în competiţie pentru spaţiu. Cum cererea pentru mâncare şi producţia de material lemnos este din ce în ce mai mare, tot mai puţine suprafeţe productive sunt disponibile pentru a absorbi carbonul din combustibilii fosili. Acest lucru înseamnă că emisiile de carbon mai degrabă se acumulează în atmosferă, decât să fie absorbite în totalitate.
"Deşi avem toate datele la îndemână, în loc să reuşim să scădem consumul, în primul rând cu o utilizare mai eficientă a resurselor noastre, consumul nostru creşte, iar capacitatea de regenerare a planetei scade. Deja anul trecut foloseam resurse la nivel global de parcă am avea 1,5 planete, punând o presiune imensă pe natură, iar anul ăsta ajungem la punctul de deficit al consumului cu o săptămână mai devreme. Asta exact în momentul în care în România vorbim de o secetă extremă, de scăderea drastică a producţiei agricole şi de perspective puţin îmbucurătoare pentru anul viitor", a declarat Magor Csibi, director WWF-România.
Acordul de climă aşteptat la Conferinţa Naţiunilor Unite din 21 decembrie se va concentra pe menţinerea încălzirii globale în intervalul de 2 grade Celsius peste nivelurile din perioada de dinaintea Revoluţiei Industriale. Acest scop comun va cere naţiunilor să implementeze politici care să permită eliminarea treptată a combustibililor fosili până în 2070, urmând recomandările Comitetului interguvernamental pentru schimbări climatice (IPCC), având un impact direct asupra amprentei ecologice a naţiunilor.
Presupunând că până în 2030 emisiile globale de carbon sunt reduse cu cel puţin 30 de procente sub nivelurile de azi, urmând scenariul sugerat de IPCC, Earth Overshoot Day ar putea fi mutată înapoi în calendar până la 16 septembrie 2030 (presupunând că restul amprentei va continua expansiunea la nivelul actual), conform Global Footprint Network. Prin contrast, mersul lucrurilor la fel ar însemna că folosim resursele echivalente a două planete până în 2030, Earth Overshoot Day mutându-se la sfârşitul lunii iunie.
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe