Un nou medicament anticolesterol promiţător oferă o alternativă viabilă pentru statine

Un anticolesterol experimental considerat promiţător ar putea oferi anumitor pacienţi o alternativă pentru statine, un medicament-vedetă de peste 25 de ani împotriva colesterolului, un important factor de risc cardiovascular, potrivit rezultatelor a două studii clinice.

Urmărește
23763 afișări
Imaginea articolului Un nou medicament anticolesterol promiţător oferă o alternativă viabilă pentru statine

Un nou medicament anticolesterol promiţător oferă o alternativă viabilă pentru statine

Această nouă clasă de medicamente acţionează prin neutralizarea unei proteine - PCSK9 - care intervine în metabolismul colesterolului la nivelul ficatului printr-un mecanism diferit de acela al statinelor, molecule ce acţionează tot la nivel hepatic.

Noul anticolesterol oferă o alternativă pentru 15% dintre pacienţi, adică pentru acele persoane care nu tolerează statine precum Lipitor, Zocor şi Crestor. Printre cele mai comune efecte secundare ale acelor statine se numără durerile musculare şi probleme ale ficatului.

Cele două studii clinice realizate pe o versiune a noului agent, Evolocumab, dezvoltat de laboratorul american Amgen, au fost prezentate la conferinţa anuală organizată de American College of Cardiology, weekendul trecut, la Washington.

Primul studiu de fază 3, denumit LAPLACE-2, pe aproape 2.000 de participanţi cu vârsta medie de 60 de ani, a arătat o scădere a colesterolului rău (LDL) cu 63-75% în comparaţie cu un placebo.

Celălalt studiu clinic (GAUSS-2), tot de fază 3, a fost realizat pe un eşantion de 307 persoane cu vârsta medie de 62 de ani, care aveau o concentraţie ridicată de colesterol şi nu tolerau statinele.

Grupul tratat cu Evolocumab a înregistrat o scădere cu 53-56% a colesterolului lor, în comparaţie cu scăderea de 37-39% din grupul tratat cu Ezetimibe, un anticolesterol care reprezintă o alternativă la statinele ce acţionează asupra intestinului subţire.

"Evolocumab a fost eficient şi bine tolerat, cu niciun semn de distrugeri la nivelul ficatului sau probleme musculare", a subliniat Jennifer Robinson, profesor la Universitatea din Iowa, care a coordonat studiul LAPLACE-2.

Peter Libby, profesor la facultatea de medicină de la Universitatea Harvard, a subliniat totuşi faptul că în acest stadiu nu se ştie deocamdată dacă importanta scădere de colesterol obţinută cu aceste noi mecanisme se va traduce şi printr-o reducere a numărului de infarcte şi de accidente vasculare cerebrale, cum se întâmplă în cazul statinelor.

Oamenii de ştiinţă vor să afle de asemenea dacă această nouă clasă de medicamente anticolesterol ar putea avea efecte nefaste asupra creierului.

Agenţia americană pentru medicamente (Foord and Drug Administration/ FDA) a cerut în februarie laboratorului american Regeneron şi celui francez Sanofi să evalueze posibilele efecte neurocognitive nefaste ale propriei versiuni de inhibitor al proteinei PCSK9, denumit Alirocumab, care face în prezent obiectul unui studiu clinic de fază 2.

Această cerinţă a calmat imediat entuziasmul acţionarilor şi a generat dubii în legătură cu punerea pe piaţă a acestui nou medicament anticolesterol.

În ciuda anchetei iniţiate de FDA şi a faptului că efectele cardiovasculare favorabile ale acestui agent experimental nu au fost încă demonstrate, laboratorul Amgen a anunţat deja că va încerca în 2014 să obţină avizul favorabil pentru a lansa pe piaţă anticolesterolul Evolocumab pe baza celor două studii clinice prezentate duminică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici