Asociaţia Farmaciilor Independente: Propunerea legislativă privind testarea COVID-19 în farmacii este incompletă

Testarea COVID-19 în farmacii, aşa cum se doreşte implementat în acest moment într-o propunere legislativă, va avea adresabilitate redusă şi presupune costuri suportate de pacienţi, arată Asociaţia Farmaciilor Independente Ethica într-un comunicat.

Urmărește
639 afișări
Imaginea articolului Asociaţia Farmaciilor Independente: Propunerea legislativă privind testarea COVID-19 în farmacii este incompletă

Asociaţia Farmaciilor Independente: Propunerea legislativă privind testarea COVID-19 în farmacii este incompletă

Asociaţia Farmaciilor Independente spune că momentul în care Guvernul a decis să implice farmaciştii în testarea generală este unul tardiv. „Luând în calcul faptul că startul testării nu va fi dat, în cel mai bun caz, decât peste o lună, fiind implicate şi alte autorităţi care trebuie să desfăşoare activităţi de avizare şi instruire, ajungem la un moment în care nevoia de testare va fi din ce în ce mai scăzută datorită creşterii gradului de imunizare a populaţiei prin vaccinare. Este cunoscut faptul că nevoia de testare este mai mare, în perspectivă, tocmai în rândul populaţiei cu posibilităţi financiare modeste.

Iată deci că ne aflăm în faţa unui demers legislativ făcut în mare grabă, care în loc să producă efectele benefice scontate, aduce din nou în prim plan inechităţile dintre tipurile de farmacii, posibilitatea de a nu putea asigura testarea în condiţii de maximă siguranţă pentru ceilalţi pacienţi, dar si pentru personalul farmaceutic, prin incapacitatea asigurării unor fluxuri de lucru separate.

Pe de altă parte, populaţia rămâne cu o serie de întrebări fără răspuns la acest moment: când şi dacă vor fi puse la dispoziţie testele gratuite, cum se vor distribui, cine va putea beneficia de ele şi care va fi de fapt costul acestui serviciu pe care va trebui să-l achite?”, spune asociaţia.

Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Guvern şi proiectul de Ordin al Ministerului Sănătăţii, publicat în transparenţă, stipulează că testarea COVID-19 a populaţiei se va putea face în farmacii, care vor putea stabili „singure” costul acestui serviciu. În acest sens, AFIE consideră ca ar fi oportună stabilirea unui preţ unic recomandat pe ţară al acestui serviciu, lucru care ar duce la o practică tarifară unitară în beneficiul pacienţilor.

Asociaţia mai arată că ordinul privind testarea s-a făcut fără o consultare amplă şi reală a tuturor profesioniştilor implicaţi. Investiţiile care trebuie făcute de farmacii în vederea realizării testării ar trebui, în mod raţional, sprijinite de stat. Faptul că se solicită farmaciilor condiţii speciale trebuie să ia în calcul investiţia ce ţine de asigurarea unor fluxuri de lucru separate, care să garanteze siguranţa tuturor categoriilor de pacienţi din farmacie. Gestionarea unei farmacii în mediul rural este diferită de gestionarea uneia din mediul urban, diferenţele venind în primul rând din capacitatea financiară şi logistica de a implementa noi servicii şi activităţi. Costul testării trebuie acoperit prin intermediul sistemului de asigurări de sănătate, aşa cum se întâmplă în majoritatea ţărilor, care au implementat acest serviciu în farmacii. „Nu putem să nu remarcăm faptul că mediul rural, adică mediul cu populaţia cea mai vulnerabilă şi cu acces redus la laboratoare specializate de testare, va avea un acces limitat la această nouă formă de testare în masă, dacă nu va exista o susţinere a costurilor prin sistemul de asigurărilor de sănătate”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici