- Home
- Coronavirus
- BUCUREŞTI, (14.03.2020, 22:56)
- Teodor Bobei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cum a împiedicat coronavirusul strategia PNL de a ajunge la anticipate
- În ultimele luni, Ludovic Orban şi PNL au avut un singur scop, acela de a dizolva Parlamentul şi de a declanşa alegeri anticipate.
- Planurile liberalilor au fost, însă, date peste cap de epidemia de coronavirus şi de decizia celorlalte partide, în vremuri de criză.
- Îngrijoraţi de numărul alarmant de cazuri COVID-19 în România, liberalii au abandonat strategia.
Urmărește
2408 afișări
În ultimele luni, Ludovic Orban şi PNL au avut un singur scop, acela de a dizolva Parlamentul şi de a declanşa alegeri anticipate. Planurile liberalilor au fost, însă, date peste cap de epidemia de coronavirus şi de decizia celorlalte partide, în vremuri de criză.
În octombrie 2019 Guvernul Dăncilă a fost demis prin moţiune de cenzură, iar Guvernul Orban 1 a fost învestit, după mai multe negocieri.
De la învestirea cabinetului său, Ludovic Orban şi ceilalţi liberali au susţinut ideea unor alegeri parlamemtare înainte de termenul stabilit pentru noiembrie 2020. Social-democraţii au şi un scenariu. Aceştia spun că PNL vrea alegeri anticipate pentru că pensiile şi salariile vor trebui plătite din luna septembrie, iar liberalii ar pierde alegerile, în contextul în care nu sunt bani la buget pentru efectuarea plăţilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
Astfel, Ludovic Orban spera la o demitere a cabinetului său, deoarece dacă ar fi demisionat, nu ar fi putut fi desemnat tot el premier.
Ca să forţeze o moţiune de cenzură, Guvernul şi-a asumat răspunderea pe mai multe proiecte de legi. Una dintre ele, şi cea care a determinat parlamentarii să voteze demiterea Guvernului Orban 1, a fost cea referitoare la alegerea primarilor în două tururi.
Aşadar, pe 5 februarie, planul PNL părea să prindă contur. Parlamentul a adoptat o moţiune de cenzură pentru demiterea Guvernului Orban 1. Liberalii şi-au asigurat, însă, organizarea alegerilor anticipate, ştiind că vor deveni un guvern interimar, fără puteri depline. În noaptea de dinaintea demiterii, Executivul a adoptat 25 de ordonanţe de urgenţă, printre care şi cea referitoare la eventualele alegeri anticipate. Ulterior, CCR a admis drept neconstituţională această ordonanţă de urgenţă, fiind prima „lovitură” dată liberalilor.
Din acea zi a început joaca de-a guvernarea.
În urma negocierilor pentru desemnarea noului guvern, Iohannis a decis să-l desemneze din nou pe Ludovic Orban cu acelaşi cabinet de miniştri. PSD a contracarat din nou mişcarea PNL, atacând desemnarea lui Orban la CCR.
Astfel, şedinţa de plen a Parlamentului pentru învestirea Guvernului Orban 2 a fost amânată pe 24 februarie la scurt timp după ce a început, din lipsă de cvorum.
În tot acest timp criza epidemiei de coronavirus se agrava în România, iar partidele din opoziţie făceau apel la responsabilitate, cerând învestirea unui Guvern cu orice preţ.
Cazurile de infectare din ţară deveneau din ce în ce mai frecvente, iar tema anticipatelor devenea din ce în ce mai nepopulară, fapt care i-a determinat pe cei din USR să se delimiteze de demersul PNL.
O altă lovitură pentru PNL a venit pe 24 ianuarie, când CCR a admis drept neconstituţională redesemnarea lui Orban pentru un nou guvern, deoarece liberalii au spus în mai multe rânduri că nu vor să fie învestit acest guvern şi că scopul este respingerea acestuia în plen, pentru a se îndeplini un pas către anticipate.
În urma acestei decizii, preşedintele Klaus Iohannis se găsea obligat să vină cu altă propunere de premier. Astfel, Florin Cîţu a fost desemnat pentru formarea unui nou guvern. Pentru prima dată în procesul de declanşare a anticipatelor, situaţia devenea avantajoasă pentru PSD, care a anunţat că va vota guvernul Cîţu, în contextul epidemiei de coronavirus în România.
Miza votului pentru PNL nu era obţinerea unui nou cabinet ci respingerea acestuia, astfel încât pe 12 martie, cu câteva minute înaintea votului de învestitură, Florin Cîţu îşi depunea mandatul de premier desemnat.
Drept urmare preşedintele Iohannis îl desemnează pentru a treia oară pe Ludovic Orban pentru funcţia de premier.
Îngrijoraţi de numărul alarmant de cazuri cu coronavirus în România, liberalii au renunţat la strategia de a ajunge la anticipate.
Guvernul Orban 3 a fost învestit, sâmbătă, cu 283 de voturi "pentru", însă nu prin efortul liberalilor, care s-au prezentat în număr mic la vot. Procedura de vot s-a desfăşurat în condiţii speciale, cu măsuri sporite de protecţie pentru a a limita răspândirea COVID-19.
Numărul cazurilor de coronavirus în România a trecut de 100. Klaus Iohannis a decretat stare de urgenţă în ţară, începând de luni.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe