- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (09.05.2014, 18:28)
- Florin Badescu
Un tip de plastic care "se vindecă" singur, inspirat de capilarele sangvine, creat de cercetători
Un nou tip de plastic, capabil să "se vindece" singur, inspirat din sistemul circulator uman, a fost creat de cercetătorii de la Universitatea Illinois din Statele Unite.
Urmărește
316 afișări
Un tip de plastic care "se vindecă" singur, inspirat de capilarele sangvine, creat de cercetători (Imagine: Shutterstock)
Substanţele cu rol "vindecător" ajung prin intermediul unor microcapilare la locul în care s-a produs o gaură în structura plasticului şi formează un gel care acoperă orificiul.
Acest polimer acoperă automat găuri cu diametre de până la 3 centimetri - de 100 de ori mai mult decât erau capabile precedentele materiale autoregenerabile.
Inspirat de sistemul circulator uman, noul material conţine o reţea de capilare care transportă substanţe chimice în zonele vătămate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Rusia a început războiul cu o blocadă a porturilor ucrainene la Marea Neagră, dar acum situaţia s-a inversat
-
Spaţiul Schengen s-ar putea extinde din nou. Ce ţară europeană ar putea adera până la sfârşitul anului 2025
-
Un general polonez a fost demis după ce mine antitanc dispărute au fost găsite în depozitul IKEA
Studiul creat de cercetătorii de la Universitatea Illinois a fost publicat în revista Science.
De multe decenii oamenii de ştiinţă doreau să creeze structuri care să se "vindece" aşa cum plantele sau animalele îşi vindecă rănile.
Graţie acestei invenţii, crăpăturile din pereţii conductelor de apă sau de pe caroseriile automobilelor vor putea să se acopere singure. Sateliţii ar putea să îşi repare singuri avariile suferite. Dispozitivele electronice din laptopuri şi din telefoanele mobile ar putea astfel să "îşi rezolve" în mod spontan problemele tehnice.
O primă descoperire în acest domeniu a fost realizată în 2001 de Universitatea Illinois. Profesorul Scott White şi colegii săi au injectat un polimer cu capsule microscopice conţinând un agent lichid cu rol vindecător. Atunci când materialul de bază avea crăpături, agentul chimic era eliberat şi acoperea găurile.
Recent, savanţii americani au creat ciment, haine rezistente la ploaie şi chiar circuite electrice cu aceste proprietăţi autovindecătoare.
Pentru a repara zone vătămate de dimensiuni mai mari, cercetătorii americani au conceput un nou sistem vascular, inspirat de arterele şi venele din organismul uman.
O reţea de microvase transportă agentul vindecător la locul vătămat.
Substanţele ajung prin intermediul a două tuburi separate. Ele se combină pentru a acoperi gaura într-o reacţie în două etape. Iniţial, formează un gel care se întinde deasupra întregii găuri. Apoi, gelul începe să se întărească şi formează o structură robustă şi solidă.
"Am umplut găuri care depăşeau 35 milimetri în 20 de minute şi am restabilit funcţiile mecanice în doar trei ore", afirmă autorii acestei invenţii.
Testele au arătat că materialele reparate în acest fel şi-au recuperat aproximativ 62% din rezistenţa lor iniţială.
Noul material deschide drumul către obţinerea unor viitori polimeri care vor putea să se regenereze după impacte balistice, precum cele provocate de gloanţe, bombe şi chiar torpile.
Citește pe alephnews.ro: Zuckerberg și Musk sunt nemulțumiți de legislațiile UE privind social media. De ce speră Meta și X că Trump le va aduce mai mulți bani
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Biden critică decizia lui Zuckerberg de a renunța la fact-checking: „Mișcarea Meta este foarte rușinoasă”. Ce spune compania
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Vine iarna în România! Orașele în care ninge săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Accuweather
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe