,,Ochii pe mine!” Fondatoarele ,,Dăruieşte viaţă”, despre mandatul lui Vlad Voiculescu: ,,Degeaba îşi aduce consilieri foarte buni, dacă nu dă afară oamenii care controlează, de fapt, Ministerul Sănătăţii”

  • Oana Gheorghiu: ,,Spitalele care se află în administrarea primăriilor au nişte beneficii faţă de spitalele care se află în administrarea Ministerului Sănătăţii”
  • Carmen Uscatu: ,,Dacă am avea acces la fonduri europene pentru spitale modulare Covid am putea face în fiecare spital mare astfel de spital”
  • Oana Gheorghiu: ,,Ce cred că trebuie făcut şi nu am auzit să facă Vlad Voiculescu, este să scuture structura asta învechită care ţine pe loc sistemul de sănătate de zeci de ani”
Urmărește
26086 afișări
Imaginea articolului ,,Ochii pe mine!” Fondatoarele ,,Dăruieşte viaţă”, despre mandatul lui Vlad Voiculescu: ,,Degeaba îşi aduce consilieri foarte buni, dacă nu dă afară oamenii care controlează, de fapt, Ministerul Sănătăţii”

,,Ochii pe mine!” Fondatoarele ,,Dăruieşte viaţă”, despre situaţia spitalelor din Bucureşti: ,,Un haos, avem spitale în toate direcţiile!/ Despre mandatul lui Vlad Voiculescu: ,,Degeaba îşi aduce consilieri foarte buni, dacă nu dă afară oamenii care controlează, de fapt, Ministerul Sănătăţii”

Carmen Uscatu şi Oana Gheorghiu, fondatoare  ,,Dăruieşte viaţă” – invitate marţi seara în emisiunea ,,Ochii pe mine!”, cu Vlad Craioveanu – îţi vorbesc despre noul lor proiect: spitalul modular pe care îl construiesc la Piatra Neamţ. Mai exact, este vorba despre o secţie de terapie intensivă, de care oamenii de acolo au disperată nevoie.

Reamintim faptul că, în data de 14 noiembrie 2020, a avut loc tragedia de la spitalul Piatra Neamţ, în urma căreia 15 oameni şi-au pierdut viaţa.

,,În funcţie de nevoi, spitalul poate să trateze şi pacienţi cu Covid şi pacienţi care au nevoie de terapie intensivă pentru că este modular. Are trei module care pot fi  separate, deci pacienţii cu covid pot fi izolaţi de ceilalţi. Este un spital gândit să funcţioneze pe termen lung, pe cinci sau zece ani, dacă e bine întreţinut”, susţine Oana Gheorghiu.

La rândul său, Carmen Uscatu explică şi ce anume le împiedică să construiască în fiecare spital mare un astfel de spital modular de care pacienţii au atâta nevoie, mai ales în această perioadă.

,,Este al doilea spital modular, unul funcţionează deja din luna iunie, la Elias, în Bucureşti. Şi dacă am avea acces la fonduri europenene pentru spitale modulare Covid am putea face în fiecare spital mare astfel de spital.”

Carmen Uscatu, despre restricţiile la fondurile europene

,,Aşa a decis Ministerul Fondurilor Europene, că aceste fonduri pot fi accesate doar de IGSU. Apoi, după un scandal, li s-a permis şi spitalelor să acceseze, dar în niciun caz ONG-urilor care nu au capacitate să facă aceste spitale.”

Haosul din sănătatea românească

Cu ,,binomul” de la ,,Dăruieşte viaţă” întoarcem pe toate părţile sănătatea noastră cea de toate zilele. De ce ne ard spitalele şi unde se duc banii din sănătate când se duc? Cum reuşesc Carmen şi Oana să învingă un întreg sistem birocratic şi să ofere viaţă, acolo unde sistemul mocneşte de incompetenţă? 

Oana Gheorghiu: ,,Vlad Voiculescu să scuture structura asta învechită!”

Fondatoarele ,,Dăruieşte viaţă” mărturisesc că nu i-au cerut încă o întâlnire lui Vlad Voiculescu, noul ministru al Sănătăţii. Speră însă să se mai liniştească apele, tocmai pentru a discuta şi despre alte probleme din sănătate, în afara eternului Covid-19. Ce spun despre cei care controlează, de fapt, de ani buni Ministerul Sănătăţii?

,,Ce cred că trebuie făcut şi nu am auzit să facă Vlad Voiculescu, este să scuture structura asta învechită care ţine de fapt pe loc sistemul de sănătate de zeci de ani. Cred eu, că degeaba îşi aduce consilieri foarte buni, dacă nu dă afară şi nişte oameni care, de fapt, controlează Ministerul Sănătăţii.”

Unde se duc banii din sănătate când se duc?

,,E un haos, eu un haos întreţinut. E un haos pentru că nu există o strategie. (…) Investiţiile sunt prost făcute, sunt la costuri la care nu te-ai aştepta. Vedem cum se construieşte un spital şi sperăm să setăm nişte standard de cost, dar exact asta nu se întâmplă”, explică Carmen Uscatu. 

Referitor la spitalele din administrarea primăriilor versus spitalele din administrarea Ministerului Sănătăţii, invitatele lui Vlad Craioveanu susţin că acestea ar trebui să aibă o voce comună, fără să fie împărţite în toate direcţiile.

,,Mi se pare un haos oricum în Bucureşti, avem spitale în toate direcţiile. Unele controlate de Ministerul Sănătăţii, unele controlate de CFR, altele controlate de Ministerul de Interne, unele controlate, iată, nu ştiam de Primăria Sectorului şi nu mi se pare deloc firesc”, susţine Oana Gheorghiu.

Oana Gheorghiu: ,,Spitalele care se află la primării, primesc subvenţii la apă, la căldură…E incorect!”

,,Spitalele care se află în administrarea primăriilor au nişte beneficii faţă de spitalele care se află în administrarea ministerului. Cele care se află la primării, primesc subvenţii la apă, la căldură, la utilităţi faţă de celelalte care nu primesc. E incorect! Eu cred că trebuie date cărţile pe masă şi trebuie deschisă discuţia asta de ce unele au bugete mai mari decât cei care ţin de minister şi care nu beneficiază.”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici