- Home
- Coronavirus
- (24.12.2020, 11:57)
- Beatrice Dumitru
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Nou experiment. Măştile reduc până la 99,9% riscul de a răspândi picături mari de virus Covid-19
- Măştile faciale reduc cu până la 99,9% riscul de a răspândi picături mari de virus de Covid-19, atunci când vorbeşti sau tuşeşti, potrivit unui nou experiment de laborator.
- Picăturile respiratorii mari sunt considerate a fi principalul motor al transmiterii SARS-CoV-2.
- Studiul s-a axat pe particule mai mari de 170 microni în diametru - de aproximativ două până la patru ori lăţimea unui fir de păr uman.
- În spaţiul public circula mai multe opinii legate de măştile neconforme şi de ineficienţa unora dintre acestea.
Urmărește
1529 afișări
Măştile faciale reduc cu până la 99,9% riscul de a răspândi picături mari de virus de Covid-19, atunci când vorbeşti sau tuşeşti, potrivit unui nou experiment de laborator efectuat cu manechine şi oameni, au declarat cercetătorii miercuri 23 decembrie, relatează Le Figaro.
O femeie care se află la doi metri de un bărbat care tuşea fără mască va fi expusă la mai mult de 10.000 de astfel de picături decât dacă ar purta o mască, relatează ei în revista Royal Society Open Science. „Nu există nicio îndoială că măştile faciale pot reduce dramatic dispersia picăturilor posibil încărcate de virus,” spune autorul principal Ignazio Maria Viola, expert în dinamica fluidelor aplicate la Şcoala de Inginerie de la Universitatea din Edinburgh.
Picăturile respiratorii mari, care acţionează ca nişte proiectile înainte de a fi atrase de sol prin gravitaţie, sunt considerate a fi principalul motor al transmiterii SARS-CoV-2, notează el.
Picăturile mai mici şi mai fine, care formează aerosoli, pot rămâne suspendate în aer pentru perioade mai lungi de timp şi reprezintă un risc, mai ales în interior, în zone slab ventilate, fără curenţi de aer, în special dacă sunt mulţi oameni care nu poartă o mască sau o poartă prost, sub nas. „Expirăm continuu o gamă întreagă de picături, de la micro-scară la scară milimetrică” şi „unele picături cad mai repede decât altele, în funcţie de temperatură, umiditate şi în special de viteza curentului aer,” precizează cercetătorul.
Studiul s-a axat pe particule mai mari de 170 microni în diametru - de aproximativ două până la patru ori lăţimea unui fir de păr uman. Particulele de aerosoli, care tind să urmeze curenţii de aer, sunt în general descrise ca fiind mai mici de 20 sau 30 microni. „În studiul nostru, pentru cele mai mari picături pe care le măsurăm, vorbim despre o reducere de 99,9%”, subliniază Ignazio Maria Viola.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a actualizat recent liniile directoare pentru măşti şi recomandă purtarea lor în interior, în prezenţa altor persoane, dacă ventilaţia este insuficientă. Măştile sunt utilizate în principal pentru a reduce emisiile de picături încărcate de viruşi de la cei care tusesc, strănut, cântă, vorbesc sau pur şi simplu respiră, dar pot ajuta, de asemenea, la prevenirea inhalării picăturilor de către persoanele care le poartă.
Purtarea unei măşti universale ar reduce numărul morţilor la nivel mondial cu 400.000 până la 1 aprilie, potrivit Institutului pentru Metrică şi Evaluare a Sănătăţii (IHME) din Seattle, Washington. „Măştile de foi nu numai că blochează în mod eficient majoritatea picăturilor mari - 20-30 microni sau mai mult - dar pot bloca şi expirarea picăturilor fine şi a particulelor, adesea denumite aerosoli”, potrivit CDC SUA.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Coronavirus. Ţara care intră pentru a treia oară în carantină generală, după ce au fost depistate patru cazuri de infectare cu noua tulpină de virus
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe