Efectul restricţiilor împotriva COVID-19: Numărul infectărilor cu SARS-CoV-2 a scăzut cu 30% în Marea Britanie. Iohannis: „Suntem pe un platou”

Urmărește
1309 afișări
Imaginea articolului Efectul restricţiilor împotriva COVID-19: Numărul infectărilor cu SARS-CoV-2 a scăzut cu 30% în Marea Britanie. Iohannis: „Suntem pe un platou”

Restricţiile nu sunt plăcute pentru nimeni, dar uite, atunci când sunt implementate bine, duc la domolirea epidemiei. O arată un studiu făcut de Colegiul Imperial din Londra, care a stabilit că numărul infectărilor a scăzut, în medie, cu 30 la sută la nivel naţional, între 13 şi 24 noiembrie. Cea mai mare scădere, de până la 50 la sută, a fost observată acolo unde focarele de Covid-19 erau cele mai periculoase.

O sută de mii de oameni, cu simptome sau fără, au fost testaţi, pentru ca guvernul britanic să poată trage o concluzie şi să ştie ce măsuri are de implementat de acum înainte. Deşi numărul de reproduce a infecţiei a scăzut sub unu, adică o perosnă infectată poate transmite virusul la mai puţin de o un om, pericolul nu a trecut. 

„Pe măsură ce vin date, sperăm şi ne aşteptăm ca acest trend să continue. Împreună, am putut preveni ca Sistemul Naţional de Sănătate să fie copleşit. Dar pericolul nu a trecut. Dacă ridicăm restricţiile acum, riscăm să pierdem controlul asupra virusului din nou şi să pierdem tot ce am câştigat cu greu, ceea ce ne va duce la un lockdown naţional de Anul Nou, cu toate daunele care decurg din asta”, declară Boris Johnson, premierul Marii Britanii.

Un nou sistem de restricţii intră în vigoare în Marea Britanie începând de miercuri şi cea mai pare parte e regatului va fi plasată în zone cu restricţii dure şi foarte dure. Şi în Germania a scăzut rata infectării, dar Angela Merkel a rugat oamenii să aibă răbdare şi să respecte restricţiile, până când va fi disponibil un vaccin. 

„Astăzi, patru săptămâni mai târziu, putem vedea că aceste măsuri au dus la reducerea transmiterii cu în jur de 40%. Creşterea exponenţială dramatică a fost oprită. Este imposibil să ne imaginăm unde am fi astăzi, dacă nu am fi avut voinţa şi puterea de a face acest efort naţional acum patru săptămâni”, spune cancelarul Germaniei.

Şi la noi a început să scadă numărul de cazuri, preşedintele spune că graţie restricţiilor suplimentare, introduse acum o lună şi jumătate şi care s-au transformat în decizii de carantinare a unor zone unde rata infectării a explodat.

„Putem să observăm în ultimele zile – cum am mai spus, dar acum devine din ce în ce mai evident – că măsurile de restricţie care au fost luate de Guvern şi de autorităţi încep să dea primele rezultate. Numărul de infectări noi pe zi nu a mai crescut de cel puţin două săptămâni, deci suntem pe un platou”, afirmă Klaus Iohannis.

În lipsa testării însă, nu ne putem da seama unde suntem cu epidemia. O să-ţi spun că astăzi avem 3826 de cazuri noi de Covid-19, cea mai mica cifră din ultimele săptămâni, dar s-au făcut în ultimele 24 de ore şi foarte puţine teste, mai puţin de 10 mii.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici