80 de experţi francezi au semnat un plan de a pune capăt crizei coronavirusului: „Cum ieşim din izolare pe 4 mai”

  • 80 de experţi de la Institutul de Sănătate din Franţa au semnat un „plan de a pune capăt crizei” trimis lui Emmanuel Macron
  • Ei recomandă încetarea izolarii - în anumite condiţii - la începutul lunii mai, redeschiderea şcolilor în septembrie şi testarea masivă a populaţiei
Urmărește
4593 afișări
Imaginea articolului 80 de experţi francezi au semnat un plan de a pune capăt crizei coronavirusului: „Cum ieşim din izolare pe 4 mai”

Este primul plan de a pune capăt crizei coronavirusului care e pus pe masă, relatează Le Parisien. Acesta a fost proiectat de Institutul de Sănătate, un think tank al cercetătorilor şi profesioniştilor şi a fost trimis vinerea trecută la Palatul Elysée şi la guvern. La acest plan au participat aproximativ 80 de experţi, economişti, cercetători, profesori, sociologi, psihologi, medici, cadre medicale care propun mai multe scenarii pentru a ieşi din izolare. 

Printre semnatari se numără Philippe Sansonetti, microbiolog, cercetător la Institut Pasteur şi profesor la Collège de France, filosofa Catherine Audard, de la London School of Economics, Alain Deloche, co-fondator al Médecins du monde sau profesorul René Frydman, ginecolog şi expert în probleme de etică.

Izolarea se încheie pe 4 mai

Institutul de Sănătate recomandă „un timing scurt şi vizibilitate pentru toată lumea”, rezumă preşedintele fondator, economistul Frédéric Bizard. Au fost prezentate mai multe ipoteze, dar este preferată cea a unei ieşiri din izolare luni 4 mai. Pentru a avansa această dată, think tank-ul a studiat evoluţia pandemiei şi rezultatele strategiilor în străinătate.

Conform ultimelor estimări maximul pandemiei din Franţa este aproape atins. "Începem să vedem odată cu scăderea numărului de internări în spital în ultimele patru zile", notează economistul şi expertul în sănătate. Şi am văzut că în China este nevoie de două-trei săptămâni pentru ca numărul infecţiilor să scadă cu două treimi. În Franţa acest curs se va atinge în jurul zilei de 4 mai. Dar atenţie, el avertizează: „Viaţa după nu va fi normală pentru nimeni, cel puţin până la găsirea unui vaccin. Reluarea activităţii poate fi doar treptată şi condiţionată. "

Iesire din izolare generalizată în anumite condiţii

La începutul lunii mai, estimează Institutul de Sănătate, Franţa va avea un arsenal suficient de măşti, gel, halate şi de pacienţii depistaţi şi îngrijiţi. Dar este necesară lansarea unui „Plan Marshall de producţie şi achiziţie” a acestui arsenal, în special măşti, respiratoare, teste PCR (prin prelevare de probe nazofaringiene) ... „Avantajul definirii unei date cât mai apropiate a ieşirii din izolare este acela de a face presiune pentru ca totul sa fie gata ”, insistă Frédéric Bizard. Planul recomandă încetarea izolarii începând cu 4 mai, pentru cei care nu mai au sau nu mai sunt purtatori de virus şi să ramana in izolare doar persoanele în carantină sau în îngrijire. Prin refuzul principiului ieşirii treptate a unor grupuri de persoane sau pe regiuni, acest plan „nu va crea un sentiment de nedreptate şi de respingere”, argumentează economistul.

O brigadă de sănătate care să autorizeze reluarea activităţii

În cadrul companiilor va fi responsabilitatea angajatorilor, în contextul dialogului social, de a garanta angajaţilor condiţii de muncă care sa respecte normele de prevenire în vigoare. „Dar, de fiecare dată când este posibilă munca la domiciuliu ea va trebui continuată”, insistă economistul, care sugerează crearea unei brigazi de sănătate responsabilă pentru acordarea autorizaţiilor reluării de activitate sau soluţionarea oricăror dispute. Dar toate activităţile nu se vor relua pe 4 mai: „Nu vom redeschide discotecile mâine! » spune din nou Frédéric Bizard

Înapoi la şcoală în septembrie

Deoarece respectarea regulilor de distanţare socială este imposibilă la şcoală şi la liceu, raportul recomandă ca redeschiderea sa nu se faca „până în septembrie”. În caz contrar, explică Frédéric Bizard, „ne-am asuma riscul ca 12 milioane de studenţi să aducă virusul acasă. Dezavantajele educaţiei la distanţă nu sunt comparate cu riscul redeschiderii tuturor şcolilor."

Screening masiv şi rapid

Institutul de sănătate recomandă testarea în masă a populaţiei. „Este posibil, avem deja două milioane de teste”, spune Frédéric Bizard. Apoi s-ar crea trei grupuri de populaţie. Primul va reuni persoane imunizate cu Covid-19, în urma unui test serologic. Acest prim grup, protejat, va fi pilonul planului, chemat pentru activităţi necesare, de exemplu pentru organizarea îngrijirii copiilor, urmărirea pacienţilor acasă ... Al doilea grup va reuni oameni pozitivi la testul PCR care vor trebui să rămână izolaţi sau internaţi in spital. În cele din urmă în grupul C vor fi toti ceilalti. La cel mai mic simptom, persoana va fi testată şi, dacă este necesar, strict izolata iar ultimele contacte vor fi căutate şi testate, ca şi în Coreea.

Teste generale în casele de bătrâni

În ceea ce priveşte unităţile pentru persoanele în vârstă, mai mult de jumătate dintre acestea fiind afectate în prezent de pandemie, Institutul de Sănătate recomandă testarea fiecărui rezident şi a personalului la cea mai mică suspiciune de contaminare. Orice test pozitiv însemna izolare strictă.

Controale la frontieră

Nu se recomandă nicio închidere a frontierei, ci controale stricte, cu testare şi carantină la cel mai mic semn.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici