Coronavirusul ar putea avea efecte asupra sănătăţii ani de zile, după vindecare. De ce a fost boala COVID-19 numită „poliomielita acestei generaţii”

  • Cercetătorii cred că infecţia cu noul coronavirus poate afecta sănătatea pacieţilor ani de zile de la vindecare.
  • Medicii premierului britanic Boris Johnson numesc infecţia „poliomielita acestei generaţii”.
Urmărește
2605 afișări
Imaginea articolului Coronavirusul ar putea avea efecte asupra sănătăţii ani de zile, după vindecare. De ce a fost boala COVID-19 numită „poliomielita acestei generaţii”

FOTO: Profimedia

Mai mult de un milion de persoane s-au vindecat de coronavirus, pe tot globul, însă aceasta ar putea fi doar prima bătălie câştigată în cazul celor care au supravieţuit, arată o analiză Bloomberg.

Unii dintre cei care s-au recuperat de COVID-19 spun că încă au dificultăţi de respiraţie, stare de oboseală şi durere musculară, la câteva luni de zile de când au fost infectaţi.

Studiile la scară mică efectuate până acum în Hong Kong şi Wuhan arată că pacienţii vindecaţi de coronavirus se confruntă cu funcţionarea deficitară a plămânilor, inimii şi ficatului.

Ce efecte are coronavirusul asupra organismului

Se ştie deja că SARS-CoV-2 atacă mare pare a organismului, dincolo de sistemul respirator, cauzând daune de la ochi până la degetele de la picioare sau de la intestine până la rinichi.

Sistemul imunitar al pacientului va funcţiona la capacitate maximă pentru a combate infecţia, iar acest lucru poate duce la agravarea daunelor produse.

Pacienţii care s-au vindecat de SARS au rămas cu sensibilităţi mai mult de 10 ani

Oamenii de ştiinţă sunt abia la începutul cercetărilor în ceea ce piveşte SARS-CoV-2, iar ca punct de reper au avut studiile făcute în cazul pacienţilor care s-au vindecat de virusuri similare.

Experţii au observat că cei care care s-au vindecat de SARS au suferit de niveluri crescute ale colesterolului şi se îmbolnăveau mai des decât alte persoane, timp de 12 de ani de la epidemia apărută în ASIA, în 2002, care a omorât 800 de oameni, din cei 8.000 infectaţi.

Cercetătorii au observat modificări la nivelul funcţiilor pulmonare

În ceea ce priveşte noul coronavirus, specialiştii dintr-un spital din Hong Kong, au monitorizat un grup de pacienţi care s-au vindecat de COVID-19 timp de două luni de când au fost externaţi. Ei au descoperit că aproape jumătate din cei 20 de oameni care au participat la studiu avea funcţiile plămânilor sub nivelul normal, potrivit lui Owen Tsang, directorul centrului de boli infecţioase de la Spitalul Princess Margaret.

Un alt studiu a probelor de sânge prelevate de la 25 de pacienţi vindecaţi din Wuhan, locul de unde epidemia de coronavirus a pornit, a arătat că plămânii acestora nu şi-au recăpătat funcţiile la nivelul normal, indiferent de severitatea simptomelor pe care le-au experimentat când aveau coronavirus.

Un alt studiu a dezvăluit că 66 de pacienţi din 70 externaţi dintr-un spital din Wuhan aveau uşoare modificări la nivelul plămânilor, în urma efectuarii CT (Computer Tomograf).

Complicaţiile cronice cardiace pot apărea, de asemenea, din cauza inflamaţiei persistente din organismul celor care au avut COVID-19. Acestă analiză a fost bazată pe datele unor pacienţi din Italia şi China.

Medicul Nicholas Hart, care l-a tratat pe premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a numit virusul „poliomielita acestei generaţii”- o boală care poate lăsa urme şi care poate schimba complet sistemul global de sănătate.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici