- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (15.03.2013, 15:22)
- Florin Badescu
STUDIU: Primele păsări aveau patru aripi
Primele păsări de pe Terra aveau patru aripi, afirmă paleontologii chinezi, al căror studiu a fost publicat joi în Statele Unite, fiind realizat pe baza analizei a 11 fosile foarte bine conservate, vechi de peste 100 milioane de ani.
Urmărește
554 afișări
Primele păsări aveau patru aripi (Imagine: AFP / MediafaxFoto)
Până la acest studiu, numărul prea mic de exemplare descoperite care prezentau aceste caracteristici nu le-a permis cercetătorilor să afirme cu certitudine că toţi aceşti strămoşi îndepărtaţi ai păsărilor aveau pene pe membrele inferioare.
"Aceste fosile furnizează noi informaţii, care pot să explice pe larg evoluţia penelor", a declarat Xing Xu, profesor la Academia chineză de ştiinţe, unul dintre autorii acestui studiu, publicat în revista Science.
Fosilele, care reprezintă cinci specii de păsări străvechi, aparţin unor exemplare a căror talie era puţin mai mică decât aceea a unui curcan din zilele noastre. Ele sunt expuse la Muzeul naturii din Shandong Tianyu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Exportul de arme ruseşti s-a prăbuşit cu 92% în anul 2024, a scăzut de 14 ori faţă de 2021, la sub 1 miliard de euro. Paradoxal, România a ajuns Rusia la exportul de arme
-
Germania ar fi dispusă să trimită trupe de menţinere a păcii în Ucraina: „Suntem cel mai mare partener NATO din Europa”
-
Şeful gigantului grup austriac de construcţii Strabag, prezent şi în România, „a murit brusc şi neaşteptat” la vârsta de 44 de ani
"Cele 11 fosile noi acoperă multe goluri de la începutul evoluţiei păsărilor", afirmă David Alexander, cercetător la Universitatea din Kansas, care nu a participat însă la realizarea studiului cercetătorilor chinezi. Cercetătorul american reaminteşte faptul că aproape toţi paleontologii consideră că păsările descind dintr-o familie de dinozauri cu pene.
Prima fosilă a unui exemplar considerat strămoşul comun al păsărilor de astăzi, Archaeopteryx, care a trăit în urmă cu 150 milioane de ani, descoperit în 1861, seamănă cu rezultatul unei încrucişări dintre o pasăre şi un dinozaur, şi avea la rândul său pene pe membrele inferioare.
Cele 11 exemplare noi au trăit în urmă cu 100 milioane de ani - 150 milioane de ani, într-o perioadă care corespunde cu momentul în care un grup de dinozauri cu pene a evoluat pentru a deveni păsări, afirmă savanţii chinezi.
Aceste fosile arată faptul că acele membre inferioare acoperite de pene nu reprezentau un caz rar în evoluţia păsărilor.
"Noile fosile nu lasă loc niciunui dubiu: o morfologie cu patru aripi era curentă printre acele păsări străvechi", care au evoluat apoi şi au păstrat doar două aripi, explică David Alexander.
Acea caracteristică a continuat să existe la primele păsări, înainte de a dispărea progresiv, atunci când membrele inferioare erau folosite pentru mers sau pentru prinsul prăzii.
Studiul savanţilor chinezi nu răspunde însă întrebării următoare: cum erau folosite "aripile din spate" pentru a zbura?
După părerea lui Xing Xu, ele formau o suprafaţă plană şi plată care ar fi putut conduce la creşterea portanţei şi a manevrabilităţii. Sankar Chatterjee, un cercetător de la Universitatea Texas Tech, consideră că această configuraţie de tip "biplan" a primelor păsări ar fi putut permite o mai mare stabilitate în timpul planării, însă a făcut ca manevrele de la sol să devină mai dificile.
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. Dispozitivele erotice smart sunt vulnerabile la atacuri cibernetice
Citește pe www.zf.ro: Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
PROSPORT.RO
Tabel pentru bărbați și femei | Pe ce dată ieși la PENSIE, în funcție de luna și de anul nașterii
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe