Cine profită de pe urma coronavirusului? Printre beneficiari se numără dezvoltatorii de jocuri video, influencerii şi... Florin Cîţu

  • Epidemia COVID-19 a provocat pierderi masive pentru companii şi a şters părţi importante din averile multor oameni.
  • Sunt, însă, entităţi şi indivizi care profită de pe urma bolii.
  • Printre beneficiari se numără guverne, dezvoltatori de jocuri video sau escroci.
Urmărește
9316 afișări
Imaginea articolului Cine profită de pe urma coronavirusului? Printre beneficiari se numără dezvoltatorii de jocuri video, influencerii şi... Florin Cîţu

Cine profită de pe urma coronavirusului? Printre beneficiari se numără şi Florin Cîţu

Nu toată lumea are de pierdut din cauza coronavirusului. De exemplu, dezvoltatorii de jocuri video mobile au consemnat o creştere a descărcărilor pe măsură ce tot mai mulţi oameni sunt izolaţi la domiciliu sau se află în carantină din cauza COVID-19.

Milioane de chinezi sunt blocaţi în locuinţe, iar descărcările de jocuri mobile au crescut cu 39% la nivel global în februarie. App Store, magazinul virtual al Apple, a consemnat o creştere de 62% a descărcărilor de jocuri video în statul asiatic. Printre cele mai descărcate titluri se numără, în China, „Brain Out” şi „Honor of Kings”.

Alţi beneficiari, mai puţin cunoscuţi, ai epidemiei sunt guvernele, care se împrumută la costuri mult mai mici pentru a-şi finanţa deficitele bugetare. De exemplu, cunoscutul economist Nouriel Roubini le-a recomandat investitorilor să cumpere titluri de stat. În acest context, România a reuşit să se împrumute la dobânzi negative, într-un moment în care are mare nevoie de bani pentru a finanţa deficitul bugetar mare.

„Reuşita” Ministerului de Finanţe condus de Florin Cîţu, care este acum premier desemnat, a fost explicată prin nevoia fondurilor de investiţii de a face plasamente sigure în titluri de stat în contextul COVID-19.

Criza ar putea ajuta partidele din opoziţie să preia puterea. Tot Roubini, economistul care a prezis criza din 2008, a declarat că Trump va pierde alegerile, din cauza coronavirusului. Tensiunile cu Iranul vor duce la creşterea preţului petrolului şi „vor duce inevitabil la înfrângerea lui Trump”, potrivit economistului. „Câmpul Democrat este slab, dar Trump e mort”, a subliniat Roubini.

Pe lista celor care profită de pe urma virusului se mai numără speculatorii. În România au fost scoase la vânzare online măşti sanitare la preţuri astronomice. Alţii încearcă, pe site-uri dubioase şi platforme de anunţuri, să vândă diverse produse despre care susţin că ţin boala departe. Printre acestea se numără suplimente alimentare sau măşti chirurgicale sfinţite.

Sub pretextul unei cauze nobile, un grup de dezvoltatori a realizat o monedă virtuală a cărei valoare creşte o dată cu numărul persoanelor infectate cu virusul 2019-nCoV. Moneda virtuală a fost dezvoltată de utilizatori ai controversatei platforme online 4Chan, potrivit unui anunţ făcut pe Reddit. CoronaCoin (NCOV) este derivată din Ethereum, o ciptomonedă populară.

Pe măsură ce creşte numărul persoanelor infectate cu virusul 2019-nCoV, dar şi numărul deceselor cauzate de COVID-19, valoarea CoronaCoin sporeşte. Asta deoarece la fiecare 48 de ore este eliminat din sistem un număr de token-uri egal cu cel al noilor cazuri de îmbolnăvire şi decese cauzate de 2019-nCoV. Dezvoltatorii criptomonedei promit să doneze fonduri Crucii Roşii. Banii ar urma să fie folosiţi pentru combaterea COVID-19.

De criză profită şi teleevangheliştii. Jim Bakker a promovat suplimentul alimentar Silver Solution, pe care îl vinde pe propriul site. EL susţine că produsul vindecă COVID-19 în 24 de ore. Mai multe organizaţii au cerut agenţiei Food and Drug Administration să ia măsuri împotriva celor ca Bakker.

Influencerii online au văzut şi ei o oportunitate în această criză. Un cântăreţ din republica Dominicană a lansat o piesă dedicată epidemiei, numită „Corona Virus”, iar un vlogger american a apărut înconjurat de modele care poartă măşti de gaze.

Alţi beneficiari ai crizei sunt producătorii de alimente conservate. În majoritatea magazinelor, rafturile care s-au golit primele pe fondul panicii create de răspândirea coronavirusului au fost cele pe care se aflau murături, conserve de peşte, pateuri sau mazăre la cutie. Beneficiază, de asemenea, producătorii de soluţii dezinfectante. Raed Arafat, secretar de stat în MAI, a declarat că gelurile dezinfectante din comerţ pot omorî virusul COVID-19. În multe magazine aceste produse nu se mai găsesc în aceste zile în zonele din apropierea caselor de marcat. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici