Belgia trimite anchetatori în fabrica de vaccinuri anti-COVID AstraZeneca

  • Autorităţile de reglementare belgiene au lansat o investigaţie la fabrica care produce vaccinul AstraZeneca împotriva coronavirusului în apropiere de Bruxelles, la cererea Comisiei Europene, într-o escaladare a situaţiei care a dus la penuria de vaccinuri în UE, anunţă The Guardian.
  • Ancheta a fost solicitată din cauza îndoielilor cu privire la explicaţia AstraZeneca despre deficitul preconizat în livrările de vaccinuri către UE.
Urmărește
6253 afișări
Imaginea articolului Belgia trimite anchetatori în fabrica de vaccinuri anti-COVID AstraZeneca

Autorităţile de reglementare belgiene au lansat o investigaţie la fabrica care produce vaccinul AstraZeneca împotriva coronavirusului  în apropiere de Bruxelles, la cererea Comisiei Europene, într-o escaladare a situaţiei care a dus la penuria de vaccinuri în UE, anunţă The Guardian.

O primă vizită a oficialilor de la agenţia federală belgiană pentru medicamente a fost finalizată miercuri, a declarat ministerul sănătăţii din Belgia. Probe şi înregistrări au fost preluate de la uzină şi se preconizează o inspecţie suplimentară a instalaţiei în zilele următoare.

Ancheta a fost solicitată de puterea executivă a UE din cauza îndoielilor cu privire la explicaţia AstraZeneca despre deficitul preconizat în livrările de vaccinuri către UE.

Compania anglo-suedeză a declarat că va putea livra către statele membre UE doar aproximativ 25% din cele 100 de milioane de doze aşteptate până la sfârşitul lunii martie, din cauza unei probleme de producţie la fabrica belgiană deţinută de compania franceză Novasep. Vaccinul ar urma să fie autorizat de agenţia europeană pentru medicamente vineri.

În acelaşi timp, AstraZeneca a asigurat Downing Street că va putea produce 2 milioane de doze pe săptămână în Marea Britanie, pentru a onora cu succes o comandă totală de 100 de milioane de doze. Vaccinul a fost autorizat de autoritatea de reglementare din Marea Britanie în decembrie.

Comisia a pus sub semnul întrebării explicaţia companiei pentru deficitul preconizat în livrările către Uniunea Europeană şi doreşte să ştie dacă dozele produse pe teritoriul UE au fost trimise în Regatul Unit în ultimele săptămâni.

La baza anchetei stă şi decaraţia AstraZeneca că nu va suplini deficitul UE cu doze de vaccin produse în Oxford şi Staffordshire şi ambalate în Wrexham.

Şeful executiv al AstraZeneca, Pascal Soriot, a spus că este obligat contractual să respecte contractul cu guvernul britanic de 100 de milioane de doze mai întâi de la unităţile de producţie din Marea Britanie.

"Acordul cu Regatul Unit a fost încheiat în iunie, cu trei luni înainte de cel european", a spus el într-un interviu, luni.

Miercuri, comisarul UE pentru sănătate, Stella Kyriakides, a respins argumentul companiei, insistând că milioane de doze făcute în Marea Britanie ar trebui acum aduse în UE.

„Respingem logica primului venit, primul servit”, a spus comisarul. „Poate funcţiona într-o măcelărie, dar nu în contracte şi nu în acordurile noastre de cumpărare.”

Compania, ca răspuns, a insistat că nu a oferit nicio certitudine că va putea livra doze 100 de milioane de doze în primul trimestru al acestui an, dar că a fost de acord să facă cele mai mari eforturi. Un purtător de cuvânt al AstraZeneca a spus: „Fiecare lanţ de aprovizionare a fost dezvoltat cu contribuţii şi investiţii din anumite ţări sau organizaţii internaţionale pe baza acordurilor de aprovizionare, inclusiv acordul nostru cu comisia europeană. Deoarece fiecare lanţ de aprovizionare a fost creat pentru a satisface nevoile unui acord specific, vaccinul produs din orice lanţ de aprovizionare este dedicat ţărilor sau regiunilor relevante şi foloseşte producţia locală ori de câte ori este posibil.”

O purtătoare de cuvânt a ministerului belgian al sănătăţii a declarat că inspecţia de miercuri la uzina din Seneffe a fost efectuată pentru a „asigura că întârzierea livrării se datorează într-adevăr unei probleme de producţie în fabrica belgiană”.

Inspecţia a fost „efectuată în deplină transparenţă şi obiectivitate”, a spus purtătorul de cuvânt.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici