Încep să cedeze lanţurile logistice? Cu ce probleme se confruntă companiile din producţia de echipamente de protecţie

  • Antreprenorii din domeniul echipamentelor de protecţie ar vrea să producă materiale necesare sectorului medical, dar nu au materie primă
  • Altă problemă: nu se poate garanta calitatea materiei prime aduse din import pentru crearea măştilor de protecţie
  • Coronavirusul a crescut preţurile unor echipamente: o pereche de ochelari de protecţie se importă la un preţ de 6 ori mai mare
Urmărește
2938 afișări
Imaginea articolului Încep să cedeze lanţurile logistice? Cu ce probleme se confruntă companiile din producţia de echipamente de protecţie

Încep să cedeze lanţurile logistice? Cu ce probleme se confruntă companiile din producţia de echipamente de protecţie

Firmele care produc, importă şi distribuie produse pentru protecţia angajaţilor şi-ar dori să livreze materialele necesare sectorului medical, dar se confruntă cu două mari probleme: nu pot garanta calitatea materiilor prime pe care trebuie să le importe, iar preţul unor echipamente de import a crescut chiar şi de 6 ori.

Este cazul Interbabis, un distribuitor de echipamente pentru protecţia muncii din Braşov cu afaceri anuale de peste 19 milioane de lei.

“E vorba de materie primă. Şi noi mai cautăm materie primă. Noi am produs la un moment dat, acum 10 ani, echipamente de protecţie, doar că preţurile din China erau mai competitive decât alte noastre. Şi după aceea, să reporneşti totul ... e greu de găsit. Materia primă e o problemă în momentul de faţă. Aşa, să faci măşti din bumbac cu bumbac, nu protejează nimic”, spune Ciprian Babiţă, managerul general al companiei.

Şi reprezentanţii Dalgeco Confecţii Textile, o altă companie care se ocupă de echipamente de protecţie din Constanţa, a declarat, pentru MEDIAFAX, că România nu deţine materie primă, iar toate echipamentele de protecţie care sunt produse în prezent în ţară nu sunt sigure şi nu sunt verificate.

“În acest moment, noi producem câteva echipamente pentru protecţia oamenilor, dar toţi care produc aceste echipamente, este valabil pentru toate fabricile din România, trebuie să fie responsabili de ceea ce oferă. Indiferent ce am produce noi în România nu ne ajută. Nu există materiale care să ajute împotriva acestui virus. Că se pun două, trei sau cinci straturi de material, cine garantează că ajută? Mă refer la toate echipamentele de protecţie, mai ales la măşti şi combinezoane, că acolo e problema cea mare”, spune un reprezentant al Dalgeco Confecţii Textile, o companie cu afaceri de 14,5 milioane de lei în 2018. “Următoarea problemă sunt ochelarii, care ori nu sunt, ori sunt prea scumpi. Noi vrem să aducem acum ochelari cu avionul. Până acum îi aduceam cu doi lei, acum sunt 12 lei, aceeaşi pereche. Eu aştept să aduc 2 milioane de măşti din import, dar sunt blocate. Nimeni nu ne ajută. Statul ar putea să ne pună la dispoziţie curierii pentru asta. Nu avem materie primă în România. Nu ştiu să existe în România material care să reziste acestui virus. Ce spun alţii că rezistă 25%, 75%, 80% nu a testat nimeni. Toţi pot să spună că rezistă. În realitate, nimeni nu a trimis la un institut de cercetare să vadă cât rezistă”, a mai spus reprezentantul Dalgeco Confecţii Textile.

România are 388 de fabrici care produc echipamente de protecţie pentru diferite domenii, inclusiv pentru sectorul medical. Acestea formează o piaţă de aproape 500 de milioane de lei şi au împreună 4.500 de angajaţi, potrivit datelor Ziarului Financiar. Cu toate acestea, Guvernul a acordat contracte în valoare de peste 180 de milioane de lei unor firme care importă astfel de produse din alte state.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici