Cel mai mare pelerinaj creştin ortodox din România are loc, dar barurile şi restaurantele se închid

  • La Iaşi se vine la pelerinaj, dar restaurantele şi barurile s-au închis
  • Deşi la Cluj, de Sfântă Mărie, Prefectul a dat un ordin să nu se sărute icoanele, la Iaşi, unde rata infectării este de 1,6, se mai aşteaptă o şedinţă pentru decizia finală
Urmărește
2736 afișări
Imaginea articolului Cel mai mare pelerinaj creştin ortodox din România are loc, dar barurile şi restaurantele se închid

Cel mai mare pelerinaj creştin ortodox din România are loc, dar barurile şi restaurantele se închid

La Iaşi nu vei mai putea să îţi bei cafeaua înăuntrul unei cafenele sau să mănânci la restaurantul preferat, dacă nu are terasă. Vei putea, în schimb, să vii să stai la rând, să te rogi la moaştele Cuvioasei Parascheva -Ocrotitoarea Moldovei. 

De câteva zile, în Iaşi, vin pe rând, grupuri de pelerini. În Curtea Catedralei Mitropolitane se stă la rând, iar în biserică cine vrea sărută moaştele.

Cel mai mare pelerinaj creştin ortodox din România nu a fost oprit, ci prelungit, cu toate că a început neoficial, iar autorităţile când sunt întrebate dacă iau vreo măsură restrictivă fie ridică din umeri, fie fac recomandări, dar în niciun caz nu dau interdicţii. 

O nouă şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă ce va avea loc marţi va putea veni cu noi reglementări.  Carmen Manea are un bistro la câteva sute de metri de Catedrala Mitropolitană, iar de mâine va rămâne din nou, doar cu cele câteva mese de afară, de pe trotuar.

Măicuţă de la Agapia: Când a fi să ne îmbolnăvim, cum ne dă Dumnezeu, nu trebuie să ne fie frică nici de boală, nici de moarte. Trebuie să ne rugăm la Dumnezeu să ne deie sănătate la toată lumea. Da' Sfânta vindecă? Foarte mult vindecă. Şi ne vindecă şi de COVID-19? Da, trebuie să avem nădejde la Dumnezeu şi la toţi sfinţii.


Profesor Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei: Sfinţenia nu este contagioasă. De aici putem înţelege două lucruri: dintotdeauna sfintele moaşte, sfintele icoane, sfintele taine cu care ne împărtăşim au fost izvor de vindecare, de mângâiere, de întărire. Pe de altă parte, trebuie să ţinem cont şi de celălalt aspect şi anume faptul că sfinţenia nu e molipsitoare. Faptul că atingi în mod mecanic sau faci  din superstiţie sau cu o gândire magică, aceasta nu este de folos, mai este nevoie şi de o credinţă puternică care să fie dublată şi de fapte binevăzute de Dumnezeu.


Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi: Dar faptul că oameni, sute de mii de oameni vor veni să pupe aceeaşi raclă, nu ne îngrijorează? Cred că este o întrebare tendenţioasă pentru că nu  ştiu dacă vor veni cu sutele de mii, prima chestiune. A doua chestiune, nu ştiu dacă vor săruta racla şi ceea ce s-a şi spus şi cred că aţi şi văzut, noi încurajăm să nu se întâmple lucrul acesta, pentru că nu sunt condiţiile fireşti  de desfăşurare a unor sărbători religioase. Prin urmare, acolo va fi un element de stricteţe maximă, care nu va încuraja acest lucru. Aţi plecat de la o premisă greşită. Din punctul meu de vedere, nu recomand nimănui să facă acest lucru şi e clar că nu se va întâmpla lucrul acesta, iar cine o va face probabil va fi reţinut să nu se întâmple în cadrul mitropoliei.

Carmen Manea, proprietara unui bistro din centrul Iaşului: Ar fi probabil un al doilea şoc pe care l-am suferi anul ăsta. Cumva am început să ne repunem pe picioare, după trei luni de zile cât am stat închişi. Dacă ar mai veni încă o perioadă, oricât de scurtă, probabil că ne-ar fi foarte, foarte dificil. Nu ştiu ce părere să am de faptul că în afara restaurantelor se pot strânge grupuri atât de mari, dar într-un spaţiu  unde pot intra maxim 20 de oameni nu va mai fi voie să intrăm.

Carmen Dorobăţ, medic infecţionist, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi: Trebuie să ţinem seama de măsuri care se impun în această perioadă. Adică păstrarea distanţei fizice pentru cei care se află la rând pentru a ajunge la raclă. De asemenea, purtarea măştii permanent, la rând, la raclă sau de asemenea pe perioada când ne plimbăm. Pentru că în această perioadă Iaşul este extrem de aglomerat. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici